Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szlovéniában ismét betiltják a 10 főnél nagyobb összejöveteleket

Pedig korábban szépen alakultak a dolgok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket , hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ötven főig csak külön engedéllyel lehet rendezvényeket tartani. Ennek feltétele, hogy a szervezőnek ismernie kell a résztvevőket, adataikat nyilvántartásba kell venniük, és azt egy hónapig meg kell őrizniük.

Maribor - Korábban úgy tűnt, Szlovénia túl van a nehezén
Pixabay.com
Ötszáz főig sporteseményeket és koncerteket csak abban az esetben lehet megrendezni, ha arra megfelelő nagyságú terület áll rendelkezésre, amelyen megvalósulhatnak a társasági távolságtartás feltételei. Az egyházi intézményekre külön rendeletek vonatkoznak, amelyek betartása mellett a tömeges események megtarthatók - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Romlanak az adatok

Mario Fafangel, a népegészségügyi intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója kedden elmondta: az e lmúlt két hétben 9,85 főre emelkedett a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma az országban , ami eléri azt a küszöböt, amelyet Szlovénia más országokkal szemben állított mércéül.

Ljubljana úgynevezett sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol ez a mutató eléri a tízet , és ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

A kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt.

A diagnosztizált betegek közül mindössze 14-en vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban családi eseményeken terjed a betegség

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen magas számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban . A diagnosztizált betegek közül 91-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 934.

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken . A horvát válságstáb bejelentette: fontolóra veszik, hogy Szlovéniához hasonlóan ismét gyülekezési korlátozásokat vezessenek be.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

A fokozatosan romló balkáni helyzettel lapunk egy korábbi írásában részletesen foglalkozott. Szerbiában 60 sérültje van az éjszakai koronavírus-tüntetéseknek, az egész Balkánon romlik a helyzet July 08. 13:18
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés