Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Czeglédyre és az ellenzékre akarják hárítani a felelősséget azért, mert nincs üzemeltetője a szombathelyi stadionnak

A baloldal fejetlenségről és káoszról beszél, Molnár 250 milliót kérne a kormánytól. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókról jelentjük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csütörtöki, nem túl hosszú közgyűlés Még mindig nincs stadionüzemeltető, a jövő héten rendkívüli közgyűlést tartanak 2017. December 14. 08:31 végén kiderült, hogy az idén lesz még egy rendkívüli ülése Tovább megy a huzavona a Haladás Sportkomplexum üzemeltetésének ügyének 2017. December 15. 09:29 a szombathelyi képviselőknek, mégpedig a stadion üzemeltetéséről, így nem csodálkoztunk, hogy a másnapi frakció-sajtótájékoztatókat is ez a téma uralta.

Lendvai: Czeglédy miatt csúszott négy hónapot a közbeszerzés

Mégpedig azért, mert - hiába ötletelt a városvezetés -, most, december 15-én sem tudni Továbbra sincs üzemeltetője a Haladás Sportkomplexumnak 2017. December 14. 10:20 , hogy január 1-től ki üzemelteti majd a Haladás nemrég átadott sportkomplexumát. Természetes, hogy az ellenzék a városvezetés és a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. felelősségét hangoztatja, valamennyire az is, hogy a Fidesz megpróbálja rátolni a felelősséget az ellenzékre. Ráadásul arra a Czeglédy Csabára, aki előzetesben van, és így reagálni sem tud.

Lendvai: Az érdeklődők kevesellték a kivehető profitot
Vágvölgyi Bálint

Lendvai Ferenc (Fidesz) azzal kezdte, hogy az ellenzéki képviselők is csodálatosnak tartják az új stadiont, ahol az eddigi két meccsen összesen mintegy 14 ezer néző volt. Viszont az üzemeltetés nem egyszerű feladat - ismerte el.

Februárban elkezdték összeállítani az üzemeltetésre kiírandó közbeszerzési pályázatot, de Czeglédy Csaba akkori baloldali frakcióvezető

trükközésével

belekerült a műszaki tartalom is, amit egyik alpolgármester sem szavazott meg - mondta. Ezzel négy hónapos csúszásba került a pályázati kiírás, amire aztán két nagyon komoly piaci szereplő jelentkezett. Többször is tárgyaltak velük, de aztán mindkét érdeklődő visszalépett.

Ne kerüljön lakat a stadionra

Ezen a héten szembesültek vele, hogy nem lesz üzemeltető, és keresték a megoldást. Lendvai szerint a Sportkomplexum Fejlesztő Kft. nem üzemeltetheti tovább a stadiont a törvényi előírások miatt, ezért városi cégben gondolkodtak. Stadionüzemeltetésre alkalmas városi cég pedig csak egy van, a Sportiskola és Sportszolgáltató Kft., két hónapra akarták rájuk bízni a stadiont, ezalatt kidolgozták volna annak részleteit, hogyan veheti át az üzemeltetést a város. Ezt azonban leszavazták - mondta.

Lendvai szerint lehetséges, hogy a két érdeklődő a stadion üzemeltetéséből kivehető profitot kevesellte, ami azt jelenti, hogy lehet nyereségesen működtetni a sportkomplexumot. Most kényszerhelyzet van, az a lényeg, hogy ne kerüljön lakat a stadionra - jelentette ki.

Horváth Attila (baloldal) egy jó tanáccsal kezdett, ha ajándékot találunk a fa alatt, jól nézzük meg, mennyibe kerül ez nekünk. Szombathely kapott egy ajándékot, mert jól viselkedett, ez az ajándék azonban a kutyának sem kell.

Kapkodás és káosz

Felidézte, hogy két és fél, három éve már rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek a stadion üzemeltetéséről, és azóta is minden közgyűlésen felhívták a figyelmet arra, hogy foglalkozni kell ezzel a kérdéssel, hiába. Szerinte horrorisztikus költségei vannak a stadion működésének, és már a kivitelezéskor ott kellett volna lennie a későbbi üzemeltetőnek, ahogyan ez a Arénánál történt.

Horváth: Kapkodás és fejetlenség
Vágvölgyi Bálint

Horváth kijelentette, a polgármester biztosítókötél és védőháló nélkül ugrott egy nagyot, földet ugyan még nem ért, de zuhan. Megjegyezte, hogy a Sportiskola ügyvezetője nem is tudott arról, hogy rájuk akarják bízni a stadiont, az alpolgármesterek a közgyűlés délelőttjén még azon gondolkodtak, hogy most mit csináljanak.

Horváth hangsúlyozta, kapkodás és fejetlenség jellemzi az ügyet. Hiszen a jegyző elmondta, törvényi akadálya van, hogy a Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzemeltesse tovább, de aztán felállt Koczka Tibor sportért (is) felelős alpolgármester azzal, hogy maradjon ez a cég az üzemeltető. Fejetlenség és káosz - ismételte meg.

Túl komplex feladat?

Hozzátette, a zárt ülésen tárgyalták a Haladás Labdarúgó Kft. elszámolását, ennek eredményeként a közgyűlés felkérte a felügyelőbizottságot, hogy folytasson le egy ellenőrzést, aminek eredményét a februári közgyűlés fogja tárgyalni. Eddig még nem nagyon volt ilyen - jelentette ki.

Szembesítettük Horváth Attilát azzal, amit Lendvai Ferenc elmondott. Horváth szerint maga a koncepció volt rossz. Ugyanis vagy stadionüzemeltetőt, vagy sportesemény-szervezőt kellett volna keresni, nincs olyan cég, amelyik mindkét feladatot el tudja látni. Túl komplex a feladat, ezért nem találtak üzemeltetőt. De - szerinte - az a legnagyobb baj, hogy csak csütörtökön tudták meg, hogy nincs üzemeltető.

Emlékeztetett rá, hogy a műszaki tartalom pályázatba emelését a Fidesz is megszavazta, kijelentette, gyávaság, hogy most Czeglédyre akarják hárítani a felelősséget. Két és fél év kevés volt arra, hogy kiírjanak egy közbeszerzési pályázatot. Horváth kijelentette, a Sportkomplexum Fejlesztő Kft. ügyvezetőjének, Szondy Szilviának ez volt a munkája, amit nem végzett el. Hozzátette, a stadionépítés elszámolását sem csinálta meg időre, ezért a városvezetés most újabb két hónapra alkalmazni akarja ügyvezetőnek, havi bruttó 1,2 millió forintért.

Évi 250-300 millió

Balassa Péter (Jobbik), mint a Haladás egykori játékosa, csapatkapitánya átütő sikernek nevezte, hogy a végén az ő javaslatát fogadta el a közgyűlés, Vagyis azt, hogy rövid határidőn, napokon belül tartsanak egy rendkívüli ülést, addig ne döntsenek az ügyben.

Balassa átütő sikerről beszélt
Bonyhádi Zoltán

A képviselő felháborítónak tartja, hogy Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) azzal vezette fel a napirendet, hogy aki nem szavazza meg, az a stadion és a város ellen cselekszik. (Ezt amúgy később minden, nem fideszes képviselő ugyanígy megtette.) Balassa felidézte, hogy már 2015 őszén kéri, hogy a közgyűlés tárgyaljon az üzemeltetésről, hiába. A városvezetésnek nem volt koncepciója, sem B-terve, és folyamatosan szakmai hibákat követtek el - mondta.

Szerinte az önkormányzatnak évi 250-300 milliós kötelezettsége lesz a

karácsonyi ajándék

miatt, a két egyesület számára megszavazott évi 145 milliós támogatás ennek a felét sem fedezi majd.

Molnár: A SZOVA alkalmas az üzemeltetésre

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kérdésünkre azt mondta, semmilyen érdemi információja nincs a stadionról. A közgyűlés nem követte a stadionépítés folyamatát sem, és még most sem látott olyan komplex anyagot, ami bemutatná, hogy mi és hogyan történt. Csak annyit tud, hogy eredménytelen lett az üzemeltetésre kiírt közbeszerzés, semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Molnárnak nincsenek érdemi információi
Vágvölgyi Bálint

Ő is elmondta, hogy az üzemeltetésre javasolt Sportiskola vezetőjét meg sem kérdezték, mielőtt a közgyűlés elé vitték a javaslatot.

Molnár kijelentette, ebben a helyzetben két javaslatot tudott tenni. A SZOVA Zrt-nek van üzemeltetési tapasztalata, szakmai háttere, viszont nem ismerik a feladatot. De ha felkérik, akkor április 1-től, kellő felkészülés után képes üzemeltetni a stadiont, és márciusra egy komplex szakmai anyagot bevinni a közgyűlés elé.

Molnár megismételte, hogy a közgyűlésen javasolta a polgármesternek, forduljon a kormányhoz 250 millió forint állami támogatásért a jövő évi üzemeltetési feladatokra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés