Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely polgármestere és az orbáni út, fejlesztések csak uniós pénzből

A szombathelyi közgyűlés utáni sajtótájékoztatókról jelentjük.

Minden frakció egyetértett abban a másnapi sajtótájékoztatókon, hogy a csütörtöki közgyűlés Parkolási és közlekedési koncepció, Képtár, Víztorony felújítása, tízéves pályázat a helyijáratra 2018. April 26. 08:22 rövid volt, de velős. A rövidségnek egyébként az az oka, hogy egyre kevesebb ügyben dönthetnek a városi képviselők, tovább erősödik a központosítás, és így kevesebb a napirendi pont, ráadásul azok többsége is technikai jellegű.

Ez volt a legrövidebb közgyűlés 2010 óta

A csütörtökön reggel kezdődő közgyűlés Parkolási és közlekedési koncepció, Képtár, Víztorony felújítása, tízéves pályázat a helyijáratra 2018. April 26. 08:22 este hat órára véget is ért, ahogyan Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) meg is jegyezte, ez volt a legrövidebb ülés 2010 óta.

Balassa biztos abban, hogy csalás történt
Vágvölgyi Bálint

Az elején volt ugyan egy rövid, de heves politikai vita, az április 8-i választások eredményéről. Erről másnap Balassa Péter (Jobbik) azt mondta, nehéz elfogadni az eredményeket, mert a választás nem volt tiszta. Példaként megemlítette, hogy ukrajnai buszok szállították Magyarországra a kettős állampolgárságú szavazókat, és volt olyan disznóól, ahová 167, külföldön élő magyar állampolgárt jelentettek be állandó lakosként, hogy szavazhassanak az egyéni választókerületi jelöltre. és hogy hivatali alkalmazottak gyűjtötték az aláírásokat.

Kijelentettem, ha csak egy ember is csalt, akkor már csalás volt a választás, amit a kormánypárt hazugságai és karaktergyilkosságai előztek meg. Ő 13 választási kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz, ezeket érdemi tárgyalás nélkül utasították el. Kijelentette,

ilyen egy megfélemlített ország

.

Megjegyezte, a következő időszakban jöhetnek váratlan fordulatok, hiszen nemsokára időközi választás lesz Szombathelyen, jövő tavasszal EP-választás, ősszel önkormányzati választás jön.

Behozták az országos politikát a közgyűlésbe

Lendvai Ferenc (Fidesz) a magas részvételt emelte ki, és persze kifejezte örömét az eredmény miatt. Szerinte ez az elmúlt évek sikeres munkájának köszönhető, és ezzel a szombathelyi városvezetésről is véleményt mondtak a választópolgárok.

Lendvai bejelentette a parkolási és közlekedési koncepció készítését
Vágvölgyi Bálint

Molnár Miklós azonban úgy vélte, rosszul döntött a városvezetés, hogy napirendi pontként tárgyalták a választási eredményeket. Így mindenki hozzászólhatott, és a politikai szereplők hozták is a kötelezőt, ha napirend előtt számoltak volna be az eredményekről, a választási bizottság elnökén kívül a polgármester és a megválasztott képviselő szólhatott volna hozzá.

Molnár szerint ezzel behozták az országos politikát a közgyűlésbe, ami nem szerencsés, hiszen itt sokkal több empátiára van szükség egymás iránt és elengedhetetlen az együttműködés is.

Puskás elindult az orbáni úton?

Persze, nem csak a választásokról beszéltek a frakcióvezetők. Balassa azzal kezdte, hogy szerinte Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) orbáni útra akar lépni, ő is úgy gondolhatja, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem amit csinál. Februárban ugyanis megígérte, hogy áprilisban visszatérnek Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatójának leváltására, de ezt mégsem tette meg.

Balassa úgy látja, hogy a SZOVA ügyében összejátszik a Fidesz, az MSZP és a Pro Savaria, a polgármester pedig zsarolás áldozata, nem tudja vagy nem akarja visszahívni a vezérigazgatót.

A jobbikos képviselő megemlítette a szombathelyi Eilos-ügyet Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 is. Érdekesnek nevezte, hogy már kétszer elhalasztották a közbeszerzési döntést, most azt tervezik, hogy május 3-án, szerdán hirdetik ki az eredményt. Ha az Eliost hirdetik ki győztesnek, akkor mát ettől az évtől 109 millió forint lízingdíjat kell fizetni, ami 10-12 éven át tart majd, folyamatosan nö9velvő díjjal.

A politika állatorvosi lova

Balassa kijelentette, azért is kezdeményezte a közbeszerzési bizottság feloszlatását, mert abban most hivatali dolgozók vannak, a polgármester személyi titkára vezeti, el lehet képzelni, mennyire tudnak ellenállni a munkaadójuk utasításainak - mondta. Hangsúlyozta, Szombathelyen megfelelő a közvilágítás, a frekventált területek bővítésére külön alapot kellene létrehozni.

Molnár szerint a pénzügyi egyensúly a lényeg
Vágvölgyi Bálint

A hulladékszállítási gondokról Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 azt mondta, nincs felelősük, de brutális veszteség várható a SZOVÁ-nál és a városnál. Megjegyezte, a Styl ruhagyár pedig a politika állatorvosi lova, nem véletlen, hogy senki sem akart felügyelőbizottsági tagot delegálni.

Lendvai Ferenc a fejlesztéseket emelte ki, azzal, hogy hiába állítja az ellenzék az ellenkezőjét, a városvezetésnek sok előkészített terve van, és nagy részükhöz megvannak már a források is. Felhívta a figyelmet, hogy az idén sok utat, járdát, kerékpárutat újítanak fel, többségüket ugyanabban az időszakban. Azt is reméli, hogy a hulladékszállítási viták néhány hét vagy hónap múlva megoldódnak,

Parkolási, közlekedési koncepció készül

Lendvai kijelentette, az ülés elején az ellenzék sok napirendi javaslatot tett, ezeket nem azért utasították el, mert nem akarnak tárgyalni róluk, hanem azért, mert előkészítés nélkül nincs értelme a tárgyalásuknak. Készül a parkolási terv, a Patak és Felsőőri utcában, a Derkovitson őszig mindenképpen alakítanak ki új parkolókat, sajnos, sokszor csak a zöldterületek rovására tudják ezt megtenni.

Azt is bejelentette, hogy készül a közlekedési koncepció, amihez a taxitársaságoktól várnak véleményeket, javaslatokat első körben. De az már látszik, hogy több utcát is egyirányúvá kell majd tenni.

Kopcsándi József (baloldal) felsorolta azokat a napirendi javaslatokat, amiket a közgyűlés elején tettek, és a Fidesz-többség leszavazott. Mint mondta, ezek valóban közéleti ügyek, amiket a közgyűlésen kellene tárgyalni, de hiába szerették volna, a fideszes képviselők leszavazták a napirendre vételüket.

Az EU-s támogatások nélkül nincsenek fejlesztések

Kopcsándi csodálkozott, hogy a tavalyi év zárszámadásához szinte senki sem akart hozzászólni, pedig szerinte ez nem más, mint a városvezetésnek kiállított bizonyítvány. Megjegyezte, hogy a bejelentett fejlesztéseket az Európai Unió finanszírozza, az uniós támogatások nélkül gyakorlatilag nem lenne fejlesztés. A Modern Városok programja is azért csúszik, mert nincs rá forrás, és az uniós támogatásokra várnak.

Kopcsándi a városvezetés bizonyítványáról beszélt
Vágvölgyi Bálint

A költségvetésről kifejtette, ők más struktúrájú gazdálkodást folytatnának, előtérben lennének a szociális ügyek, most pedig a szociális területről, a kultúrától, az oktatásról vesznek el pénzt.

Hozzátette, az Ady tér felújítása sem most lesz, hiszen annak feltétele a vasútállomás mellett az új közlekedési központ megépítése, amire szintén nincs forrás. A Víztorony átépítésére, felújítására szánt 300 milliót is kevesellte, a SZOVA tavaly csak az állagmegóvásra készített terve is közel egymilliárd forintos költséggel számolt.

A városi helyijárat pályázatáról azt mondta, ugyanarra a rendszerre írták ki tíz évre, mint ami most működik, nincs semmi előrelépés. Ráadásul a kormány kikötötte, csak magyar gyártású buszokat lehet erre a célra vásárolni, közben azonban ezek a buszok Budapesten megbuktak, kiderült, hogy nem alkalmasak a közlekedésre. Hozzátette, kicsi az esély, hogy ne az ÉNYKK legyen a pályázat nyertese.

Molnár Miklós a költségvetésről annyit mondott, a pénzügyi egyensúly megvan, a tavalyi pénzmaradvány felét, 114 millió forintot az útfelújítási keretbe teszik. Ha a vagyongazdálkodás bevétele is a tervek felett alakul, onnan is érkezik pénz erre a célra.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra