Percről percre a 2017 decemberi, szombathelyi közgyűlésről

19:40 És itt a vége

Vége a nyilvános ülésnek, február 22-én lesz a következő rendes közgyűlés, De a jövő héten lesz egy rendkívüli ülés, ennek időpontját még nem jelentették be.


19:25 Itt a két ülés közti beszámoló

Közben megválasztották a Vásárcsarnok igazgatóját, Antoni Zsoltot. Havi bére bruttó 600 ezer forint.

Most vita nincs, szavazgatnak a határozati javaslatokról.


18:40 Puskás szerint nem a kiíró a felelős

Azért, hogy nem volt jelentkező a működtetésre. Ipkovich György azt mondja, ez a piac ítélete. De végig kell gondolni, hol követték el a hibát, mert itt pénzről van szó. Az előterjesztés szerint keveset ajánlott fel az önkormányzat, a piac azt mondta, a kevés, nem éri meg így üzemeltetni. Akkor sem, ha egy önkormányzati cég üzemelteti a stadiont.

Kijelenti, ezt öt perc alatt nem lehet megoldani, a piaci szereplők megszondázásával kellene egy javaslatot kialakítani, most ehhez kevés az információ. Javasolja, erről tartsanak egy rendkívüli közgyűlést, megalapozott a gyanú, hogy többe kerül ez majd a városnak. És leváltaná ennek a cégnek a vezetését, mert itt látszik az alkalmatlanságukat.

Decemberi közgyűlés
Horváth Attila
Vágvölgyi Bálint

Lendvai szerint a felszólalók saját magukat cáfolják meg. Mert ha szép lett a stadion, akkor ezt meg kell köszönni a cég vezetőjének, és azt is, hogy két hónapra megoldotta az üzemeltetést. Kijelenti, Ipkovich rátapintott a lényegre, de lehet, hogy a piac a profitot kevesellte. A közbeszerzés pedig Czeglédy Csaba javaslata miatt csúszott meg - mondja.

A mostani javaslat arról szól, hogy legyen két hónap arra, hogy megoldják a problémát, a Sportiskola jelenleg az Arénát is üzemelteti.

Nemény kijelenti, hogy Hende Csaba a megnyitón azt mondta, az ellenzék károg, és a stadion működtetése kevesebbe kerül, mint korábban. De most nincs sehol - néz körbe. Javasolja, hogy Szondy Szilviát távolítsák el a cég éléről, mert semmit nem fog csinálni.

Kijelenti, a baloldal nem vesz részt a szavazásban, mert ez az útja annak, hogy rendkívüli közgyűlés legyen később.

Molnár kijelenti, valóban szükséges lenne egy rendkívüli ülés, amire írásos előterjesztés készülhetne. Javasolja, hogy a polgármester kérjen a kormánytól 250 milliót a jövő évi működtetésre. Bejelenti, a SZOVA Zrt. képes arra, hogy márciusra kidolgozzon egy üzemeltetési koncepciót, ha erre felkéri az ön kormányzat. A rendkívüli közgyűlésre meg kellene hívni a pályázókat, mondják el, miért léptek vissza.

Lendvai tíz perc szünetet kér a szavazás előtt.

Koczka Tibor azt mondja, a dátumon kívül nem lát számokat az anyagban. Javasolja, további két hónapra bízzák meg a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-t az üzemeltetésre, Szondy Szilvia márciusban hozza be a további üzemeltetésre a kidolgozott javaslatát.

Balassa szerint ez már ötletelés, szeretné, ha hétfőn összeülne a rendkívüli közgyűlés. Most nem hozhatnak olyan döntést, ami elbizonytalanítja a Haladás focicsapatát.

Tóth Kálmán bejelenti, hogy a baloldal támogatja Balassa javaslatát.

Meg is szavazzák, jövő héten rendkívüli közgyűlés lesz a stadion üzemeltetésről.


18:15 Puskás a képviselőktől vár javaslatokat, most

Balassa Péter emlékeztet, hogy szeptemberben már felhívta a figyelmet, hogy ez lehet belőle. Reméli, hogy a polgármester nem akarja a képviselőkre terelni a felelősséget. Kiakad, hogy Puskás nem mondhat ilyet. Kijelenti, beszédes, hogy nem volt üzleti jelentkező. 2015 őszétől sorra hívták fel a figyelmet a képviselők az üzemeltetés mielőbbi megoldására.

Puskás kijelenti, az, hogy nincs üzemeltető, az egy helyzet, és a helyzetet meg kell oldani, az okokat nézzék meg később. Segítséget vár és megoldási javaslatokat.

Molnár javasolja, hívják meg a cég ügyvezetőjét és a felügyelőbizottságot, mert ez így felelőtlenség. Szerinte fizikai képtelenség egy 15 milliárdos beruházásról így dönteni, ahová ráadásul már a sportolók is beköltöztek. Nem lehet ilyen választás elé állítani a képviselőket.

Kijelenti, politikai alapon hoznak döntéseket, miközben szakmai felelősségük van.

A polgármester egyetért azzal, hogy februárra, márciusra ki lehet dolgozni a részletes elképzelést, szinte örül neki, hogy nincs külső üzemeltető - mondja. Belátja, hogy most nem lehet üzemeltetési rendet megteremteni. De január 1-én valakinek fel kell kapcsolni a lámpát, ezért kell most egy megoldás.

Azt kéri, hogy a képviselők segítsék át a várost ezen az időszakon, amíg megtalálják a megfelelő üzemeltetőt.

Nemény szerint, ha tegnap tudta volna meg, hogy nincs üzemeltető, összehívott volna egy frakcióvezetői értekezletet, nem a közgyűlés elé hozza be így, és nem akarja rálőcsölni a felelősséget a képviselőkre. Kijelenti, Szondy Szilvia nem végezte el a munkáját, ugyanúgy, ahogyan Debrecenben sem, ahol az önkormányzat folyamatosan pénzekkel segíti ki a stadiont. És egy ilyen ügyben akar most azonnali megoldást a képviselőktől.

És azt is el kellene fogadniuk, hogy továbbra is Szondy Szilvia legyen ügyvezető, havi 1,2 millió forintért, miközben a stadiont bérbe akarják adni - mondja.


17:25 Ügyvezetőt és felügyelőbizottsági tagokat választanak a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-hez

December 31-én lejár a megbízatásuk, és ezzel az előzetesben lévő Czeglédy Csabáé is, aki jelenleg a FEB elnöke. A Fidesz többször megpróbálta már lecserélni őt, de nem sikerült, most itt a lehetőség. De vannak a napirendnek más részei is.

Nemény András szerint valakinek el kellene mondania, hogy mi is történik, egy új előterjesztés teljesen másról szól, mint az eredeti anyag. Horváth Attila is kéri, hogy térjenek ki a részletekre, mert ez egy teljesen új irány.

Decemberi közgyűlés
Lendvai figyel
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly alpolgármester elmondja megint, hogy nem volt érvényes ajánlat a közbeszerzési pályázaton, az új javaslat arról szól, hogy a stadiont bérbe adnák egy önkormányzati cégnek üzemeltetésre. A polgármester szerint a jogi részleteket már kidolgozták, és szeretnék, ha január 1. után is működne a stadion, aki nem szavazza meg, az nem szeretné.


16:55 Folytatják

Rendeleteket módosítanak törvényváltozások miatt, ez a szavazás nem sikerült a szünet előtt. Most igen.


17:55 Kezdenének, de nem megy

Majdnem egy órásra sikerült a tízperces szünet. Még mindig kevés a képviselő a teremben.


17:45 Várunk

Rég kezdeni kellett volna, de semmi.


17:10 Közben szünet

Nem sikerült egy szavazás, szünet Elvileg 17:20-ig.


16:25 Még mindig településfejlesztés

Több ügyről döntenek egyben, megtudjuk, hogy a Szent Quirinus sétányon a nyomda épületét valószínűleg lebontják, és lakóépületek lesznek helyettük. És hasonló ügyek vannak még.

Horváth Attila kérdezi is, miért nem külön tárgyalják ezeket az átminősítéseket, mert erről van szó. Több képviselő is nyújtott be javaslatokat a Rendezési Terv módosításához, ráadásul most magánterületeket is átminősítenek. A javaslataikra meg azt a választ kapták, hogy jogi akadályok vannak.

Ipkovich javasolja, hogy az egész Perint-part helyzetét nézzék át, hiszen a dozmati víztározó megépítése Elkezdődött a dozmati víztározó építése 2017. December 03. 11:58 után lehetőség lesz az évekkel ezelőtt elkészült terv Hét kilométeres élménypark a Perintnél 2013. January 30. 13:29 megvalósítására.

16:10 Településképi arculati kézikönyv

Ez tényleg egy könyv, a képviselők kaptak is belőle, hosszú munka eredménye. Nemény szerint is szép képek vannak benne, felveti, hogy a bizottsági ülésen elhangzott, a kézikönyv alapján nagyon egyforma épületeket lehet csak építeni a városban. Egy építész szerint ez nem jó így, Nemény kérdezi, igaz-e, hogy ezzel bebetonozzák a lehetőségeket.

Tóth Kálmán kérdezi, lehet-e majd módosítani a könyvben szereplő előírásokat. Lakézi Gábor városi főépítész válaszol, a könyvnek nem szabályozó, hanem megalapozó funkciója van, iránymutató az építészek számára. Évente vizsgálják felül és korrigálják.

15:50 Az uszoda idei vesztesége

Nemény emlékeztet, hogy délelőtt már volt szó erről, az idén az a 180 milliós veszteség nem az önkormányzatot terheli. De jövőre már a városnak kell fizetnie, kérdezi, mennyi lesz ez.

Decemberi közgyűlés
Tóth Kálmán és Horváth Soma
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly azt mondja, ez az összeg megfelel az előző éveknek, azért ilyen magas, mert a felújítás miatt a termálfürdőnek nem volt bevétele. Azon dolgoznak, hogy a Vasivíz más bevételekből legalább részben pótolja a hiányt. Jövőre változhatnak ezek a számok, hátra van még az energiatakarékos felújítás, ami további megtakarítást jelent.

Tóth Kálmán idézi, hogy a medence átadásán Hende Csaba azt mondta, a megtakarítás miatt alacsonyabb lesz az uszoda fenntartási költsége, Tóth szerint, akkor nem kell pluszpénzeket adni a működtetésre. Megjegyzi, attól, hogy aggályaikat fejezik ki, örülnek az új medencének és az AVUS sportsikereinek is.

Kántás Zoltán, az uszoda vezetője pontosít, az energiatakarékosságról volt szó, az üzemeltetésnek azért több oldala is van. A gázfelhasználás közel 20 százalékkal csökkent a beruházás után, a továbbiakban is minimális veszteséggel üzemeltethető komplexummal számolnak.

15:40 Megállapodás a hulladékszállításról

Hulladékgazdálkodás, előterjesztést a helyszínen osztják ki, nem tudjuk, mi van benne. De a Molnár Miklóssal nemrég készült interjúnkban Molnár Miklós: Beláthatatlan következményei lehetnek, ha elveszik a SZOVÁ-tól a hulladékszállítást Szombathelyen és környékén 2017. December 13. 15:46 részletesen kielemeztük.

Nemény András is azt kifogásolja, hogy nem kaptak anyagot. Összefoglalót kér a tárgyalásokról. (Az a lényeg, hogy a SZOVA maradhat-e alvállalkozóként a hulladékszállító cég, illetve bővítheti-e a szolgáltatási területét.)

Puskás Tivadar azt mondja, hétfőn volt az utolsó tanácskozás, elkészítettek egy megállapodástervezetet, ebben 50 település ellátásáról van szó. Nyitva maradt még, hogy közbeszerzésköteles-e a szolgáltatás, a hatóság ma válaszolt, nincs szükség eljárásra. Tehát aláírható a hétfőn előkészített megállapodás.

Nemény viszont azt mondja, a most kiosztott anyagban nem szerepel a szerződéstervezet. Kérdezi, jól érti-e, hogy még az idén alá lehet írni a szerződést. Mert a dolgozóknak tudniuk kell, hogy januártól biztosított-e a munkahelyük. Vagyis, aláírják-e a szerződést még az idén.

Puskás szerint kifejezett szándékuk, hogy a jövő héten aláírják a szerződést.

13:55 Szünet

Egészen 15:30-ig. Ritka dolog, hogy az ebédszünetig 11 napirendi pontot megtárgyaltak.

13:35 A SZOVA szállodaépítése

Balassa inkább ebédszünetet kérne, Puskás negyedórát rá akar húzni.

Balassa azt ígéri, kicsit karcosabb lesz. Szerinte hiába próbálják sikerként beállítani, hazugságra épül az egész. Példákat hoz arra, hogyan lehet állami támogatással szállodát építeni. Például Pannonhalmán ötmilliárdért, hárommilliárdos támogatással. Szerinte nem így és nem ilyen áron kell szálloda Szombathelyen, ráadásul hitelfelvétellel. Kérdez is a terv részleteiről.

Decemberi közgyűlés
Alpolgármesterek
Vágvölgyi Bálint

Molnár szerint Balassának SZOVA- és Németh Gábor-fóbiája van. Azt mondja, teljes pálforduláson ment át a jobbikos képviselő, és állandóan azt kommunikálja, hogy nem történik semmi a tervekkel. Molnár sorolja, mit valósított meg a SZOVA, a Kőszeg utcai belső parkolót, az új NAV-épületet, amiből bevétele lesz a városnak. Ahol 270 milliós ráfordítással tíz év alatt 380 milliós bevételt hoz, a felújított épület amúgy 600 milliót ér. És még sok egyebet.

A szállodáról elmondja, a leendő üzemeltető már a tervezés szakaszában részt vett a munkában, és minden adat benne van a már korábban a képviselőknek összeállított tájékoztató anyagban, és készen van az üzleti terv is.

Hozzáteszi, névtelen feljelentések miatt állandó rendőrségi nyomozás zajlik a SZOVÁ-nál, így állandó ellenőrzés alatt dolgoznak. Kéri, hogy ne akadályozza a tervek megvalósulását a vádaskodásaival.

Balassa szerint Molnár egyetlen kérdésére sem válaszolt, módosító javaslatát leszavazzák.

13:10 Buszjáratok

Írtunk a tervezett változtatásokról Új útvonalon jár a 22-es busz február 1-től Szombathelyen 2017. December 13. 14:01 , most arról is beszélnek, hogy mennyit kell fizetnie az önkormányzatnak a szolgáltatásért.

Horváth Soma (baloldal) kérdezi, mi lesz, ha később meg más igényeket fogalmaznak meg az utasok. Javasolja, a változtatás legyen kísérleti, fél évre, és azalatt lehet utasszámlálást is végezni.

Kecskés László azt mondja, tíz oladi család kezdeményezte a változtatást. Horváth Attila kéri, ha ilyen változások vannak, akkor kérjék ki az érintett választókerületi képviselő véleményét is. Elutasítják.

A buszjáratok módosítását elfogadják.

12:55 Átmeneti gazdálkodás

Arról van szó, hogy január 1-től a költségvetés elfogadásáig is működnie kell a városnak.

Közben Puskás Tivadar egy nehezebben megfogalmazott mondat után: "„Hát, ez nehezen jött ki belőlem, de aztán kiesett.”"

12:15 Költségvetés-módosítás

Átléptek egy napirendi pontot, itt az idei költségvetés újabb módosítása. Nemény elmondja, hogy 8 millió 600 ezer forintot vesznek el a Markusovszky-híd felújításától, hogy a Haladás focicsapatnak adják az idei bérleti díjra. Az egyházmegyei karitásztól is elesznek több mint 10 milliót, a szociális ágazatból százmilliót. Nemény szerint ebből látszik, mennyire igaz a "„Segítő Város”" szlogen.

Azt is megjegyzi, hogy az idén és jövőre is 90-90 milliót adnak az uszodára, és már most látszik, hogy többe, de még nem tudni, mennyibe kerül majd a stadion üzemeltetése. Kijelenti, a stadionfejlesztő cég semmit nem tett azért, hogy üzemeltetőt találjanak. Kérdezi, tudják-e garantálni, hogy nem száll el a jövő évi költségvetés.

Decemberi közgyűlés
Molnár válaszol
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, a cég feladata a stadion építése volt, és az üzemeltetési közbeszerzési pályázat kiírása, az más dolog, hogy a pályázat eredménytelen volt.

Molnár Miklós kijelenti, hogy ez a 8 millió forint az utolsó tétel volt, a híd 60 millióba kerülne, de a többi pénzt már korábban átcsoportosították. Valóban kevesebb pénz jön az ingatlaneladásokból, mintegy 300 millióval, de még nem biztos, hogy ez mínuszt jelent, az iparűzési adó pótolhatja. Szerinte az a tanulság, hogy - a korábbi évekhez hasonlóan - alacsonyabban kell tervezni a vagyongazdálkodási bevételt.

Balassa Péter szerint érdekes arányok vannak a sporttámogatásokban, érdekes, hogy többet költenek például egy koncepcióra, mint egy jól működő sportegyesületre, példaként hozza, hogy a Viktória nő focicsapat négymilliót kap egy évre.

Molnár szeretné, ha jövőre megszűnne, hogy év közben jönnek utólagos támogatásért a sportolók. Az éves költségvetésben kell megállapítani, mennyit adnak, és ahhoz kellene ragaszkodni.

11:50 Háziorvosi, fogorvosi fejlesztések

Elég sok minden szerepel az anyagban, a részletekre később visszatérünk. Kopcsándi József szerint az lenne az gazi, ha visszaállítanák a nővérképzést Szombathelyen. Puskés úgy tudja, jelenleg is folyik az oktatás.

Kecskés László szerint több mint 300-an tanulnak iskolarendszerben egészségügyi szakmákat a városban.

Molnár Miklós azt mondja, három órája tart a közgyűlés, és eddig minden tárgyalt ügyhöz pénz kell. Megint úgy döntenek pénzkiadásokról, hogy tudják, mindenre nem lesz pénz, mert nem engedi a költségvetés. Emlékeztet, hogy sokszor kormányzati hatáskörben kellene megoldani olyan problémákat, amiket az önkormányzat akar. Mert a szakorvosi ellátás már állami feladat.

11:40 Itt a civil koncepció

Takátsné Tenki Mária azt mondja, neki, mint a jogi, társadalmi kapcsolatok elnökeként több mint 200 civil szervezettel van kapcsolata, a civilek készek arra, hogy együttműködjenek, ha az önkormányzat nyitottabban akar működni.

Nemény szerint a koncepciónál fontosabb, hogyan alakul a civilek ügye. Szombathelyen szerencsére nem volt politikai vegzálás. De ha a civilek politikai megrendelést kapnak, az nem szerencsés. Példaként említi a Szülőföld Egyesületet Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 , ami egyedül sokkal több pénzt kapott Így költöttek el 800 millió forintot a Szent Márton év szombathelyi programjaira 2016. December 11. 04:43 a Szent Márton év programjaira, mint az összes civil együtt.

Aztán elfogadják.

11:30 Jön az új arculati logó

Írtunk már róla Itt van Szombathely új arculati logója 2017. December 11. 12:21 . Most Nemény András azt kérdezi, mit jelent, hogy felmerült az igény egy logóra, mert ő nem találkozott ilyen igénnyel. És miért pont ezt a logót akarják levédetni? Ő inkább a szombathelyi középiskolásoknak írt volna ki egy versenyt, és a győztes alkotását védetné le.

Azt mondja, nem igazán felismerhetőek Szombathely jelképei, és nem a város hivatalos színei vannak rajta. Szerinte alaposabban körül kellene járni az ügyet, javasolja, ne döntsenek most róla.

Az új arculati logó
Forrás: szombathely.hu

A polgármester szerint ez nem egy címer. hanem egy alkotás, egy logó, egy szobor. Valakinek tetszik, valakinek nem, neki tetszik.

Tóth Kálmán megemlíti, hogy a pápaszobor esetében több alternatíva közül választhattak. Kérdezi, ki rendelte meg, ki csinálta meg, mennyibe került, volt-e versenyeztetés. Puskás azt mondja, a jegyzőtől írásban megkapja a válaszokat.

Az ellenzék "nem" szavazatai mellett a többség elfogadta az új arculati logót.

11:05 Esélyegyenlőségi program

Egy, hátrányos gyerekeket támogató új programról van szó, Nemény szerint baloldaliként ezt mindenképpen támogatják, de van néhány módosító javaslatuk. Megjegyzi, hogy a 4-es tanulmányi átlag, de ezt a hátrányos helyzetűek nehezen teljesítik. Javasolja, hogy a javuló tanulmányi eredményt is fogadják el alapfeltételként.

Rettegi szerint viszont az alsó osztályokban a 4-es átlag tényleg átlagos, de egyetért, hogy a tehetségeket gondozni kell. Kéri, értsék meg, hogy valami alsó kritériumot meg kell határozni.

10:45 Még mindig a szombathelyi identitás

A részletekről vitáznak, de alapjában egyetértenek a tervvel. Most éppen azon, hogy mi legyen a program neve.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint nem biztos, hogy Szent Márton hívószavával kell ezt a programot megalkotni, mert az identitás ennél sokkal szélesebb körű. (És kiderült, hogy olvassa a Nyugat.hu-t.) Oda kell figyelni a városrészek közösségi életére is, és sok hasznos észrevétel is elhangzott a vitában. De örül, hogy az volt az uralkodó hang, hogy ezen érdemes dolgozni.

De azt megtudtuk, hogy 2015-ben 77 973-an, 2016-ban 78 025-en éltek Szombathelyen. Puskás Tivadar a KSH adatait idézte.

Aztán elfogadták az identitáserősítő tervet, aminek részleteit jövő nyárig kell kidolgozni.


9:50 Itt a

szombathelyiség

Írtunk már róla Szent Mártonnal akarják Szombathelyen tartani vagy hazacsalogatni a fiatalokat 2017. December 12. 10:52 , a polgármester szerint mindenről szól ez a program, ami érték Szombathelyen, és ezeket terjesszük a világban. Mert azért létezik ez a város kétezer éve, mert megbecsüljük az értékeinket.

Nemény András szerint valamennyien büszkék Szombathelyre, és szeretik a várost. Jó ötlet és jó irány, de a módjával nem teljesen értenek egyet. A mai világban nem elég, ha kiadványokat adnak ki, az interneten is jelen kell lenni, ne a véletlen döntse el, mit dob ki, ha beírják a keresőbe, hogy Szombathely. Csatlakozik Molnár Miklós javaslatához, határozzák el, mekkora város legyünk, szerinte nagyobb.

Nem szerencsés és kevés, ha az iskolákban akarnak tájékoztatásokat adni, ennél több kell. Vonzó, élhető város kell, erős értelmiséggel, és ezért sokkal többet kell tenni, és ez nem politikai kérdés. Célozzuk meg, hogy százezres város legyen Szombathely - mondja.

Decemberi közgyűlés
Vágvölgyi Bálint

Puskás szerint sok mindenre büszke lehet a város, ezeket kell tudatosítani az emberekben. Takátsné Tenki Mária hiányolja, hogy az anyagból hiányzik a

Híres szombathelyi nők

könyvsorozat.

A polgármester kijelenti, az előterjesztés egy program elindítását jelenti, amit még fel kell öltöztetni. És Deutsch Tamés is az eszébe jutott.

Kopcsándi szerint a múltunkra büszkék lehetünk, de a jövőt kell építenünk. Be kell mutatnunk a város nagy szülötteit, de jó lenne, ha a fiatalok a város hasznára lennének a jövőben, mert felmérések alapján többségük külföldön akar szerencsét próbálni, ezt a folyamatot vissza kellene fordítani.

Tóth Kálmán szerint sok szombathelyi érzi magát megtűrtnek, akire csak a választásokon számítanak. Gondot kellene fordítani a külső városrészek felzárkóztatására, mert úgy tűnik, Szombathely a Szent Gellért utcánál véget ér. A peremkerületek lassan felszámolódnak, van, kérdezi, milyen eszközök vannak, hogy a peremkerületek lakói elégedettek legyenek.

Azt is végig kell gondolni, mit ismernek az emberek Szombathelyről. Javasolja, hogy a koncepció tartalmazzon cselekvési tervet, és a célt is meg kell határozni, hogy vetélkedni akarunk-e a más városokkal.

Lendvai Ferenc (Fidesz) emlékeztet rá, hogy 2018 júniusáig kell elfogadni a részletes tervet, van idő a közös gondolkodásra.

Balassa kijelenti, a város lakossága folyamatosan csökken, nagy az elvándorlás, a munkaerőhiány, az identitás erősítésében benne kell lennie a problémák megoldásának is.


9:30 Aggasztó hírek a karneválról?

Tóth Kálmán (baloldal) a karneváli koncepció átdolgozását kéri, mert aggasztó hírek érkeznek a karnevál felől, a római jelleg elvesztéséről. Javasolja a káderpolitika átalakítását is, és kérdezi, az önkormányzatnak joga van-e meghatározni, hogy kit alkalmazzanak a városi cég.

Kelemen Krisztián (baloldal) parkolási koncepció kidolgozását kéri, Kopcsándi József (baloldal) szerint a közgyűlés mulasztásos jogsértésben van, mert elmaradtak az idei évre tervezett útfelújítások, még a tervezésük is, pedig erről közgyűlési határozat van.

Horváth Attila kéri, hogy tárgyaljanak a stadion üzemeltetője, az egyesületek és az önkormányzat közti háromoldalas szerződésről a zárt ülésen. Arról is, hogyan oldják meg a Csónakázótó környéki közlekedési problémákat.

Puskás bejelenti, 18 napirendi javaslat érkezett, egyenként szavaznak. Az ellenzéki javaslatokat elutasítja a Fidesz-többség.


9:22 Mi lesz a városi lappal?

Nemény András (baloldal) emlékeztet, hogy december 31-én lejár a Savaria Fórum városi lap szerződése, szerinte, ha közbeszerzési eljárást akartak volna, már meg kellett volna hirdetni. A lakosságnak tudnia kellene, mi lesz januártól a városi lappal, a többségnek ugyanis elege van a kormánypárti propagandából, ami tbb csatornán is ömlik.

Szuhai Viktor (baloldal) a bérlakásokról szeretne tárgyalni. Balassa hét napirendi javaslatot terjeszt be - jelenti be előre. Plakátrendelet hatályon kívül helyezése, mert szerinte perek sokasága kezdődik. Bérlakás-építési program, a nem önkormányzati tulajdonú lakásoknál az albérleti díj támogatása, az átmeneti segély emelése, a SZOVA szállodaépítésének levételét. Úgy tudja, sikertelen a stadion üzemeltetésére kiírt pályázat, és kéri, hogy az erről szólóügyet vegyék le a napirendről.


9:10

Szar utcák

Tíz perc késés után Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) megnyitja az ülést. Nincs napirend előtti felszólalás, de Puskást Tóth Imre munkáját, aki 25 évig volt a Vásárcsarnok igazgatója, és díszoklevelet ad át a nyugdíjba vonuló volt igazgatónak. (Az ülés végén döntenek az igazgatói pályázatokról.)

Decemberi közgyűlés
Vágvölgyi Bálint

Balassa Péter (Jobbik) írásban javasolta, hogy a város közlekedési rendjét vegyék napirendre. A polgármester szerint nyitott kapukat dönget, folyamatban van a vizsgálat a város közlekedéséről.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) hozzáteszi, hogy a Kárpáti Kelemen utcai változással kapcsolatos lakossági fórumon már bejelentette, javaslatot tesz egy hosszútávú közlekedési koncepció elkészítésére. Mert addig nem lehet dönteni útfelújításokról, hídépítésekről. Megjegyzi Balassának, írásos anyag nélkül nem lehet erről tárgyalni, azt is meg kell határozni, mekkora városra tervezik meg a koncepciót, egy 60 ezresre vagy egy 120 ezresre.

Kijelenti, nem csal arról szól a dolog, hogy

milyen szarok az utcák

. Szerinte Balassa más javaslatait teszi a magáénak.

Horváth Attila (baloldal) kérésére lemásolják és kiosztják Balassa javaslatát.


Másfél héttel karácsony előtt ülnek össze idén utoljára a szombathelyi képviselők. Ami, persze, nem jelenti, hogy szünetet is tart a politika, de amit tesz, azt a városháza nagytermén kívül teszi.

27 nyilvános és négy zárt napirendi pont vár rájuk, ezek jó részét előzetesünkben Új útvonalon jár a 22-es busz február 1-től Szombathelyen 2017. December 13. 14:01 összefoglaltuk. Biztosak vagyunk benne, hogy nem engedik el magukat, és ma is estig képviselnek minket az ülésteremben.

Rövidesen kezdünk, akinek a percről percre tudósítás kevés, kattintson élőképes közvetítésünkre Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről January 26. 09:11 .
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet