Most akkor Grúzia, vagy Georgia? Íme Szombathely új testvére: Kutaiszi

Napi jó hírünk következik, a pitypang még sehol, viszont Szombathely megint új kapcsolatokkal gyarapodott.

A

miért mindig csak a rossz dolgokról írtok?

és a

na, már ez is hír, hova süllyedtek még?

mantrázói most igazán boldogok lehetnek. De persze a többiek is. Csütörtökön ugyanis bejelentették, hogy február 2-án ottani idő szerint 10.30-kor (itt 13.30) Szombathely testvérvárosi szerződést kötött a grúziai georgiai Kutaiszi városával.

Szombathely új testvérvárosi szerződése
Nézze csak, ilyen szép címere van a tesónak!
BZ

Ilyet még szerintünk sohasem mondott a polgármester, de a szerződés létrejötte szerinte

történelmi.

Georgiával ilyen jellegű kapcsolata még egy magyar városnak sem volt, szóval bizony, tényleg szép dolog.

Kutaiszi 150 ezres lélekszámával Georgia második legnagyobb városa. Négyezer éves, ebben ők nyertek. Ahogy Puskás Tivadar fogalmazott, bár próbálkoztunk a kétezer évünkkel, de ők überelték. A történelem során volt már Georgia fővárosa is, néhány éve a parlament is oda költözött. Szombathelytől hat órányira van (három óra Budapest, onnan ugyanennyi repülővel).

A szombathelyi-kutaiszi kapcsolatok története 2008 nyarán kezdődött a parlamentben. Az Interparlamentáris Unió keretein belül alakult magyar-grúz baráti tagozatának elnöke volt Puskás Tivadar. 2009-ben aztán egy szép napon találkozott a georgiai nagykövettel, ekkor fel is vetődött egy testvérvárosi kapcsolat létesítésének lehetősége, Zviad Chumburidze akkor Kutaiszit ajánlotta. 2012. szeptemberében a közgyűlés határozatot is hozott a szándékról. Kutaiszi polgármestere és az Imereti régió elnöke itt volt a legutóbbi Savaria karneválon, személyesen akkor ismerkedtek össze a felek. A szerződéstervezet persze közben szorgosan készült. Végül a minap Puskás Tivadar és Sota Murgulia polgármesterek alá is írták azt.

Szombathely új testvérvárosi szerződése
Az aláírás pilanata
kutaisi.gov.ge

Nyolcfős önkormányzati küldöttség utazott Kutaiszibe, hogy aláírják a szerződést. Volt nagy csinnadratta is, komoly sajtóérdeklődéssel, az operaházban rendezett táncos gálaelőadással. A magyar nagykövet, a régió elnöke és a kormányzó is tiszteletét tette - ez jelzés, ott bizony tényleg nagy dolognak tartják.

Puskás Tivadar rövid történelem órát is tartott a két ország kapcsolatáról, a lényeges dolgok:

 • a honfoglalás idején Etelközből egy magyar törzs a Kaukázus felé vette az irányt, erről írásos történelmi emlékek is vannak
 • a grúz írás ma is használatos betűi Misztótfalusi Kis Miklós nevéhez köthetők, ő készítette el az első nyomtatott grúz ábécét az 1600-as évek végén
 • a grúzok nemzeti eposzának illusztrációját Zichy Mihály készítette, amiért nagy becsben tartják, szobra is van Tbilisziben
 • 1956-ban náluk is leverték a forradalmat
 • Az együttműködés kulturális, gazdasági, oktatási és egyéb területeket ölel fel: csupa olyan dolgokat írtak bele, amikkel fogalkozni kívánnak a felek a későbbiekben. Ez papiros tulajdonképpen egyfajta keretet ad egy olyan együttműködésre, ami amúgy bármikor adott lehet két egymásra nyitott város esetében.

  Szombathely új testvérvárosi szerződése
  A testvérvárosi szerződés egy másolata
  BZ

  Koczka Tibor beszélt néhány konkrétumról is:

 • a jó együttműködéshez előbb meg kell ismerni egymást, ehhez a turizmuson keresztül vezet az út
 • a gálaműsoron fellépett tánccsoport annyira megtetszett a delegációnak, hogy meghívták a karneválra
 • ha elindul jövőre az angol nyelvű gépészképzés, jöhetnének georgiai hallgatók az egyetemre
 • მოგესალმებით, ძმა!

  Most akkor Grúzia, vagy Georgia?

  Georgiának hívták régen is az országot, a szó a görög georgosz (földművelő) kifejezésből ered. A szláv nyelvekben ennek a megfelelője Grúzia. Mivel az ország alapító tagja lett a Szovjetuniónak, nem nehéz kitalálni, miért az utóbbi lett aztán használatos. A grúz diplomácia aztán egy ideje már a Georgia elnevezést próbálja újra használatossá tenni, de a köztudatot azért nehezebb módosítani. Arról nem is beszélve, hogy a külügy és az MTA Földrajzinév-bizottsága közt volt némi vita is az évek során.

  Javaslatunk tehát:

 • ha a kor szellemének megfelelően akarja hívni, akkor hívja Georgiának
 • ha Putyinnak szeretne örömöt okozni, akkor hívja Grúziának
 • ha viszont jófejkedne egy georgiai barátjával, akkor hívja úgy, ahogy ők is: Szakartvelo
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet