Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nincs nyoma a stadionüzemeltetésnek Szombathely 2018-as költségvetésében

Nullszaldósra tervezik az egész évi gazdálkodást.

Persze, az, hogy nullszaldós egy költségvetés ma már követelmény, törvény írja elő az önkormányzatoknak, hogy a bevételeik és a kiadásaik között ne legyen eltérés. Arra még nem nagyon lehet számítani, hogy egy város gazdálkodása hasznot termeljen, de arra igen, hogy a működtetésben ne legyen hiány.

Uniós pénzekkel feltupírozott számok

Az idei költségvetést a csütörtöki közgyűlésen fogják tárgyalni, nem kell igazán nagy vitára számítani, hiszen az önkormányzatoktól már majdnem mindent elvett az állam, tulajdonképpen az előző évi bázisszámok alapján kell tervezni.

Persze, rendkívüli helyzet mindig van, de ezt év közben oldják meg, akár a költségvetési rendelet módosításával. Az idei évben azért kissé felpumpált számokat tartalmaz a tervezet, hiszen az iskolák államosításával, a hatósági feladatok központosításával sokkal kevesebb feladata van az önkormányzatoknak, és ehhez mérten kisebb az állami támogatás is. Az előző években 16-17 milliárd forintból gazdálkodott Szombathely, az idén azonban 32 milliárd környékén vannak a főszámok.

Az ok egyszerű, mint tudjuk, a kormány a választások előtt kitolja a 2020-ig esedékes uniós támogatásokat, és Szombathely 32 milliárdjából mintegy 17 milliárdot az uniós pénzek teszik ki. Sok uniós támogatású projekt fut, ezek már ismertek, ide tartozik a három legnagyobb, a Vásárcsarnok 1,27 milliárdos, a Romkert 1,1 milliárdos, a Képtár 1,4 milliárdos felújítása, és sok kisebb terv.

Nem találjuk a stadionüzemeltetés költségeit

A város működtetésére most is 16 milliárd forint körüli összeg van, de itt meg kell jegyezni, hogy évről évre növekszik az úgynevezett szolidaritási adó. Ezt azok a városok kötelesek fizetni, ahol magas az egy főre jutó iparűzési adóbevétel, és ebből a pénzből a kevesebb adót beszedő városokat támogatják. Szombathelyen magas, tavaly még 543 milliót kellett befizetni, az idén már 805 milliót. Miközben Szombathely összesen 3,5 milliárdot kap az államtól az idén.

Akárhogyan kerestük, nem találtunk az anyagban adatot arra, hogy mennyibe kerül majd a Haladás sportkomplexum működtetése a városnak, hiszen az már világos, hogy nem lesz piaci üzemeltető, a városnak kell megoldania Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába 2018. January 25. 07:08 . Február végéig szól az üzemeltetési szerződése a Haladás Sportkomplexunm Fejlesztő Nonprofit Kft-nek, de annak sem találtuk nyomát, hogy mi lesz márciustól.

Az eddigi tapasztalatok alapján évente 300-350 milliót kell majd beletenni. A két egyesület (Haladás Labdarúgó Kft., Haladás VSE) összesen 145 milliós segítséget kap a várostól, hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat, de ez kevés lesz. Amúgy jelenleg az sem világos, hogy ezek az összegek benne vannak-e a két egyesület egyéb támogatásában, a költségvetési tervezetben a labdarúgóknak 125, a HVSE-nek 110 millió szerepel önkormányzati támogatásként.

Egyébként az lehet a rejtély mögött, hogy az önkormányzati cégek gazdálkodása nem része a városi költségvetésnek, ráadásul nem is nyilvános.

Feltételezik, hogy megkapják a hulladékszállításért járó pénzt

A SZOVA gazdálkodási adatai sem szerepelnek, így azt sem tudjuk, egyébként valószínűleg még maga a cég sem, hogy pontosan mekkora bevételtől esnek el azzal, hogy nem kapják vissza a hulladékszállítási jogot Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 a megyében. A költségvetési tervezet szöveges részében feltételezik, hogy a hulladékgazdálkodási költségek megtérülnek. Ez viszont arra az 520 millióra vonatkozik, amivel az állami hulladékgazdálkodó még tavalyról tartozik a SZOVÁ-nak, és most előző évről áthúzódó hiányként szerepel a tervezetben.

És akkor még három érdekesség. Az uszodaüzemeltetés Az új szombathelyi uszodánál is gond van a működtetéssel 2018. January 18. 08:07 90 millióba kerül az idén a városnak, a SZOMHULL viszont eltűnt a költségvetésből. viszont a Savaria Fórumra szerepe benne 10 millió forint, az év elején találgattunk egyet, mi lesz a városi újsággal. Ennél többet jelenleg mi sem tudunk.

A városi közgyűlés egyébként csütörtökön, azaz február 15-én reggel kilenckor kezdődik. Írtunk már arról, hogy a ülés elején a városvezetés támogatni akarja A szombathelyi városvezetés is beleáll a gyűlöletkeltő propagandába 2018. February 13. 20:15 a Stop Soros! törvénycsomagban testet öltött gyűlöletkampányt, és a kórházzal szemben tervezett orvosi rendelőkról Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 is. A közgyűlést a szokott módon, percről percre tudósítással és élőképben is közvetítjük majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra