Szombathely szellemépületeit keressük, még többet találtunk - 2. rész

Olvasónk javaslatára itt az újabb fejezet, és biztos, hogy még nincs vége.

Több olyan, ikonikusnak is nevezhető épülete van a városnak, ami most is viselhetné ezt a jelzőt, de üresen, kihasználatlanul áll, maximum a szellemek látogatják - írtuk a múlt héten, be is mutattunk ötöt.

Azóta olvasónktól sok javaslat érkezett, itt az újabb csomag Szombathely szellemjárta, kihasználatlan, rossz állapotban lévő épületeiről.

Az egykori Brenner-villa, későbbi kaszinó épülete

A Gayer-park és a Brenner-park (ismertebb nevén KRESZ-park) között áll, nem messze a Gyöngyös-pataktól áll az egykori Brenner-villa Szombathely régen és ma: a Brenner-villa 2014. January 25. 06:51 , amiben később kaszinó is működött. Három éve leégett az épület Kiégett a szombathelyi kaszinó, le kell bontani az épületet 2016. April 22. 11:41 , később kiderült, unatkozó fiatalok gyújtottak tüzet Vádat emeltek a szombathelyi kaszinót felgyújtók ellen 2017. November 07. 08:59 a tetőtérben.

Mészáros Zsolt

Idén márciusban újabb tűz volt Megint tűz volt az egykori szombathelyi kaszinó egyszer már leégett épületében 2019. March 24. 18:41 az egykori villában, ezt azonban gyorsan eloltották a tűzoltók. Májusban az a hír röppent fel Kompromittáló anyagokat rejt a leégett szombathelyi kaszinó trezorja? 2019. May 31. 15:40 , hogy az épület trezorja kompromittáló dokumentumokat rejthet a 90-es évek szombathelyi politikusairól.

Olvasónk

A kétszer leégett és elhanyagolt épület magánkézben van, az önkormányzat maximum felszólíthatja a tulajdonost a rendbe tételére. De gyakorlatilag húsz éve, 1999 óta a két tűzeseten kívül semmi sem történt itt.

A régi szombathelyi börtön

Az Ady tér szélén, a másik oldalán a Romkerttel és a székesegyházzal áll a szombathelyi börtön volt épülete. 1835-36-ban, kimondottan börtönnek építették, az első rab 1838-ban költözött be ide.

Mészáros Zsolt

2008-ig szolgált börtönként, azaz 170 évig. Ekkor készült el a város határában, a volt laktanya helyén épült modern büntetés-végrehajtási intézet. Az épület jelenleg állami tulajdonban van. Három éve kiderült Még a régi szombathelyi börtönt is eladja az állam 2016. September 19. 08:04 , hogy az állam el akarja adni.

Mészáros Zsolt

Most a belváros szívében áll egy leromlott állagú, rossz emlékű épület.

Az új buszpályaudvarnak szánt terület és épületek a Vasút utcánál

Már 2007-ben tervben volt, hogy az Ady térről a vasútállomás mellé költöztetik a buszpályaudvart, és ott egy intermodiális (több közlekedési eszközt befogadó) közlekedési központot építenek ki. Az önkormányzat meg is vásárolta a Vasút, Semmelweis és Nádasdy utcák közti területet, ahol korábban több üzlet és üzem működött.

Mészáros Zsolt

Az üzletek, üzemek elköltöztek, az épületek üresen állnak, és egyre rosszabb állapotban vannak. Az intermodális központ először a gazdasági válságon csúszott el, később a Modern Városok programjában tervezték Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 , de ott is késik. Szándék és tervek vannak, pénz nincs.

Mészáros Zsolt

A volt MÁV-bölcsőde és óvoda

A Szél Kálmán utca 19. alatt áll az egykori MÁV-bölcsőde és óvoda eklektikus stílusú épülete, 1922-ben villalakásnak épült. Az államosítás után a MÁV-é lett, vállalati bölcsődét és óvodát alakítottak ki benne.

Forrás: googlemaps.com

Az óvoda bezárása után a Waldorf iskola bérelte 2007-ig, ekkor a MÁV el akarta adni. Vevő nem jelentkezett, az épület továbbra is a MÁV-é, 12 éve üresen áll.

A Gothard-kastély

A műemlék kastély 1696-1699 között épült barokk stílusban, 1881-ben, amikor a csillagvizsgálót kialakították, átépítették eklektikussá. Évtizedeken át csillagvizsgáló intézmény működött benne, aztán önkormányzati bérlakásokat alakítottak ki benne.

Forrás: kastelyok.com

A Modern Városok programban bejelentették Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 a felújítását, el is készült egy tanulmányterv, ami 95 millióba került. Már ez a tanulmány is figyelmeztetett, hogy kevés lesz a keretben szereplő 1,8 milliárd forint, a felújításhoz legalább még egy milliárd kellene Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

Azért kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, ami érvénytelen lett, a legolcsóbb ajánlat 3,3 milliárd forintról szólt. Az őszi önkormányzati választás kampányban az egyik fideszes képviselőjelölt, ma már képviselő azt mondta, le kell bontani a Gothard-kastélyt Lebontatná a szombathelyi Gothard-kastélyt a Fidesz képviselőjelöltje 2019. October 09. 16:59 , a helyére pedig orvosi rendelőt, idősek otthonát és postát kell építeni.

A kastély még áll, de már alig, a felújítás bejelentésekor kiköltöztették a lakókat, most üres. És csak a szellemek látogatják.

Biztosak vagyunk benne, hogy vannak még bőven szellemépületek Szombathelyen, továbbra is várjuk olvasóink javaslatait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely