Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában

A civil szervezeteket nagy részét is bekebelezte az Őrvidékház, ami Hende Csaba megbízható bázisaként működik.

A szombathelyi volt huszár-, majd negyven évig szovjet laktanya nagy része kihasználatlanul áll, ám a több mint tíz éve felújított központi épületben pezseg az élet. Nem csak az itt működő iskola miatt, itt van Hende Csaba országgyűlési képviselő irodája is, ahol közeli munkatársai dolgoznak. Köztük a volt liberális politikus, képviselő, Horváth Vilmos Liberális politikusból vált Hende Csaba jobbkezévé és hetilap-főszerkesztővé 2016. January 15. 08:38 , és állítólag sűrűn megfordul itt Hende két sajtósa, Cseszkó Tamás és Horváth Zoltán is, akik mára a helyi sajtó nagy részét irányítják.

Farkas Csaba, Rudolf Péter és Hende Csaba az Őrvidékház egyik rendezvényén
Forrás: orvidekhaz.hu

És itt van a székhelye az Őrvidékháznak is, ami szintén Hendéhez köthető. Ők szervezik Hende szombathelyi programjait, az idén már belenyúltak más, kulturálisnak álcázott bulváreseményekbe is, és maguk alá vonták a város közel kétszáz civil szervezetének nagy részét is. Az Őrvidékház vezetői a Fidesz elkötelezett támogatói, és mára a szervezet a város meghatározó, közpénzzel szépen ellátott csoportosulását hozta létre.

A huszárlaktanya

A laktanya 1889-ben a 11-es huszároknak épült, ők 1919-ig, az ezred feloszlatásáig állomásoztak itt. A II. világháború után a szovjet hadseregé lett, ők 1989-ben távoztak, és ekkor kapta meg a terület tulajdonjogát az Apáczai Csere János Alapítvány. Az alapítvány tervei között egy gazdaságilag és szervezetileg is független, a magyar kollégiumi hagyományokat folytató, általános iskolával kezdődő és egyetemmel végződő komplex oktatási intézmény létrehozása szerepelt.

Ám 1996-ig semmi sem történt, tíz éven keresztül ment a huzavona az önkormányzattal, míg 2005-ben megegyeztek Rendeződik az egykori huszárlaktanya sorsa 2005. November 23. 04:09 , a terület kétharmada az önkormányzaté lett, egyharmada az alapítványé maradt. Akkor egy tudományos-innovációs központot terveztek ide, 10 milliárdból, de ebből nem lett semmi. (

A 11-es Huszár úti laktanya
2016-ban készült galérián a huszárlaktanyáról
Garai Antal Atom

2007-ben aztán az alapítvány a nála maradt épületeket is átadta az önkormányzatnak A város tulajdonába kerül a volt huszárlaktanya 2007. March 05. 22:49 , ezzel az egész ingatlan a városé lett. A központi épület maradt az alapítvány kezelésében. Ugyanebben az évben a a város 40 millióból felújította az épületet, és ide költözött Oktatóbázis a 11-es Huszár úton - Vége a laktanya-történetnek 2007. October 18. 21:41 a Berzsenyi Dániel Főiskola művészeti kara. Mi 2010-ben körbejártuk Jobb, ha műemlékként omlik össze? – Mi lesz a 11-es Huszár úti laktanyával? 2010. June 09. 18:26 a területet, nem tetszett, amit láttunk.)

Közben a az Apáczai Waldorf iskola is beköltözött "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 az épület emeletére. 2013-ban digitális fellegvárról "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 és történelmi pillanatról beszélt Puskás Tivadar polgármester, amikor bejelentette, 6,5 milliárd forint állami pénzből kulturális logisztikai, illetve digitalizációs központ épül a laktanya területén. Aztán ebből sem lett semmi Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából? 2013. September 12. 07:49 .

Közben 2013-ban a főiskola, pontosabban akkor már SEK is kiköltözött, és jött az ötlet, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonját állítják fel Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 itt, amit 50 évre terveztek 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 . Bő egy évig tartó, tragikomédiába is beleillő történet Az olaszok lecsaptak a sámándobos pavilonra, kell nekik 2016. January 11. 19:18 után aztán ez sem jött össze.

Aztán jött Hende

A hosszú, sikertelenségekkel övezte évek után aztán Hende Csaba országgyűlési képviselő is beköltözött a főépületbe, és vitte magával közvetlen munkatársait is. Az iroda kialakítását és a bérleti díjat az állam fizette és fizeti - ez jár az országgyűlési képviselőknek - , úgy tudjuk, százezres nagyságrendű a bérleti díj. Ekkor kezdődött a Szülőföld Egyesület sikertörténete is.

A Szülőföld Egyesület már korábban is létezett, és nem csak Szombathelyen, ez egy hálózatos szervezet, amely nem igazán ismert. Alapvetően a határontúli magyarokkal foglalkoznak, állami támogatásból működnek. Szombathelyen akkor jelentek meg először a közvélemény előtt, amikor 2015-ben támogatták Hende Csaba aláírásgyűjtését Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 a Falco-gyár ellen, magukat következetesen civil szervezetnek nevezve.

Hende Csaba aláírásgyűjtését is támogatták
Bonyhádi Zoltán

A Szülőföld Egyesület mellett működik a főként helytörténeti és kulturális hagyományokkal foglalkozó könyveket kiadó Szülőföld Kiadó, amit Farkas Csaba vezet, róla lesz még szó később.

Az Egyesület működteti az Őrvidékházat, ami 2015-ben szintén a volt huszárlaktanyába költözött, és ezzel ki is alakult a Hende-birodalom. A laktanya főépületének földszintjén van ugyan néhány, vállalkozó által bérelt iroda, de a legnagyobb részt Hende és az Őrvidékház foglalja el. No és néhányan azok közül a civil szervezetek közül, amelyek vállalták az együttműködést.

Mára a Szülőföld Egyesület és az Őrvidékház összemosódott, egy vezetője van a kettőnek: Farkas Csaba. Az aláírásgyűjtő akció előtt is ők szervezték már Hende szombathelyi programjait, így például a Polgári Esték sorozatot, ahol az országgyűlési képviselő fideszesként ismert vendégeket fogad és beszélhet velük. Ilyen volt például a Fábry Sándor est "És téged miért rúgtak seggbe, kedves Csaba?" - Kérdezte Fábry Sándor Hendétől 2015. November 06. 21:31 két éve, vagy Georg Spöttle migránsozós fóruma Spöttle: Soros civil szervezetei fényjelekkel irányítják a migránsok hajóit 2017. May 09. 21:07 idén májusban.

Farkas Csaba és Gál Sándor

Farkas Csaba 1966-ban született, a Kertészeti Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karán, Szegeden diplomázott. A Szülőföld Egyesület elnöke, az Őrvidékház igazgatója. 2014-ben a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje volt Derkovits lakótelepen. A közgyűlés jogi- és társadalmi kapcsolatok bizottságának tagja.

Farkas Csaba kampányplakátja
Forrás: Facebook / Szombathelyi Fidesz

Ő az ügyvezetője az Esély-Műhely Szociális Szövetkezetnek, és a Pannontáj Szociális Szövetkezetnek is. A Szülőföld Könyvkiadó igazgatója, ők adják ki a Híres Szombathelyi nők könyvsorozatot, amit az önkormányzat komoly összegekkel támogat.

Indítottak könyvsorozatot Magyarország kincsestára, Az én városom, Vas megye műszaki nagyjai címmel is.

Gál Sándor az Őrvidékház igazgatóhelyettese, nemrég a Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökökévé választották Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt 2017. September 05. 19:00 .

Az Őrvidékháznak tavaly pörgős éve volt. A Szent Márton év programjaira elköltött 800 millióból Így költöttek el 800 millió forintot a Szent Márton év szombathelyi programjaira 2016. December 11. 04:43 88 milliót kaptak pályáztatás nélkül, míg a többi civil szervezet között 25 milliót osztottak ki, és erre nekik pályázniuk kellett. Farkas Csabáék szervezték meg többek között a fogathajtó versenyt Lópaták túrták fel a szombathelyi múzeumfalu rétjét 2016. May 21. 13:03 a múzeumfaluban, az I. Savaria Sörfesztivált Csülközzön, csápoljon a Bikinire, Szent Márton örömére 2016. June 01. 14:30 , a hőlégballon versenyt Csak nem a gravitációról akarják elterelni a figyelmet?! Így lepték el az óriás ballonok a Fő teret 2016. May 27. 08:07 , és sok mást.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak a tortából

Közben kiderült, hogy a mozgássérülteknél is megjelentek Elfogyott a pénz, bajban a vasi mozgássérült sportolók, de mi köze ehhez az ŐrvidékHáznak? 2017. February 14. 07:55 , aminek nem lett jó vége, az idén aztán már igazi bulvárszereplőkké léptek elő. Az idei nyáron egymást érték a sörözős, kajálós, mulatós- és popzenés bulik "Megengedhetetlen, hogy a Témapark, a belváros szívében évente csak egyszer nyisson ki" 2017. July 21. 07:34 a Ferences-kertben, de már a gyermeknapi programnál Vidámpark, apamegőrző, gasztrosétány, és még sok extraság a hétvégi gyereknapon 2017. May 26. 11:18 is ott voltak szervezőként.

De érdekes, hogy a nyári szabadtéri fesztiválokhoz, bulikhoz nem adtak pénzt, csak a nevüket, az anyagi kockázatot a többi szervezőnek kellett viselnie. Úgy hírlik, könnyebb engedélyeztetést, ügyintézést ígérnek annak fejében, hogy ők is megjelennek a szervezők között a plakátokon és újságcikkekben.

Az Őrvidékház a volt laktanyában is szervez programokat, főzőversenyeket, kiállításokat, kisebb komolyzenei koncerteket, konferenciákat, irodalmi esteket. Információink szerint ezeket pályázati támogatásból szerzik meg, és alapvetően saját tagjai vesznek részt rajtuk.

Gyakorlatilag mára a város legaktívabb programszervezőjévé váltak, az önkormányzati Agora Szombathelyi Kulturális Központnak a nagyrendezvények, és a saját épületeikben zajló programok maradtak.

Mindehhez jön Hende befolyása, aki a háttérből irányítja a szervezetet, az Őrvidékház pedig programokkal segíti az országgyűlési képviselőt, úgy is, hogy segítenek a közönségszervezésben.

A volt huszárlaktanyában tehát igazi kis birodalom jött létre, ami egy ember, Hende köré épült.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet