Szombathely szellemépületeit keressük, párat már találtunk is

Üresen álló, kihasználatlan, rossz állapotú épületeket járunk körbe. 1. rész.

Tudjuk, Szombathely fejlődik, sok az új építkezés, van stadionunk, rendszeresen újítanak fel járdákat, játszótereket. Ezekről szívesen beszélnek politikusaink, de mindig van egy sötét oldal.

Több olyan, ikonikusnak is nevezhető épülete van a városnak, ami most is viselhetné ezt a jelzőt, de üresen, kihasználatlanul áll, maximum a szellemek látogatják.

Indulásként bemutatunk most hat plusz egyet, de várjuk olvasóink javaslatait. Biztosan sok szellemépülete van Szombathelynek az alább szereplőkön kívül.

A Savaria nagyszálló

Tulajdonképpen felesleges is sokat írni róla, szem előtt van, mindenki látja, hogy egyre rosszabbul néz ki, és ami a lényeg, üres. Már több mint 15 éve, igaz, akkor is csak a télikertjében voltak rendezvények időnkét.

Magánkézben van, de most már a felszámolóbiztos rendelkezik felette, aki időnként meghirdeti eladásra, így tett július végén is Csak itt és csak most: potom 355 millió forintért árulják a Savaria Szállót 2019. July 26. 16:13 . Akkori cikkünkhöz nagyon sok olvasónk írt javaslatot Legyen városháza a Savaria Nagyszálló épületéből! 2019. August 01. 11:06 , mire is lehetne használni, még az is szóba került, hogy itt legyen a városháza.

Garai Antal Atom

A legutóbbi közgyűlésen is szóba került, az épület most 355 millió forint megvásárolható, ami az egyharmada az évekkel ezelőtt kért árnak. A jelenlegi városvezetés még a kampányban kijelentette, hogy meg kellene vásárolnia a városnak. Most viszont azt mondják, hogy a liciten nem kell indulnia a városnak, mert azzal csak felvernék az árat, de ha lesz jelentkező vevő, akkor élhetnek az elővásárlási joggal.

Huszár úti laktanya

A főépület működik, fel is újították, használják is, de a hátsó részben csak szellemek járnak. Ide nem is olyan régen digitális élményközpont Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából? 2013. February 28. 15:46 alapkövét rakták le erre a területre. Aztán jött a sámándob elképzelése Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 , ez is elszállt. Később Hende Csaba országgyűlési képviselő alakított ki itt birodalmat magának és az Őrvidékháznak Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 .

Nagy Jácint

Azóta már Hende is elköltözött, idén januárban újabb komplex tervvel álltak elő Szombathely Central parkja lehetne a 11-es Huszár úti laktanya zöldterülete - 5-ször akkora, mint a Csónakázótó 2019. January 16. 07:06 , lakóépületekkel, zöldterületekkel. Egyelőre nem tudjuk, lesz-e ebből valami, vagy csak a sok, megvalósítatlan terv közé kerül.

A volt SZTK épülete

Az amúgy szép Március 15. teret csúfítja el az egykor szakorvosi rendelőknek épült épület. Mára szinte teljesen kiürült, a földszinten működik még pár rendelő, de amint elkészül a kórházzal szemközti új egészségügyi központ, odaköltöznek a jelenleg még itt praktizáló orvosok.

Kovács Dávid

Az épület tulajdonosa a magyar állam, tulajdonosi joggyakorlója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, vagyonkezelője a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház. Így ha lenne is az önkormányzatnak terve a hasznosítására, nehezen tudná megvalósítani.

Keringő presszó majd Akvárium és Red King Pub

Ha már a Március 15. téren vagyunk, itt egy újabb szellemépület, pontosabban szellemhelyiség. A tér és a Petőfi utca sarkán álló épület földszintjén éveken éveken át működött a Keringő presszó, sőt, a város egyik kultikus helye is volt.

Forrás: googlemaps.com

Itt váltotta meg a világot az összes gimnazista órákat töltve egy kóla mellett a szuper modern műbőr fotelekben ülve. A kilencvenes évek elején az italbolt már Akvárium néven futott, a hely azonban továbbra is megmaradt a fiatalok és a fröccsös munkásosztály törzshelyének.

Aztán visszatért a Keringő név, presszó és játékterem let belőle, majd átalakult és lett belőle Red King Pub. Most már évek óta zárva van, tovább rontva a tér képét.

A volt MÁV művelődési ház

Még az 1800-as évek végén alakítottak át a mai Vasút utcában egy volt üzemrészt kultúrházzá, ahol pezsgő élet folyt. Nem csak a MÁV művelődési csoportjai használták, a 80-as években koncertek is voltak itt.

Forrás: mapio.net

A szakszervezet működtette egészen 1993-ig, amikor megalakult Haladás Művelődési Ház Egyesület. Továbbra is művészeti csoportok használták, fiatal zenekarok próbáltak itt, de 2012-ben bezárt és azóta is zárva van.

Volt még egy funkciója, a sorkatonaság idején a honvédség használta bevonuló pontnak, e sorok írója is ide vonult be, ahol megkaptuk az első sokkoló élményeket, majd szétosztottak minket a célállomás szerint, velem például elindult a gőzös vonat Nagykanizsára.

Biztosak vagyunk benne, hogy vannak még bőven szellemépületek Szombathelyen, várjuk olvasóink javaslatait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely