Szombathely szellemépületeit keressük, van azért bőven - 3. rész

Olvasóink javaslatai alapján itt a harmadik fejezet, és lehet, hogy még nincs vége.

Több olyan, ikonikusnak is nevezhető épülete van a városnak, ami most is viselhetné ezt a jelzőt, de üresen, kihasználatlanul áll, maximum a szellemek látogatják - írtuk két hete Szombathely szellemépületeit keressük, párat már találtunk is 2019. December 07. 13:43 , be is mutattunk ötöt.

Cikkünk hatására olvasónktól sok javaslat érkezett, ezek alapján elkészült sorozatunk második része Szombathely szellemépületeit keressük, még többet találtunk - 2. rész 2019. December 13. 08:10 a múlt héten.

De a javaslatok továbbra is érkeztek, most az újabb csomag,a harmadik rész Szombathely szellemjárta, kihasználatlan, rossz állapotban lévő épületeiről.

A Petőfi utcai volt kollégium

A Petőfi u. 14. alatti épület önkormányzati tulajdon, régebben a Teleki Blanka középiskola lánykollégiuma volt egészen 2017-ig. Ekkor a középiskolát az Oladi Általános Művelődési Központba integrálták, a kollégistákat pedig a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola, valamint a Puskás Tivadar Szakképző Iskola kollégiumában helyezték el.

Garai Antal Atom

Pár éve felmerült, hogy munkásszállóvá alakítsák, de ez eddig nem történt meg. Párszor meghirdették eladásra, sikertelenül, szó volt arról, hogy ide költözik az akkor alakuló járási hivatal, de az illetékesek szerint arra nem volt megfelelő az épület.

A volt kollégium egyébként hatalmas: pincehelyiségek, hálószobák, tanulószoba, fürdő és egyéb kiszolgálóhelyiségek helyezkednek el a három szinten, 483 négyzetméteren. 1913-ban épült, nyilván összközműves, felújítva 1992-ben volt.

2007 óta üresen áll.

A gyöngyöshermáni Szegedy-katély

A kastély elődje egy a 16. században épített kora barokk udvarház, lakótorony volt, ehhez épült a 17-18. században az emeletes, árkádos palotaszárny. A mai formáját és stílusát 1820 körül kapta az épület, majd újabb palotaszárnnyal bővült.

1945-ben az oroszok teljesen kifosztották az épületet, ami még ott maradt és mozdítható volt azt pedig a lakosság hordta szét. 1979-ben volt egy kisebb felújítás, de onnan csak romlik az épület állapota, és ma az épület siralmasan néz ki kívülről és belülről is.

Pedig az épület és a parkja is műemléki védettség alatt van.

Tőke cukrászüzem a Vépi úton

Több olvasónk is felhívta rá a figyelmünket. Az egykori cukrászüzem főépületének kirakata betört, belül halmokban áll a szemét, pedig látszik, hogy nem is olyan régen építették mindezt. Az udvart felverte a gaz, lassan teljesen átveszi az uralmat a természet.

Mészáros Zsolt
Mészáros Zsolt

Szabadidőközpont

Az Emlékmű felett, a Homok utca mellett romokba fagyva tengődik az egykori szabadidőközpont.

Nagy Zoli

A nyolcvanas években öltözőkkel, mellékhelyiségekkel büfével, fixre épített színpaddal, és betonozott nézőtérrel kialakított létesítmény, kedvelt szórakozóhely, számos színvonalas koncert, kulturális rendezvény helyszíne volt.

Nagy Zoli

Az egyik legismertebb a Vida Ferenc nevéhez fűződő LMS rockfesztivál, ami innen indult a 90-es évek elején.

A május 1-i majálisoknak is ez volt a helyszíne, később motocross és rally versenyeket is rendeztek itt.

Nagy Zoli

Pár éve a Modern Városok programjában lovascentrumot álmodtak ide, aminek tavaly év végére el kellett volna készülnie. Azóta sincs meg, a szabadidőközpont pedig csak áll és vár.

Biztosak vagyunk benne, hogy vannak még bőven szellemépületek Szombathelyen, továbbra is várjuk olvasóink javaslatait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely