Szombathelyen megkezdődött a nyugdíjasoknak járó 10 ezer forintok kézbesítése

Több mint 20 ezer emberhez csenget be a postás néhány héttel a választások előtt.

Azok az idősek, akik nem követik a szombathelyi közgyűlés fejleményeit, némileg meglepődhetnek azon, hogy becsenget a postás és 10 ezer forintot ad át.

Lapunknak több nyugdíjas is jelezte, hogy már átvette az összeget. Valaki tudta, miről van szó, van, aki nem, van, aki örült az adománynak és van, aki kevésbé.

De miről is van szó?

Lapunk is beszámolt Megvan, hogy ki kaphat egyszeri tízezer forintot a szombathelyi önkormányzattól February 23. 17:25 arról a februári közgyűlésen elfogadott határozatról, melynek értelmében fejenként 10 ezer forint támogatást kapnak a szombathelyi nyugdíjasok és ellátottak.

Az egyszeri és alanyi jogon járó támogatást Nemény András polgármester jelentette be Fejenként 10 ezer forint támogatást kapnak a szombathelyi nyugdíjasok és ellátottak February 15. 11:41 egy videóban.

A nyugdíjasok adatait a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, az egészségügyi ellátottak adatait pedig a kormányhivatal illetékes osztályától kérte ki a hivatal.

A támogatást az kapja meg, aki szombathelyi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezett ez év január 1-én és

 • öregségi nyugellátásra, vagy
 • rokkantsági ellátásra, vagy
 • rehabilitációs ellátásra, vagy
 • rokkantsági járadékra, vagy
 • baleseti járadékra, vagy
 • időskorúak járadékára
 • jogosult.

  Forrás: szombathely.hu

  A táblázatból látható, hogy összesen 20 ezer szombathelyi lakosról van szó, így kis fejszámolással az jön ki, hogy az önkormányzatnak 200 millió forintjába kerül az adakozás, amelyet ezzel indokolt a Nemény András polgármester által jegyzett februári előterjesztés:

  "A KSH adatai alapján 2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A fogyasztóiár-indexben tükröződő árváltozások azonban a lakosság különböző csoportjait jövedelmük nagysága, fogyasztási szokásaik, fogyasztási szerkezetük eltérései miatt nem egyformán érintik, jelentős különbségek is adódhatnak köztük, főleg magasabb inflációs időszakban. A nyugdíjasok számára rendkívüli nehézségeket hozott a tavalyi év az élelmiszerek, gyógyszerek áremelkedése miatt. A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 18,3%-kal nőttek 2023 folyamán az előző évhez képest. A nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóiár-index szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános fogyasztóiár-index és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. A nyugdíjasok fogyasztási kosara nem tartalmazza például a gyermekneveléssel, gyermekgondozással kapcsolatos tételeket, azonban például a gyógyszerek, gyógyáruk részaránya a fogyasztóiár-indexben súlyozottabban jelenik meg.

  Fenti körülményekre figyelemmel az öregségi nyugellátásban részesülők, valamint az egészségkárosodott személyek részére a koruk, egészségi állapotuk miatt megnövekedett költségeik támogatása céljából pénzbeli támogatás bevezetésére teszek javaslatot az alábbiak szerint."

  Az ülés jegyzőkönyve szerint volt némi polémia azon, hogy az összeg sok vagy kevés, és hogy köze van-e a választásokhoz, de még mielőtt ön is kialakítaná a véleményét, tudnia kell, hogy az előterjesztést a testület 20 igen, 0 nem, 0 tartózkodással fogadta el februárban, azaz a fideszes képviselők is csont nélkül megszavazták.

  A közgyűlésen az is elhangzott, hogy hasonló döntés született Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán, és mi rátaláltunk Óbudára is.

  Mennyi most az átlagnyugdíj?

  A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként.

  Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét – írj a KSH.

  Az életkoron alapuló ellátások (korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék) átlagos összege 340 111 forinttal kiemelkedett a többi ellátásfajta közül.

  A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokon belül a rokkantsági ellátások átlagösszege 126 952 forint volt, ami az öregségi nyugdíj 55%-ának felelt meg.

  Rehabilitációs ellátásra átlagosan 67 244 forintot fizettek ki egy ellátottnak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság