Búcsúzunk a szombathelyi méhlegelőktől

Az 'újraéledésük' a csapadék függvénye….

„Egy évben kétszer azt is illik levágni...” – írta a Facebookon egy szombathelyi, akit úgy tűnik, sokakkal ellentétben annyira nem hatott meg a szombathelyi vadvirágos rétek eltűnése.

Az elmúlt napokban ugyanis arra lettünk figyelmesek és több olvasónk is jelezte, hogy teljesen lenyírták városszerte azokat a „természetközeli városi gyepeket” – mint egy májusi sajtótájékoztatón elhangzott Mesterséges vadvirágos rétek lesznek Szombathelyen - egyet be is mutattak May 20. 18:38 –, amelyek a jó idő beköszöntével méhlegelőként szolgáltak.

mesterséges rétek Szombathelyen
Ilyen volt.
Mészáros D. Zsolt

Na de miért?

A már említett májusi sajtótájékoztatón Mesterséges vadvirágos rétek lesznek Szombathelyen - egyet be is mutattak May 20. 18:38 elmondták, hogy ezeknek a területeknek a kezelésén úgy fognak változtatni, hogy csökkentik a kaszálások számát, és változtatnak az időpontokon is, hogy az ne zavarja a vadon élő fajokat.

Lekaszált méhlegelők Szombathelyen
Ilyen lett.
Mészáros D. Zsolt

De hogy ez egészen pontosan mit is jelent a gyakorlatban és mi is a hivatalos menetrend a vadvirágos rétek karbantartásában, arról most megkérdeztük a Szomparkot és az önkormányzatot is. Hiszen nem mindegy, hogy milyen gyakran nyírják ezeket a területeket és mennyi idő, mire újra „életrekelnek” a vadvirágos rétek.

„Ezeket a területeket úgy kell fenntartani, mint a kaszálókat. Évente kétszer kaszáljuj, először júliusban utána októberben, a pontos időpontot az időjárás határozza meg. A kaszálékot a területen kell hagyni, hogy a növények magjai kipereghessenek. Az évelő növények néhány héten belül újra kisarjadnak, az egyévesek pedig a csírázási idejüknek megfelelően, van amelyik még ősszel, de van amelyik már csak tavasszal. Természetesen ez a csapadéktól is függ” – közölte Izer Gágor, a Szompark vezetője.

Lekaszált méhlegelők Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat válasza is hasonló volt, ám kicsit bővebb. Mint írják, a vadvirágos gyepek kezelésén pontosan úgy változtattak, hogy csökkentették a kaszálások számát. Így idén most először, július végén kaszálták le a méhlegelőket, aztán majd még egyszer megteszik ezt a tél elején. Ez tehát 2 alkalmat jelent évente, ellenben a többi területtel, melyeket már minimum 4-5-ször lekaszáltak.

„Az 'újraéledésük' a csapadék függvénye, de nagyjából szeptemberre tehető. Elképzelhető a jövőben, hogy az első kaszálás időpontját évente megváltoztatjuk, hogy egyes években mindig más fajok szaporodását részesítsük előnyben. Az lenne a legjobb, ha a meghagyott foltok dinamikusan válthatnák egymást” – írták.

Lekaszált méhlegelők Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet