Fenyegetéssel vádol egy újságírót a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciója

A Fidesz arra kérte a városvezetést, hogy a közgyűlés határolódjon el. A városvezetés szerint ez nem olyan ügy, amivel a közgyűlésnek foglalkoznia kell.

Ennél gyorsabban még nem igazolódott be jóslatunk, mint ma. Reggel megjelent közgyűlési előzetesünkben Szombathelyi közgyűlés: Egyre közelebb a választásokhoz, egyre hevesebbek a politikai viták 2023. April 27. 07:00 azt írtuk, hogy fokozódik a politikai vita, ahogyan közelednek a választások.

A mai közgyűlésen a két ülés közti beszámolóban Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy frakciójuk egyik képviselőjét „egy magát újságírónak nevező személy” egy privát üzenetben megfenyegette.

Illés azt kérte, hogy a közgyűlés hozzon határozatot arról, hogy elhatárolódik a képviselőket érő fenyegetésektől. Illés arra is célzott, hogy az illető „a városvezetés újságírója”. Az is kiderült, hogy Horváth Gábor képviselőről és Farkas Balázsról, az ugytudjuk.hu főszerkesztőjéről van szó.

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely!) azt mondta, nem a közgyűlés feladata, hogy magánbeszélgetésekre reagáljon, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy privát beszélgetés részleteit hozták nyilvánosságra.

Van jogi lehetősége a képviselőnek a közgyűlésen kívül is

A polgármester hangsúlyozta, ha valóban megfenyegették a képviselőt, neki közszereplőként van lehetősége arra, hogy közszereplőként a nyilvánossághoz forduljon, és arra is, hogy jogi útra terelje az ügyet. „Tegyen feljelentést, a bíróság döntése után a közgyűlés is reagálhat rá” – mondta Nemény András.

A polgármester hozzátette, a városvezetésnek nincsenek újságírói, szemben a Fidesszel, ahol el sem tudják képzelni, hogy létezik független sajtó.

Az ügy komoly vitát eredményezett. A jelenlegi városvezetés a 2019-es kampányban megjelent, a Fidesz által kiadott kiadványt hozta fel, amiben Nemény Andrást például fegyverrel a kézben ábrázolták. Azt is kijelentették, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő állt a valótlan kijelentések mögött.

Czeglédy Csaba (független) képviselő közben módosító indítványt tett a javaslathoz, azt kérte, hogy a közgyűlés határolódjon el az Origóban, a Pesti Srácokban, a TV2 Tények műsorában közölt valótlan és törvénytelen állításoktól.

Illés Károly megismételte, hogy a mostani ügyben fenyegetésről van szó. A közgyűlési többség nem támogatja Illés Károly javaslatát.

A javaslatot aztán öt fideszes képviselő szavazta meg, a többiek nem szavaztak, így a határozatot a közgyűlés nem fogadta el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet