Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A második igazgatóhelyettes is távozik a szombathelyi zeneiskolából - A tankerület szerint nincs tennivalójuk

Dagadni látszik a Bartók Béla Zeneiskola botránya.

Pár napja írtunk róla, Lezárták a Rác Gábor kirúgása ellen indított szülői petíciót, közel 2000 aláírás gyűlt össze 2020. July 01. 11:02 hogy lezárultak az aláírásgyűjtések, amiket Rác Gábor elbocsátása és Pulay Teréz lefokozása Mégsem rendeződött a szombathelyi zeneiskola botránya, egy tanárt kirúgtak és lefokozták az igazgatóhelyettest 2020. June 15. 18:30 ellen írtak ki.

Akkor kérdéseket fogalmaztunk meg az üggyel kapcsolatban, és továbbítottuk őket Fodor Istvánnak, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatójának, most kaptunk választ.

Fodor István a Bartók Zeneiskola tanárainak aláírásgyűjtését megkapta, de mivel a kérelemnek nincs munkajogi vonatkozása, a tankerület nem köteles intézkedni az ügyben, álláspontjuk változatlan.

"A petíciót aláíró pedagógusok korlátozás nélkül megfogalmazhatják véleményüket, ezért őket semmilyen hátrány nem érheti" – fűzte hozzá a tankerületi igazgató.

Fodor István az ellene felhozott vádakra is reagált, melyek szerint véleményéért bocsátotta el a zeneiskola hegedűtanárát.

"Nem felel meg a valóságnak, hogy Rác Gábor hegedűtanárt a véleménye miatt bocsátották el az iskolából. Elmozdításának valódi oka az volt, hogy az intézményvezető-helyettes minősítő eljárása során kialakult helyzetet ürügyként felhasználva nyílt lázadást - az ő szavaival élve háborút - indított Czenek László igazgató ellen"

Az ügyről interjút „Kirúghattak volna azért is, mert a sajtóhoz fordultam, de inkább a véleményemért rúgtak ki” 2020. June 18. 17:04 készítettünk Rác Gáborral, amit itt is megnézhetnek.

Fodor István azt is kifogásolta, hogy bár az intézményvezető helyettes minősítő eljárásában kialakult konfliktus az OH (Oktatási Hivatal) hatáskörébe tartozik, Rác Gábor mégis őt támadta, s azután sem állt le, hogy a hivatal befogadta Pulay Teréz fellebbezését.

"A Tankerületi Központ fontosnak tartja, hogy az általa fenntartott intézményekben a nyugodt szakmai munka feltételei mindig rendelkezésre álljanak" – tette hozzá Fodor István.

A Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatójának teljes válaszát a cikk alján olvashatják.

A tankerületi igazgató válasza előtt egy nappal a zeneiskola egy másik igazgatóhelyettese, Müllerné Janzsó Andrea is lemondott posztjáról.

Müllerné Janzsó Andrea lapunknak elmondta, hogy igazságtalannak tartja Pulay Teréz lefokozását. A kialakult helyzetben úgy látja legjobbnak, ha lemond a vezetőhelyettesi pozícióról, mivel nem szeretné kitenni magát hasonló körülményeknek.

Pedagógusként folytatja tovább a munkát a Bartók Béla Zeneiskolában.

Fodor István válaszlevele

A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola munkatársai által aláírt petíció szkennelt formában eljutott hozzám, más megkeresés Tankerületünkhöz nem érkezett. Mivel a kérelemnek munkajogi vonatkozása nincs, a Tankerületi Központnak ezzel kapcsolatban intézkedési kötelezettsége nem áll fenn.

A munkáltatói döntések indoklása megtörtént, ezen indokok az eltelt időszakban nem változtak, a munkavállalók jogorvoslati lehetősége biztosított.

A petíciót aláíró kollégák korlátozás nélkül megfogalmazhatják az üggyel kapcsolatos véleményüket, ezért őket a továbbiakban semmilyen hátrány nem érheti.

Nem felel meg a valóságnak, hogy Rác Gábor hegedűtanárt a véleménye miatt bocsátották el az iskolából. Elmozdításának valódi oka az volt, hogy az intézményvezető-helyettes minősítő eljárása során kialakult helyzetet ürügyként felhasználva nyílt lázadást - az ő szavaival élve "háborút" - indított Czenek László igazgató ellen.

A minősítő eljárásban keletkezett konfliktus alapvetően az Oktatási Hivatal kompetenciájába tartozó ügy. Az Oktatási Hivatal a fellebbezést követően Pulay Teréznek lehetőséget adott a minősítő eljárás megismétlésére. Ennek ellenére Rác Gábor - az ügyben kívülállóként - mintegy 40 levelet írt, és a meggyőzéstől a fenyegetésen át, a manipuláció teljes tárházát felvonultatta. Leveleiben kifejtette, hogy számára az ügynek csak egyféle kimenete fogadható el, ha Czenek Lászlót meneszti a tankerület. Erre írásban és szóban is felszólította a tankerület vezetőjét, ultimátumot adott neki, hogy amennyiben egy megadott időpontig nem az ő általa elképzelt forgatókönyv valósul meg, akkor feljelenti a tankerületi igazgatót és országos sajtóbotrányt indít.

Ezek a lépések vezettek oda, hogy a Tankerület felajánlotta számára egy másik zeneiskolába való áthelyezését, majd miután ezt nem fogadta el, a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését, de erre is nemet mondott.

A petíciót elindító - az intézményhez nem tartozó - hegedűművész Rác Gábor közreműködésével jutott a Zeneiskola dolgozóinak személyes e-mail címéhez, s dokumentumokkal igazolható módon mind a petíciót elindító, mind Rác Gábor többszöri telefonbeszélgetéseken keresztül győzködte a bizonytalan, vagy azt aláírni nem akaró pedagógusokat a petíció aláírására.

Rác Gábor és az őt támogatók csapata nem először alkalmazta ezt az eljárást. 2017 nyarán szintén Pulay Teréz vezető-helyettesi megbízásának megszűnése miatt teremtettek olyan helyzetet, amely végül az akkori intézményvezető lemondásához vezetett.

A Tankerületi Központ fontosnak tekinti, hogy az általa fenntartott intézményekben a nyugodt szakmai munka feltételei mindig rendelkezésre álljanak.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Lezárták a Rác Gábor kirúgása ellen indított szülői petíciót, közel 2000 aláírás gyűlt össze

Eközben a zeneiskola tanárai közt is lezajlott egy belső aláírásgyűjtés.

Mégsem rendeződött a szombathelyi zeneiskola botránya, egy tanárt kirúgtak és lefokozták az igazgatóhelyettest

Pedig a múlt héten úgy tűnt, minden rendben van, az ügy kirobbantójának mennie kell.

„Kirúghattak volna azért is, mert a sajtóhoz fordultam, de inkább a véleményemért rúgtak ki”

Interjú Rác Gáborral, a szombathelyi zeneiskola elbocsátott hegedűtanárával.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra