Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Schmitt: Ha az egyharmad fütyül, arra én nem fütyülhetek!

Körülbelül tucatnyi tüntető fogadta kora reggel a Smidt Múzeum előtt az államfőt. A megye és Szombathely egyesített közgyűlésén a Fidesztől ünnepi szavakat és történelmi visszatekintőket, az MSZP-től a vagyonvesztés iránti aggodalmat, a Jobbiktól több kérdést, az LMP-től pedig népszavazási felhívást hallhattunk. Ezt követően a Kereskedelmi iskolában Schmitt Pál osztályfőnöki órát tartott, melyet videón is megörökítettünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvtársak, itt a vége! Dr. úr a maga szíve sose fáj?

Ilyen transzparensekkel, no meg heves füttyszóval, és a már megszokott

Mondjon le!

rigmus skandálásával fogadta ma reggel a Szombathelyre látogató Schmitt Pál köztársasági elnököt, illetve a megyeszékhely és a megye kormánypárti képviselőit mintegy tucatnyi tüntető a Smidt Múzeum sarkánál. Az államfő ellen tiltakozók kezében a nemzeti lobogó mellett a Szolidaritás zászlaját is láttuk. Szemben, a Megyeháza előtti Berzsenyi Dániel téren pedig az ilyenkor szokásos fokozott rendőri készültség mellett sok civil ruhás, headset-es biztonsági ember felügyelte a rendet. Szívták is a fogukat a csípős hidegben munkába igyekvők, akiknek a mai napon több helyen még rövid útlezárásokra is kellett számítaniuk.

Izgalommentes ülés, hiányzókkal

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Vas megyei és a szombathelyi képviselő-testület közös, a Megyeházán tartott (egyébként izgalommentes, ám annál inkább pátoszos) közgyűlésének kezdetén aztán Schmitt rögtön tovább is dobta a labdát a helyi politikusoknak, mondván: csak az ülés végén reagálna a felvetésekre, hiszen elsősorban azért érkezett, hogy töltekezzen, és szót váltson képviselőkkel, pedagógusokkal, mezőgazdászokkal, kicsi és nagy emberekkel.

Demonstráció és rendőri jelenlét dr. Schmitt Pál szombathelyi látogatásán
Maroknyi elégedetlen a Megyeházával szemben. Első galériánk a tüntetésről és a rendőri biztosításról
Tánczos Mihály

Eközben mi fejben gyors névsorolvasást tartottunk: a szombathelyi képviselők közül nem jött el Takátsné Tenki Mária, Prugberger Emil és Poór András, a vasi országgyűlési képviselők közül pedig csupán a jobbikos Bana Tibor, valamint a KDNP-s Básthy Tamás tette tiszteletét. (Az amúgy is érintett Kovács Ferencen és Ágh Péteren kívül.) Nemény András és Ipkovich György már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, távolmaradásuk okairól bővebben ide kattintva olvashatnak. A szocialisták nem kérnek Schmitt Pálból 2012. March 08. 12:45

Schmitt Pál Szombathelyen
Készülődés az ülésre. Marton Zsolt visszanéz. Második galériánk
Mészáros Zsolt

Mivel az államfő az ülés elején nem mondott többet, így a beszédek sorát Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kezdte meg. Mint azt az utcán ácsorgó tüntetőkkel kapcsolatban megjegyezte: a demokráciában mindenki úgy ünnepel, ahogy azt jónak látja, tehát vannak, akik ezt csendben, méltósággal, mások pedig hangos szóval és acsarkodással teszik. A polgármester szerint a megye elemi érdeke, hogy a kormány ígéretének megfelelően 2015-ig elkészüljön a 86-os út. Hozzátette: nehéz örökséget kaptak, hiszen eladósodott az ország és a vasi megyeszékhely is. Eközben riasztó hírek érkeznek külföldről, melyeknek egy része nem fedi a valóságot. Puskás végül ígéreteket is tett: egyebek mellett összefogásról, a városba vezető négysávos út, valamint a Csaba utcai felüljáró megépítéséről, illetve új munkahelyekről.

Schmitt Pál Szombathelyen
Kiemelt helyen
Mészáros Zsolt

Hende Csaba honvédelmi miniszternek a Berzsenyi térre érkezve a síppal, dobbal, nádihegedűvel felszerelt maroknyi demonstrálóról 1989 októbere jutott eszébe, amikor a Munkásőrség feloszlatásáért tüntető demokratikus ellenzék még meg tudta tölteni ugyanezt a teret. Így van ez a demokráciában, a kétharmaddal megválasztott többség dönt, folytatta Hende. Nehéz időket él az ország, szorongató pénzügyi helyzetben, mondta a miniszter, aki szerint különösen meg kell becsülni azokat az embereket, akik manapság is hatnak, alkotnak és gyarapítanak.

Az ellenzék halotti torról, kaszinózásról is beszélt

Ellenzéki oldalról először Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető emelkedett szólásra. A szocialista politikus azt mondta, pár napja a hivatalos meghívó hiányában az iránt érdeklődött a Városházán, hogy pontosan mit is fogunk március 9-én ünnepelni. Erre azt a választ kapta, hogy Schmitt Pál érkezik és őt ünnepeljük. Czeglédy szerint a terem, ahol az ülést tartják, néhány hónapja még a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, manapság viszont már csupán egy bérelt helyiségről van szó.

Ünnepre így nincs ok, hiszen nemrég temetés volt, legfeljebb ennek a halotti torát lehet csak megülni. A rendszerváltók által meghirdetett eszme ugyanis december 31-én véget ért. Korábban magam is kritikusa voltam a vasi önkormányzat ténykedésének, ám annyi pozitívumot ezzel kapcsolatban biztosan lehetett mondani, hogy a megye képes volt megőrizni az itt élők vagyonát. Köztársasági elnök úr az aláírásával hitelesítette, hogy ez a vagyon nem a halott örököseihez került, hanem egy teljesen más logika alapján osztották szét. Ez pedig nagyon komoly kár

- vélekedett a szocialista politikus.

Czeglédy szerint a szüleink saját kezűleg építették fel például a balatonberényi gyermeküdülőt, azt viszont a mai napig nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a vagyonelemnek, vagy éppen a bozsoki és a lellei ingatlanoknak a sorsa. A frakcióvezető sportos példával folytatta: szerinte egy igazi sportember ugyanis értékeli a teljesítményt. Ez a teljesítmény jelen esetben az lett volna, hogy a megye nem vesztegette el az emberek vagyonát, sőt az adósságállománya sem volt több, mint a vagyonelemek összértéke. Czeglédy végezetül arra kérte Schmittet, tegyen annak érdekében, hogy az állam által elvett vagyonelemeknek legalább a rendelkezési joga kerüljön vissza Vasba!

Bana Tibor (Jobbik) vidáman kezdte, mert korábban Schmitt is kiállt például a Jobbik által is fontosnak tartott anyanyelv, valamint a sport védelméért. Rákérdezett: egykori sportolóként mi a véleménye az államfőnek az országos és helyi problémákról? Utóbbi kapcsán a fiatal képviselő Pintér Zoltán HVSE-ügyvezető kaszinózási ügyét említette. Banának szentgotthárdi honatyaként szívügye a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út, melynek alapkövét még 2007-ben tették le, ám azóta sem történt érdemi lépés a munkálatok folytatásában.

Schmitt Pál Szombathelyen
Schmitt és Harangozó suttog
Mészáros Zsolt

A konszolidációs törvényről pedig azt mondta, január 1-jétől egyértelműen kiüresedett a megyerendszer, a jogszabály ráadásul kifejezetten hátrányosan érintette szűkebb hazánkat, Vast. A képviselő mondandója végén a hazai termőföld védelmének szükségességét is hangsúlyozta.

Horváth Zoltán (LMP) a héten elindított népszavazási kezdeményezésüket hozta szóba, melyről korábban már mi is írtunk Talpra magyar, aláírni! 2012. March 07. 15:53 . A szombathelyi képviselő átnyújtott Schmittnek egy papírt, melyen 15 aláírás fér el, s arra kérte az államfőt, hogy családi körben gyűjtsön szignókat, hiszen ebből a fajtából az LMP-nek legalább 200 ezret kell összegyűjtenie a népi voksolás kiírásához.

Nem az államfőt ünnepelték

Schmitt a felszólalásokat követően országjáró körútjának 10. állomásán (jelesül Vas megyében és Szombathelyen) szerzett tapasztalatait értékelte. Elöljáróban annyit mondott: a korábbi felvetéssel ellentétben nem őt ünneplik, csupán részese az ünnepnek. (Így az, hogy akkor pontosan mi is volt az ünnepség tárgya, végül nem derült ki.)

Schmitt Pál Szombathelyen
Lelkes szurkoló a Megyeháza dísztermében
Mészáros Zsolt

A folytatásban a köztársasági elnök arról beszélt, hogy néhány napja Brüsszelben tájékoztatta, nyugtatta az illetékeseket a hazai demokrácia szilárdságáról. Mint kiderült: ezen a tanácskozáson José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke azt mondta Schmittnek, hogy a kétharmaddal vigyázni kell, mert az szokatlan a kontinensünkön, s legalább annyi felelősséget jelent, mint amennyi lehetőséggel jár. Tehát, akinek ilyen léptékű támogatottsága van, annak figyelnie kell a kisebbségre, jegyezte meg Schmitt.

Hozzátette: amikor az egyharmad fütyül, arra az államfő nem fütyülhet. (Ezekben a percekben ugyanúgy hallhattuk bent is a sípokat, mint az ülés elején.)

El kell gondolkodnom azon, minek szól a fütty,

folytatta Schmitt. A Czeglédy által felvetett vagyonvesztésre úgy reagált: Szombathelyről és a megyéből semmit sem mozdítottak el, az értékek legfeljebb egy kisebbtől egy nagyobb közösséghez kerültek. Ettől függetlenül, mivel egy helyi politikus ezt problémásnak érzi, ezért arra kérte Hendét, vesse fel a témát a kormány előtt is. Horváth Zoltán kérésére pedig azt válaszolta, hogy párton kívüli államfőként nem csatlakozhat egyetlen párt, így az LMP kezdeményezéséhez sem.

Schmitt Pál Szombathelyen
Az államfő szerint a megyék vagyona egy nagyobb közösséghez került
Mészáros Zsolt

Schmitt szerint óriási eredmény, hogy a megye az országos szinthez képest nem adósodott el kiugróan, ám úgy látja, Vasban is vannak problémák, hiszen például az úthálózat hiányosságai nemcsak a közlekedésben, hanem az iparban és idegenforgalomban is nehézségeket okozhatnak. Az államfő nyomatékosította: a 86-os, a 8-as és a Bana által is említett Felsőszölnök és Kétvölgy közötti szakasznak továbbra is kormányzati feladatnak kell lennie.

Ezt követően a köztársasági elnök kitüntetéséket adott át, a díjazottak listáját, és a kitüntetésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat megtalálják a cikkünk végén lévő keretes írásunkban.

Schmitt az szállodaiparban kezdte

Bár az eredeti tervek szerint Schmitt gyalog sétált volna át a megyeházához közeli Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégiumba (egykori nevén az Orlayba), végül mégis autóba pattant, és egy nagyobb kanyarral a tüntetőket kikerülve érkezett az intézménybe. Ettől függetlenül a tiltakozók sem lankadtak: rendőri felügyelettel az intézmény bejáratához is követték az államfőt.

Schmitt Pál Szombathelyen
Schmitt a rendhagyó osztályfőnöki órán
Mészáros Zsolt

A középiskola aulájában Schmitt rendhagyó osztályfőnöki órát tartott. (Erről cikkünk alján vágatlan videót is láthatnak.) Az órát élőben 250 diák figyelte, de megteremtették annak a lehetőségét is, hogy a tantermekben maradt fiatalok is követhessék az elnök mondandóját. Schmitt némi anekdotázással nyitott: kiderült, hogy 17 évig dolgozott a kereskedelemben, azon belül is két neves szállodában, előbb az Astoriában, majd az Intercontinentalban. Üzletvezető-helyettesként pedig megtanulta, hogy az emberek egy félmosollyal és néhány kedves szóval csodákra lehetnek képesek.

Az egyetem elvégzését követő első napjára úgy emlékezett: a szálloda éttermében egy NDK-s csoportot kellett kiszolgálnia, ám a nagy tálcával nehezen egyensúlyozott, így gyorsan belátta, hogy amit az ember nem tanult soha, azzal nem is szabad kiállni a nagyközönség elé. Ezzel a példával leginkább arra figyelmeztette a fiatalokat, hogy a gyakorlat legalább annyira fontos, mint az elmélet.

Elnöki óra Facebookról, higiéniáról, motivációról

Schmitt azt is elmondta: amikor elnök lett, alapvetően három területet gondolt kiemelten fontosnak. Az első, hogy a magyar legyen minden hazánkfiának az édes anyanyelve. Schmitt szerint nincs könnyű helyzetben a magyar nyelv, mivel keveset beszélgetünk, és sok ember haszontalanul, például a tévé, vagy Facebook előtt tölti a napjait.

Sok beszélgetésre és olvasásra van szükség, nekem nagy szerencsém, hogy az 50-es években még nem volt televíziónk, így számomra a könyvek jelentették a legnagyobb gyönyörűséget.

A folytatásban az is kiderült, hogy a köztársasági elnök családjában a legapróbb szitokszavakat is kerülték, Schmitt ráadásul magázta a szüleit.

Schmitt Pál Szombathelyen
Gyerekek, ki sportol rendszeresen?
Mészáros Zsolt

A második fontos tényező az egészséges életmód. Schmitt szerint ugyanis nincs az a csinos külső, amin ne lehetne még javítani. Az államfő szomorú adatot is mondott: a magyar fiatalok 60 százaléka nem mozog rendszeresen. Pedig egy állásinterjún már sokat mutat a testtartás, a járás, illetve az, hogy egy fiatal mennyire tud igényesen és higiénikusan megérkezni. A megjelenéskor a felvétel sikere már legalább az 50 százaléka eldől. Szintén fontosnak tartja az olimpia jelmondatát: gyorsabbra, magasabbra, erősebben. Ez a tézis nem csupán a sportpályákra, hanem az élet minden területére igaz, vélekedett Schmitt. Hozzátette: a sport ráadásul nagyon jó iskolája a demokráciának, mert megtanít a csapatszellemre, az ellenfél tiszteletére, valamint az esetleges vereségek méltó viselésére.

Az államfő személyes filozófiája szerint a harmadik fontos terület az élethosszig tartó tanulás, vagy, ahogy azt az EU-ban is emlegetett angol rövidítés adja: LLL (life-long learning). Schmitt szerint ugyanis egy szakma megszerzése után is képeznie kell magát az embernek, hiszen új tudásra bármikor szert lehet tenni.

Schmitt Pál Szombathelyen
Ajándék, marcipánból
Mészáros Zsolt

Osztályfőnöki órája végén az államfő interaktív stílusra váltott. Azt tudakolta a diákoktól, hogy van-e köztük olyan, akit úgy küldtek iskolába a szülei, hogy legyen közepes tanuló? Majd rákérdezett:

ki az, aki több tantárgyból is közepesen teljesít?

(Talán, ha ketten jelentkeztek)

A közepes teljesítmény nem lehet cél, a motiváció az egyik legfontosabb dolog

, zárta utolsó gondolatainak egyikét az államfő. Végezetül idézett a fiataloknak az új alaptörvényből is. Mivel a kereskedelmisek minden vendégelőadójuknak adnak valamilyen ajándékot, így az óra végeztével Schmitt egy, a fiatalok által marcipánból készített iskolacímert vehetett át.

Schmitt Pál Szombathelyen
Puskás újraélesztett
Mészáros Zsolt

Schmitt és kísérői aztán átsétáltak az Orlay tornatermébe, ahol Puskás polgármester az újraélesztés rejtelmeibe (mi másba?) avatta be az államfőt. A Szombathely, a segítés városa nevet viselő programból tehát maga a köztársasági elnök sem maradhatott ki.

Az igazi izgalmak azonban (körülbelül fél percben) még csak ezután következtek: az épületből kifelé jövet a tüntetők ugyanis újfent rázendítettek a

Mondjon le!

rigmusra. Ekkor a köztársasági elnök egy kanyart vett, s nem a márkás autó, hanem a tiltakozók felé vette az irányt, akikkel néhány mondatot is váltott. Később megtudtuk: azt mondta a demonstrálóknak, hogy amennyiben az ország lakosainak többsége elégedetlen lesz a munkájával, akkor lemond…

Schmitt Pál Szombathelyen
Schmitt Pál ásót ragadott, teret is avatott
Mészáros Zsolt

Az elnököt innen a Szabó Miklós utcába szállították, ahol részt vett a város nemrég elhunyt díszpolgáráról, a rendkívül sikeres súlyemelőről, Tóth Gézáról elnevezett tér avatóünnepségén.

Schmitt Pál rendhagyó osztályfőnöki órája a Kereskedelmiben

Végezetül, íme a már említett díjazottak!

Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme:

Prof. Dr. Gadányi Károly , a nyelvtudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, egyetemi tanár, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ elnök-rektorhelyettese.

Dr. Széll Kálmán PhD ., sebész, aneszteziológus, a Markusovszky Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens, emeritus professzor, író, közéleti személyiség.

A Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel:

Prof. Dr. Cholnoky Péter csecsemő- és gyermekgyógyász, genetikus, író, a klinikai orvostudományok kandidátusa, emeritus főiskolai tanár. Dr. Dénes Tibor, Sárvár nyugalmazott polgármestere, Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, valamint dr. Gyurácz Ferenc PhD., a Vasi Szemle igazgató főszerkesztője, etnográfus, magyar nyelv és irodalom középiskolai tanár.

Pintér Sándor Belügyminiszter javaslata alapján a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel:

Hajszán Zoltán rendőr főtörzsőrmester, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály, Őr- és Járőrszolgálati alosztályának járőre.

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszolgálat megbízott orvos-igazgatójának javaslatára Magyarország Köztársasági Elnökének Díszoklevele Éremmel:

Unger Gábor , a Szombathelyi Mentőállomás garázsmestere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A szocialisták nem kérnek Schmitt Pálból

Az államfő tiszteletére tartott holnapi szombathelyi ünnepi közgyűlésen sem kívánnak részt venni. - közli dr. Ipkovich György és dr. Nemény András.

Talpra magyar, aláírni!

Hiába a verőfény, csontig hatol a hideg (kedd kora délután a szombathelyi Fő téren), amikor is a Császárkőnél az LMP vitte az utcára a politikát.

Schmitt Pál Vas megyében tölti a nőnapot

Közös megyei és szombathelyi közgyűlés lesz a tiszteletére, az államfő tart egy rendhagyó osztályfőnöki órát is.

Ledőlt az utolsó bástya: megszűnt a sportigazgatóság

A megyei közgyűlés rendkívüli ülésen mondta ki a kezében maradt egyetlen intézmény halálos ítéletét. A döntés 9 főt érint, az LMP szerint a Fidesz végleg kivégezte a megyei önkormányzatot.

"A plágium szót használják, amit én nem szívesen használok" - megszólalt Schmitt Pál

A köztársasági elnök szerda reggel az MR1 Kossuth Rádióban reagált az őt ért vádakra.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés