Szombathelyi alpolgármester: Nem fog menni kormányzati kompenzálás nélkül

Megérkeztek az iparűzési adóval kapcsolatos pontos számok.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Itt a nagy Orbán bejelentés 2020. December 19. 13:39 , a magyar kormány - a gazdaságvédelmi intézkedések részeként - nagyvonalúan elengedte a közép- és kisvállalkozások iparűzési adóját.

A probléma csak annyi, hogy ezek a pénzek az önkormányzatokhoz futnak be, amelyek költségvetésén jókora lyuk tátong majd, annál is inkább, mert a járvány miatt eleve kevesebb adó érkezik majd be.

A lehetséges okokról és következményekről korábban már részletesen beszámoltunk Nem az adóbevétel-kiesés, hanem a kormány szándéka jelenti a halálos veszélyt az önkormányzatiságra 2020. December 21. 12:54 , és akkor azt is ígértük Nem az adóbevétel-kiesés, hanem a kormány szándéka jelenti a halálos veszélyt az önkormányzatiságra 2020. December 21. 12:54 , mihelyst tudunk hivatalos szombathelyi adatokat.

Nos, becsléseink helyesnek bizonyultak.

„2900 millió forintot fizettek be a kis és középvállalkozások HIPA adóban 2020-ban Szombathelyen” – közölte lapunkkal Horváth Attila költségvetését felelős szombathelyi alpolgármester.

Horváth Attila alpolgármester
Kiss Tamás

Ennek a felét engedte el a kormány, de mivel az összeg kevesebb lett volna a válság miatt, a városvezetés úgy számol, hogy kb.

1,2 milliárd forint kiesést okoz, okozhat a bejelentés.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen módon lehet megoldani a kieső források problémáját, azt a válasz kaptuk, hogy:

"Kormányzati kompenzálás nélkül sehogy. Elvonták a reklámadót, gépjárműadót, idegenforgalmi adót, ingyenessé tették a parkolást, elvonták a közlekedési közlekedés támogatását, többszörös díjon hajlandó csak szolgáltatni az állami tulajdonú Volán Zrt, jelentősen megemelték a szolidaritási adót, megtiltották a saját bevételek növelését az önkormányzat számára."

Mindebből az következik – és ezt már mi tesszük hozzá -, hogy az önkormányzatoknak le kell majd ülniük a kormánnyal, hogy megbeszéljék, hogy hogyan tovább.

És a kormány bizonyára majd kér dolgokat ahhoz, hogy adjon is.

De ez még a - nem is olyan távoli jövő - zenéje.

Talán ideje lenne, hogy a kormány miközben értelmetlen, teljesen felesleges látványberuházásokra szórja el az adófizetők pénzét, végre ne a mások bevételeiből, hanem a központi költségvetés terhére segítse meg a vállalkozásokat, és az embereket” – foglalta össze véleményét a kialakult helyzetről az alpolgármester

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság