Szombathelyen divat más költségén megszabadulni a limlomtól

Egy társasház lakói az idén már harmadszor ébredtek arra, hogy egy jókora szemétdomb van a tömb mellett. Megkérdeztük a közterület-felügyeletet.

„Jöjjenek és nézzék meg, tényleg borzasztó. És már nem először történik” – mondja a telefonban szomorúsággal vegyes felháborodással egy hölgy.

El is mentünk, meg is néztük. Valóban nem egy épületes látvány.

Az alábbi fotók Szombathelyen a Paragvári utca 79. tömb mögött készültek, ahol valaki – feltehetően az éj leple alatt – teletette limlomokkal a hulladéktárolókat és azok környékét.

Van itt bútor, ágymatrac, zuhanytálca és ventilátor. Mintha valaki lomtalanításkor odahordta volna a feleslegessé vált holmit. Csak éppen nincs lomtalanítás.

Szemét a Paragvári utca 79 szám alatt
Mészáros D. Zsolt

„Ez idén már a harmadik ilyen eset. Mivel nem szeretnénk, hogy megbüntessen bennünket a közterület-felügyelet, a társasház saját költségén elviteti a holmit. Ez alkalmanként 8-10 ezer forintos költség, ami még mindig jóval kevesebb, mint a helyszíni bírság” – mondta megkeresésünkre Horváth József, a lakótömb közös képviselője, a Bartók Béla lakásszövetkezet elnöke.

Még jóval korábban gyakorlat volt, hogy a feleslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat a lépcsőházakban, folyosókon tárolták a lakók, ma már ez nem lehetséges a tűzvédelmi előírások miatt, így a legegyszerűbb megoldásnak sokak számára az tűnik, hogy az éj leple alatt a szeméttároló mellé letesznek mindent.

„Talán az is közrejátszik, hogy a Körmendi úti hulladéklerakónál a közelmúltban szigorodtak a szabályok” – tűnődik az elnök, aki úgy látja,

„elharapódzó jelenség”-ről van szó.

A társasházak gyakorlatilag tehetetlenek ilyenkor, azon kívül, hogy a lelkiismeretes lakók bepakolják a kisebb tárgyakat a konténerbe, a nagyobbakat pedig saját költségen elszállíttatják. Mindenesetre visszatérő probléma és egyben kiadás a lakóközösségnek.

Gondoltak már arra, hogy felszereltetnek kamerát, de az is számos kérdést vet fel.

„Amennyiben a hatóságunk tudomására jut, hogy ismert vagy ismeretlen személy illegálisan helyez el hulladékot közterületen, abban az esetben a Közterület-felügyelet minden esetben lefolytatja a helyszíni intézkedéseket és eljárásokat.” Szó sincs arról, hogy ez miatt a lakóközösség lenne „büntetve”, a jogsértés miatt az elkövető személynek kell felelnie. Az valóban igaz, hogy intézkedésünk során felvesszük a kapcsolatot az illetékes lakásszövetkezet munkatársaival, hogy intézkedjenek a hulladéktárolóval kapcsolatos állapotok megszüntetéséről. Ezt egy helyi rendelet írja elő.”

Ezt már a szombathelyi közterület-felügyelet vezetője mondta a lapunknak.

Ágoston Sándor közölte: a hulladék mennyiségétől és minőségétől függően szabálysértési, közigazgatási és büntetőeljárás indulhat.

Szemét a Paragvári utca 79 szám alatt
Mészáros D. Zsolt

És nemcsak indulhat, de indult is számos esetben Szombathelyen – tudtuk meg. Ágoston Sándor azt mondja, a felügyeletnek „rengeteg” ilyen ügye van , ráadásul a felderítési arány is nagyon magas , részben a térfigyelő kameráknak köszönhetően.

Ő nem feltétlenül érzi, hogy egyre többen szabadulnak meg illegálisan a limlomoktól, inkább időszakos jelenségről van szó, ami lomtalanítás környékén erősödik, télen pedig kevesebb van belőlük. Ettől függetlenül vannak olyan gócpontok, lakóközösségek , ahová rendszeresen járnak intézkedni a közterület-felügyelők.

Legtöbbször maguk az ott lakók az „elkövetők”,

akik új bútor vásárlása, költözés és egyéb okok miatt helyezik a feleslegessé vált dolgaikat a hulladékgyűjtők környékére, így érthető, hogy a jogszabály a társasházak felelősségébe utalja a környezetük tisztaságának és rendezettségének a kérdését.

Az illegális hulladék elhelyezésével egyébként nem csupán helyi rendeletek, hanem országos törvények foglalkoznak. Ezek összességében rendben vannak, mondja Ágoston Sándor, aki szerint egyetlen dolgon,

a mostani „puha” büntetési tételeken lehetne szigorítani,

de tudomása szerint ennek kapcsán sor kerül jogszabályváltozásokra a közeljövőben.

Jelenleg – nagyon sok dologtól függően - akár figyelmeztetésre, akár több százezer forintos büntetésre számíthat az, aki illegális hulladékot helyez el a közterületen.

A szombathelyi közterület-felügyelet vezetője azt mondja, ő a személyes kommunikáció híve, a Paragvári utcát és az ehhez hasonló helyszíneket célszerű egyesével megnézni és elemezni, mert sok esetben megoldást lehet találni a problémára, ahogy erre már számos esetben történt példa.

Ágoston Sándor és Horváth József a jövő héten találkoznak, hogy megoldást találjanak a problémára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet