Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában

A civil szervezeteket nagy részét is bekebelezte az Őrvidékház, ami Hende Csaba megbízható bázisaként működik.

A szombathelyi volt huszár-, majd negyven évig szovjet laktanya nagy része kihasználatlanul áll, ám a több mint tíz éve felújított központi épületben pezseg az élet. Nem csak az itt működő iskola miatt, itt van Hende Csaba országgyűlési képviselő irodája is, ahol közeli munkatársai dolgoznak. Köztük a volt liberális politikus, képviselő, Horváth Vilmos Liberális politikusból vált Hende Csaba jobbkezévé és hetilap-főszerkesztővé 2016. January 15. 08:38 , és állítólag sűrűn megfordul itt Hende két sajtósa, Cseszkó Tamás és Horváth Zoltán is, akik mára a helyi sajtó nagy részét irányítják.

Farkas Csaba, Rudolf Péter és Hende Csaba az Őrvidékház egyik rendezvényén
Forrás: orvidekhaz.hu

És itt van a székhelye az Őrvidékháznak is, ami szintén Hendéhez köthető. Ők szervezik Hende szombathelyi programjait, az idén már belenyúltak más, kulturálisnak álcázott bulváreseményekbe is, és maguk alá vonták a város közel kétszáz civil szervezetének nagy részét is. Az Őrvidékház vezetői a Fidesz elkötelezett támogatói, és mára a szervezet a város meghatározó, közpénzzel szépen ellátott csoportosulását hozta létre.

A huszárlaktanya

A laktanya 1889-ben a 11-es huszároknak épült, ők 1919-ig, az ezred feloszlatásáig állomásoztak itt. A II. világháború után a szovjet hadseregé lett, ők 1989-ben távoztak, és ekkor kapta meg a terület tulajdonjogát az Apáczai Csere János Alapítvány. Az alapítvány tervei között egy gazdaságilag és szervezetileg is független, a magyar kollégiumi hagyományokat folytató, általános iskolával kezdődő és egyetemmel végződő komplex oktatási intézmény létrehozása szerepelt.

Ám 1996-ig semmi sem történt, tíz éven keresztül ment a huzavona az önkormányzattal, míg 2005-ben megegyeztek Rendeződik az egykori huszárlaktanya sorsa 2005. November 23. 04:09 , a terület kétharmada az önkormányzaté lett, egyharmada az alapítványé maradt. Akkor egy tudományos-innovációs központot terveztek ide, 10 milliárdból, de ebből nem lett semmi. (

A 11-es Huszár úti laktanya
2016-ban készült galérián a huszárlaktanyáról
Garai Antal Atom

2007-ben aztán az alapítvány a nála maradt épületeket is átadta az önkormányzatnak A város tulajdonába kerül a volt huszárlaktanya 2007. March 05. 22:49 , ezzel az egész ingatlan a városé lett. A központi épület maradt az alapítvány kezelésében. Ugyanebben az évben a a város 40 millióból felújította az épületet, és ide költözött Oktatóbázis a 11-es Huszár úton - Vége a laktanya-történetnek 2007. October 18. 21:41 a Berzsenyi Dániel Főiskola művészeti kara. Mi 2010-ben körbejártuk Jobb, ha műemlékként omlik össze? – Mi lesz a 11-es Huszár úti laktanyával? 2010. June 09. 18:26 a területet, nem tetszett, amit láttunk.)

Közben a az Apáczai Waldorf iskola is beköltözött "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 az épület emeletére. 2013-ban digitális fellegvárról "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 és történelmi pillanatról beszélt Puskás Tivadar polgármester, amikor bejelentette, 6,5 milliárd forint állami pénzből kulturális logisztikai, illetve digitalizációs központ épül a laktanya területén. Aztán ebből sem lett semmi Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából? 2013. September 12. 07:49 .

Közben 2013-ban a főiskola, pontosabban akkor már SEK is kiköltözött, és jött az ötlet, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonját állítják fel Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 itt, amit 50 évre terveztek 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 . Bő egy évig tartó, tragikomédiába is beleillő történet Az olaszok lecsaptak a sámándobos pavilonra, kell nekik 2016. January 11. 19:18 után aztán ez sem jött össze.

Aztán jött Hende

A hosszú, sikertelenségekkel övezte évek után aztán Hende Csaba országgyűlési képviselő is beköltözött a főépületbe, és vitte magával közvetlen munkatársait is. Az iroda kialakítását és a bérleti díjat az állam fizette és fizeti - ez jár az országgyűlési képviselőknek - , úgy tudjuk, százezres nagyságrendű a bérleti díj. Ekkor kezdődött a Szülőföld Egyesület sikertörténete is.

A Szülőföld Egyesület már korábban is létezett, és nem csak Szombathelyen, ez egy hálózatos szervezet, amely nem igazán ismert. Alapvetően a határontúli magyarokkal foglalkoznak, állami támogatásból működnek. Szombathelyen akkor jelentek meg először a közvélemény előtt, amikor 2015-ben támogatták Hende Csaba aláírásgyűjtését Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 a Falco-gyár ellen, magukat következetesen civil szervezetnek nevezve.

Hende Csaba aláírásgyűjtését is támogatták
Bonyhádi Zoltán

A Szülőföld Egyesület mellett működik a főként helytörténeti és kulturális hagyományokkal foglalkozó könyveket kiadó Szülőföld Kiadó, amit Farkas Csaba vezet, róla lesz még szó később.

Az Egyesület működteti az Őrvidékházat, ami 2015-ben szintén a volt huszárlaktanyába költözött, és ezzel ki is alakult a Hende-birodalom. A laktanya főépületének földszintjén van ugyan néhány, vállalkozó által bérelt iroda, de a legnagyobb részt Hende és az Őrvidékház foglalja el. No és néhányan azok közül a civil szervezetek közül, amelyek vállalták az együttműködést.

Mára a Szülőföld Egyesület és az Őrvidékház összemosódott, egy vezetője van a kettőnek: Farkas Csaba. Az aláírásgyűjtő akció előtt is ők szervezték már Hende szombathelyi programjait, így például a Polgári Esték sorozatot, ahol az országgyűlési képviselő fideszesként ismert vendégeket fogad és beszélhet velük. Ilyen volt például a Fábry Sándor est "És téged miért rúgtak seggbe, kedves Csaba?" - Kérdezte Fábry Sándor Hendétől 2015. November 06. 21:31 két éve, vagy Georg Spöttle migránsozós fóruma Spöttle: Soros civil szervezetei fényjelekkel irányítják a migránsok hajóit 2017. May 09. 21:07 idén májusban.

Farkas Csaba és Gál Sándor

Farkas Csaba 1966-ban született, a Kertészeti Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karán, Szegeden diplomázott. A Szülőföld Egyesület elnöke, az Őrvidékház igazgatója. 2014-ben a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje volt Derkovits lakótelepen. A közgyűlés jogi- és társadalmi kapcsolatok bizottságának tagja.

Farkas Csaba kampányplakátja
Forrás: Facebook / Szombathelyi Fidesz

Ő az ügyvezetője az Esély-Műhely Szociális Szövetkezetnek, és a Pannontáj Szociális Szövetkezetnek is. A Szülőföld Könyvkiadó igazgatója, ők adják ki a Híres Szombathelyi nők könyvsorozatot, amit az önkormányzat komoly összegekkel támogat.

Indítottak könyvsorozatot Magyarország kincsestára , Az én városom , Vas megye műszaki nagyjai címmel is.

Gál Sándor az Őrvidékház igazgatóhelyettese, nemrég a Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökökévé választották Ők irányítják eztán a szombathelyi Fideszt 2017. September 05. 19:00 .

Az Őrvidékháznak tavaly pörgős éve volt. A Szent Márton év programjaira elköltött 800 millióból Így költöttek el 800 millió forintot a Szent Márton év szombathelyi programjaira 2016. December 11. 04:43 88 milliót kaptak pályáztatás nélkül, míg a többi civil szervezet között 25 milliót osztottak ki, és erre nekik pályázniuk kellett. Farkas Csabáék szervezték meg többek között a fogathajtó versenyt Lópaták túrták fel a szombathelyi múzeumfalu rétjét 2016. May 21. 13:03 a múzeumfaluban, az I. Savaria Sörfesztivált Csülközzön, csápoljon a Bikinire, Szent Márton örömére 2016. June 01. 14:30 , a hőlégballon versenyt Csak nem a gravitációról akarják elterelni a figyelmet?! Így lepték el az óriás ballonok a Fő teret 2016. May 27. 08:07 , és sok mást.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak a tortából

Közben kiderült, hogy a mozgássérülteknél is megjelentek Elfogyott a pénz, bajban a vasi mozgássérült sportolók, de mi köze ehhez az ŐrvidékHáznak? 2017. February 14. 07:55 , aminek nem lett jó vége, az idén aztán már igazi bulvárszereplőkké léptek elő. Az idei nyáron egymást érték a sörözős, kajálós, mulatós- és popzenés bulik "Megengedhetetlen, hogy a Témapark, a belváros szívében évente csak egyszer nyisson ki" 2017. July 21. 07:34 a Ferences-kertben, de már a gyermeknapi programnál Vidámpark, apamegőrző, gasztrosétány, és még sok extraság a hétvégi gyereknapon 2017. May 26. 11:18 is ott voltak szervezőként.

De érdekes, hogy a nyári szabadtéri fesztiválokhoz, bulikhoz nem adtak pénzt, csak a nevüket, az anyagi kockázatot a többi szervezőnek kellett viselnie. Úgy hírlik, könnyebb engedélyeztetést, ügyintézést ígérnek annak fejében, hogy ők is megjelennek a szervezők között a plakátokon és újságcikkekben.

Az Őrvidékház a volt laktanyában is szervez programokat, főzőversenyeket, kiállításokat, kisebb komolyzenei koncerteket, konferenciákat, irodalmi esteket. Információink szerint ezeket pályázati támogatásból szerzik meg, és alapvetően saját tagjai vesznek részt rajtuk.

Gyakorlatilag mára a város legaktívabb programszervezőjévé váltak, az önkormányzati Agora Szombathelyi Kulturális Központnak a nagyrendezvények, és a saját épületeikben zajló programok maradtak.

Mindehhez jön Hende befolyása, aki a háttérből irányítja a szervezetet, az Őrvidékház pedig programokkal segíti az országgyűlési képviselőt, úgy is, hogy segítenek a közönségszervezésben.

A volt huszárlaktanyában tehát igazi kis birodalom jött létre, ami egy ember, Hende köré épült.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet