Hajtottunk egyet a majdnem kész Szombathely és Balogunyom közötti kerékpárúton

Teszteltük az utat, amivel azért akad még egy kis gond.

Kilenc hónap után végre kijelenthetjük:

már majdnem el tudunk tekerni Szombathelyről Balogunyomba kerékpárral.

De csak majdnem.

Az utóbbi egy évben többször is foglalkoztunk Szóljanak a fanfárok! – Elkezdődött a balogunyomi kerékpárút építése 2022. May 31. 19:20 az áhított bicikliút sorsával, ami miatt a Petőfi-telepen és Balogunyomban élők hosszú évekig petícióztak. Pár nappal ezelőtt azonban arról értesültünk, hogy hosszú-hosszú idő után végre elkészült a kerékpárút, a munkagépeknek pedig nyomát azóta se nagyon lehet látni. Így hát, jó ötletnek tartottuk a tesztet, vagyis, hogy kipróbáljuk, milyen is tekerni ezen a laza két kilométeres szakaszon.

Az út
Nyugat.hu

Ilyenkor általában az indulás a legnehezebb, legyünk bármivel is. Süt a nap – gondoltam naivan – és ez csakis jót jelenthet, viszont miután elindulok, hamar rájöttem, a kezeim aligha fogják bírni kesztyű nélkül az utat. De hát, mindegy, végül is csak pár kilométer, az meg hát ugye, senkinek sem árt.

Tekerek és tekerek, nézegetek jobbra-balra és élvezem szép, sima, egyenes utat, lassan pedig tényleg elérek Balogunyomba, legalábbis a település határához, ahol a következő látvány fogad:

A sorompó továbbra sincs üzembe helyezve
Nyugat.hu

Magyarul, a vasúti átjáró (ami részben a kiváltó oka volt annak a politikai csatorzásnak, ami a Facebookon Hende Csaba és Nemény András között bontakozott ki A megrekedt balogunyomi bicikliút ügyében összeugrott Hende Csaba és Nemény András 2021. November 05. 18:26 ) még

le van zárva.

Sem a sorompók, sem pedig a lámpák nem üzemelnek.

Erre viszont az út másik végénél semmilyen tábla vagy lezárás nem figyelmeztet, tehát gyakorlatilag az útra az megy fel, aki akar, az átjáró viszont még nincs beüzemelve. Amivel csak a bicikliút végén szembesülnek a kerékpárosok, ahol aztán úgy oldhatják meg a helyzetet, ahogy tudják.

Ennél azonban nagyobb probléma - amivel fél éve már mi is foglalkoztunk „Zúzunk az éjszakában, én meg pár haver” – Ha kalandra vágyik, tekerjen ki este biciklivel a Petőfi-telepre 2022. May 28. 20:27 -, hogy

a Petőfi-telep és Szombathely közötti kerékpárút állapota továbbra is siralmas,

gyakorlatilag semmi sem változott legutóbbi ottjártunk óta.

A két úti közötti különbség szemmel látható

Akkor feltűnően sötét is volt az egyébként kivilágítatlan kerékpárúton, ahonnan a felfestés is hiányzik.

Oké, de akkor mikor lesz használható az út?

November 8-án, vagyis majdnem másfél héttel ezelőtt a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület adta hírül Facebook-oldalán: remélhetőleg januárban.

Posztjukból kiderül, hogy az illetékes szakhatóságok, a kivitelező, tervező, és Balogunyom Község Önkormányzatának képviselője helyszíni szemlén ekkor indította el a műszaki, jogi átadás-átvétel folyamatát, ami eltart még egy darabig.

Így aztán mondhatjuk, hogy egyik szemünk sír, a másik (hamarosan talán) nevet. Ugyanis hiába zárult le végre egy hosszú, évekig elhúzódott ügy a kerékpárút elkészültével, a város és a Petőfi-telep között továbbra is gyalázatos a helyzet, ami ha nem változik, nem lesz vonzó a kerékpáros közlekedés errefelé a hétvégén kimozduló családoknak, turistáknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet