Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen egyre gyakoribb, hogy nem tudunk bankkártyás borravalót adni

Mennyi az esélye, hogy hozzánk is begyűrűzik a kötelező szervizdíj?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Legyen ötezer” – mondtam jó néhány héttel ezelőtt a pincérnek a felfelé kerekített összeget, amikor kihozta a számlát Szombathelyen az egyik belvárosi vendéglátó-helyen.

„A borravalót nem tudom hozzáadni, de nem probléma” – magyarázta a fiatal srác, én meg zavartam turkáltam a zsebeimben. Találtam egy százast, egy ötvenest és néhány húszast - nem vészesen, de azért kellemetlen volt a szituáció.

Mikor később megint betértem a helyre, már bekészített készpénzzel készültem, hogy aztán a város több pontján is belefussak az újmódiba.

„A NAV miatt van” – magyarázta egy szakmabeli. „Ugyanis a gyakorlatban legálisan alig-alig megoldható, hogy a borravalót hozzáüssük az árhoz, ha valaki bankkártyával fizet” – tette hozzá.

Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a rendelet szerint a pincéreknek be kell ütnie a tételeket, mielőtt kiviszi a számlát, és ha valaki borravalót ad, azt elvileg külön kell kezelnie. Vagy visszafutnia egy újabb számláért, ami csak a borravaló van feltüntetve, vagy újraütni az eredeti számlát, külön feltüntetne a borravalót, amit aztán majd külön kezel a rendszer és a könyvelés, hiszen más adózási szabályok vonatkoznak rá.

„Ekkora macerát sok vendéglátósnak nem ér meg ez, kockáztatni meg nem akarnak” – foglalta össze jelenség okát informátorunk.

Illusztráció
Pixabay.com

Ha nincs lehetőség a bankkártyás borravalóra, a legtöbb vendég készpénzt hagy a pincéreknél.

Innentől kezdve pedig már a kávézón, éttermen múlik, mi történik az összeggel, ott marad-e a pincérnél, akinek általában eredetileg szánjuk, sokszor be van kalkulálva a fizetésükbe, és rájuk van bízva, hogy mit vallanak be belőle a NAV-nak.

Elérkezik a kötelező szervizdíj korszaka?

Még korábban beszámoltunk A borravaló helyett/mellett jön a kötelező szervizdíj? 2018. November 15. 07:35 arról a jelenségről, hogy a fővárosban számos olyan helyen megfordultunk, ahol 10-12 százalék kötelező szervizdíjat csapnak a számlához.

Ha becsületesek, a fizetéskor szólnak, hogy benne az árban a borravaló. Ugyanakkor több helyen is tapasztaltuk, hogy ez az információ apró betűkkel van feltüntetve az étlap végén, és simán elfogadják a pluszpénzt.

Azóta egyre több helyen futottunk bele ebbe a rendszerbe a fővárosban, és már Vas megyében is van rá több példa.

A bankkártyás borravaló visszaszorulásával logikus lépés lenne a kötelező szervizdíj további terjedése, de ez nem ennyire egyértelmű.

A kötelező szervizdíj - tudtuk meg egy szakmabelitől - jól működik az elegáns belvárosi, vagy a kiemelkedő forgalmú vendéglátó-helyeken, de máshol több kérdést vet fel – az adózástól kezdve az elosztásig - mint amennyire választ ad – tudtuk meg.

Így várhatóan még egy darabig velünk marad az egyre kuszább magyarországi borravalórendszer.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés