Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Percről percre a 2018. áprilisi, szombathelyi közgyűlésről

18:00 Itt a vége

Meglepően korán végeztek, holnap jövünk a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókkal. A következő közgyűlés június 7-én lesz.


17:50 Közlekedés, parkolók

Alapjában véve ez a két téma uralja a hozzászólásokat, Lendvai Ferenc közben kijelenti, a közlekedési rendszerről átfogó koncepció összeállítására készülnek. Szakembereket bíztak meg az előkészítéssel, az év második felére várható egy nagy anyag erről.

Hasonlóképpen dolgoznak a parkolási rendszeren. Az a cél, hogy a belvárosban minél kevesebb autó legyen, ezért a belváros szélén kellenek nagy parkolók. A lakótelepeken kevés a hely, képtelenség ott kellő számú parkolót kialakítani. Van olyan rész, ahol csak zöldterület megszüntetésével lehetséges ez.

Vége a vitának, 12 szavazás következik.


17:30 Még mindig a beszámoló

Kis ügyeket hoznak elő a képviselők, szép sorban, pártállástól függetlenül.


16:55 És már itt is a két ülés közti beszámoló

Nemény András szerint a választásokon kiderült, hogy a reklámrendeket nem tökéletes, kérdezi, kell-e módosítani a rendeletet. Természetesen ők sem szeretnék, ha a Fő téren akár pozitív, akár negatív politikai plakátok jelennek meg.

Kijelenti, nem szerencsés, ha egy intézményvezető nyíltan kiáll egy jelölt mellett, pedig ez t9rtént. Kéri, hogy ha a jövőben ilyet tapasztalnak, a polgármester azonnal lépjen közbe.

Nemény újra előhozza a parkolók ügyét, kéri, hogy a szeptemberi közgyűlésre, az egyéni képviselők bevonásával állítsák össze, hol lehetne parkolókat kialakítani, és milyen igények vannak. Tájékoztatást kér, hol készülhetnek el a buszvárók, és a parkerdő lakópark gondjairól is.

Puskás úgy tudja, a buszvárókról folyamatban van egy felmérés, a parkolókkal is foglalkoznak a hivatalban. A reklámrendeket módosítása pedig folyamatban van.

Kecskés László (Fidesz) szerint nagyon rossz minőségű a nagy forgalmú Kárpáti Kelemen utca, ráadásul nagy részén nincs járda sem. Kéri, hogy erre fordítsanak figyelmet. Megemlíti a parkerdő lakóparki lakossági főrumot Majd ha megegyezünk, akkor meg tudunk egyezni - lakossági fórum a szombathelyi Parkerdő lakóparkról 2018. April 04. 20:09 , azzal, hogy ott sok probléma merült fel, és oda kell figyelni, hogy a zöldterületen semmi ne épülhessen.


16:50 A Vasivíz ügyei

Több döntésről van szó, de Lendvai azzal kezd, hogy elírták a vezérigazgató fizetését, ezt gyorsan korrigálni kell, mert az anyagban 3 milliárd 200 millió forint szerepel. Korrigálják.


16:40 Itt a SZOVA beszámolója

Írtunk már arról Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 , hogy a hulladékszállítási gondok miatt tönkremehetnek a városi cégek. Most jön ez az ügy.

Nemény András a stratégiai tervet említi, amit a kötvény-visszafizetés miatt dolgoztak ki., úgy néz ki, ez rendben van. De ennél fontosabb, hogy a cég komplex tevékenységet végez, ha a hulladékszállítási munkáért nem kapják meg a fizetséget, baj van. Az ügy már évek óta nincs megoldva, most már látszik, hogy az állami központ a kampány után küldte ki a számlákat.

De az önkormányzati cég sem kapja meg a pénzt a munkájáért, kérdezi, volt-e azóta egyeztetés az ügyben, van-e valamilyen ígéret bárkitől. Szerinte a polgármesternek és az országgyűlési képviselőnek a feladata ezt a kérdést megoldani.

Puskás azt mondja a tárgyalások folynak mást nem tud mondani.

Elfogadják a beszámolót, aztán a Szonhullét is.


16:35 Nincs új feb-tag a Stylnél

Rettegi Attila képviselő március közepén mondott le Rettegi Attila szerint a kampányra időzítették a Styl-gyár botrányát 2018. March 22. 15:29 a Styl ruhagyár felügyelőbizottsági tagságáról, miután a feb nem állt ki mellette. Rettegi korában azt mondta, hogy a Styl botrányát a választási kampányra időzítették. Most új tagot kell választani.

Áprilisi közgyűlés
Rettegi Attila lemondott a feb-tagságról
Vágvölgyi Bálint

Lendvai Ferenc bejelenti, a Fidesz-frakció nem él jelölési jogával, átengedi a posztot az ellenzéknek. Nemény András azt mondja, szeretnék, ha a városvezetés jelölne embert erre, vagy átadják a jogot a Jobbiknak.

Tanácstalanság, Molnár Miklós emlékeztet, hogy a feb hét tagú, és öt hely volt betöltve, közülük mondott le Rettegi Attila. A lemondás után még hatvan napig köteles ellátni a feladatot, de azt követően működésképtelen lesz a feb. Ezért, amikor lejár a hatvan nap (május 22.) akkor a közgyűlésnek jelölnie kell valakit.

Puskás azt mondja, a következő ülésen előveszik ezt a kérdést.


16:25 Haladunk

Több, technikai jellegű ügyön léptek át gyorsan a képviselők.


16:00 És még mindig a költségvetés módosítása

Molnár Miklós elismeri, hogy a költségvetés számait és technikáit nem könnyű megérteni, a tényleges éves kifizetéseket érdemes megnézni és összehasonlítani. Tavaly 300 milliót fizettek ki a Szomparknak, idén 380 milliót terveznek, vagyis 80 millióval többet.

Puskás Tivadar meghirdetné a

Ne dobd el!

akciót, a szemetelés megakadályozására. Szingapúrról beszél, mint példáról, ott egy eldobott cigarettacsikkért akár négymillió forintnyi büntetés járhat.


15:15 Még mindig a költségvetés módosítása

Az ebédszünet után negyedórás késéssel folytatják ott, ahol abbahagyták fél kettőkor.

Tóth Kámán azt mondja, ha ők vezetik majd a várost, máshová teszik majd a hangsúlyokat. A polgármester azzal vág vissza, ha ők lesznek az ellenzék, a felszólalások előtt ellenőrzik mondanivalójuk igazságtartalmát. Aztán kijelenti, a stadionnak mindenki örül a városban.

Áprilisi közgyűlés
Horváth Attila meghívja Takátsné Tenki Máriát a frakcióülésükre
Vágvölgyi Bálint

Horváth Attila azt mondja, 2010-ben 170 milliót fordítottak parkfenntartásra, fűnyírásra. Most 450 milliót költenek erre, és sokkal rosszabb állapotok vannak a városban.

Molnár Miklós szerint a növekvő számok között nem mindig van növekvő költség. A parkfenntartásnál például tavalyi számlákat kell kifizetni, ami úgy jelentkezik, mintha 14 hónap lenne az évben. Az idei évre tervezett pénzek egy része átmegy majd jövőre, és a pénzmaradványban jelentkezik.

Kelemen Krisztián aggódik, mert eredetileg egymilliárdot akartak útfelújításra, de most csak 580 millió van erre. Reméli, sikerül más forrásokból kiegészíteni ezt a pénzt.

Takátsné Tenki Mária nem mer hozzászólni az utcákat takarítókhoz, mert fél, hogy van olyan, aki összeesik ettől. Ezért inkább takarítógépeket vásároltatna a belvárosi parkolók rendbetételéhez. Azt is kéri, hogy nevezzenek ki egy gondnokot a belvárosba, akivel végigjárhatja a parkolókat.

Horváth Attila felidézi, hogy Lendvai Ferenc nemrég azt mondta, nincs probléma a parkfenntartó működésében. Lendvai közbeszól, nem érteni mit mond, Horváth meghívja Takátsné Tenki Máriát a frakcióülésükre, mert ott állandóan ilyenekről beszélnek.

A polgármester jobbnak látja, ha öt perc szünetet rendel el.


13:30 Ebédszünet

15 órakor folytatják.


13:15 Módosítják a költségvetést

Ez az első módosítás, mondjuk a legutóbbi közgyűlésen fogadták el. Most sokmillió forintot pakolnak egyik helyről a másikra, a vége mínusz 30 millió, amit a tartalékból fedeznek.


13:00 Rosszalkodnak a képviselők

A tavalyi év zárszámadásáról van szó, Kopcsándi József beszél, a Fidesz-frakció hangoskodik. Kopcsándi kéri a polgármestert, tegyen rendet, Puskás azt mondja, a képviselők azt csinálnak, amit akarnak.

Kopcsándi egyébként kiemeli, hogy a fejlesztések uniós forrásokból történtek, csak tavaly mintegy 14 milliárd forint uniós pénzt használtak fel.

Aztán elfogadják a zárszámadását.


12:25 Pályázat a helyijárat működtetésére

Erről is írtunk már Hiába várjuk, nem lesz környezetkímélő buszközlekedés Szombathelyen 2018. April 25. 17:35 korábban.

Nemény András azt mondja, semmi előrelépés nincs az anyagban, ugyanazok a buszok fognak járni. A kormány előírta, hogy csak magyar buszokkal lehet ezt végezni, de nemrég kiderült, ezek a buszok egyszerűen nem működnek, nem lehet forgalomba helyezni őket.

Javasolja, ha más nem jelentkezik, egy évre bízzák meg a jelenlegi szolgáltatót, és újra írják ki a pályázatot.

Úgy tűnik, maradnak
Garai Antal Atom

Kelemen Krisztián szerint normális elvárás lenne egy olyan tömegközlekedés, ahol hibrid vagy elektromos járművek járnak. Javasolja, írják elő, hogy a géppark minimum 60 százaléka ilyen legyen 2020-ra, és minden busz legyen klimatizált és alacsony padlós.

Horváth Attila a buszok közlekedését mutató appot szeretne, kéri, hogy vizsgálják meg.

Balassa szerint ha minőségi buszok lennének, többen használnák a tömegközlekedést. Javasolja, hogy öt évre írják ki a pályázatot, és kezdeményezzék a kormánynál, hogy támogassa az új buszok beszerzését, ahogyan ezt más városok megtették már.

Ipkovich szerint ez a pályázat azt üzeni a városlakóknak, hogy további tíz évig fogják szagolni a büdös buszokat. Ő is csökkentené a pályázat időtartamát, és javasolja, hogy az elektromos közlekedés bevezetését vállaló vállalkozó akár 15 évre kapja meg a megbízást.

Illés szerint rövid megbízási idő esetén nem lesz jelentkező, a piaci szereplők szerint jelenleg nincsenek megbízható elektromos buszok, ráadásul nagyon drágák.

Elutasítják az ellenzéki javaslatokat, marad az eredeti pályázati kiírás.


12:05 Ingyenes angoloktatás?

Egy óvodai mintaprogramról van szó, amiben az idegennyelv, elsősorban az angol tudását is említik. Nemény kérdezi, hogy akkor m miért szüntették meg az ingyenes angol nyelv oktatását az óvodákban, ha ők is ilyen fontosnak tartják.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint viszont erre nem az óvoda alkalmas, nem ebben az életkorban kell angolt tanulniuk. Ha igazán hatékony nyelvoktatást akartak volna, akkor az iskolai oktatást támogatták volna

Ipkovich azt mondja, nem nyelvoktatásról, hanem kétnyelvű képzésről volt szó, és volt rá példa, hogy negyedikes gyerekek nyelvvizsgát tettek, Ráadásul több tízmilliót költöttek az óvónők nyelvoktatására, és ezt dobták ki.

Rettegi kijelenti, hogy ezeket a nyelvvizsgákat éppen abban a két iskolában tették le, amelyeknek igazgatója volt. De megismétli, hogy a nyelvi és informatikai kompetenciák helye az iskolában van.

Horváth Attila (baloldal) kijelenti, meg kell találni azt a forrást, amiből újra lehetne indítani a programot, mindenki számára, ingyenesen.

A közgyűlés ezt el is fogadta.


12:00 A Savaria Múzeum pályázatai

A múzeum szakmai tevékenységét érintő pályázatokról döntenek mindjárt. Molnár javasolja, a hasonló pályázatoknál a pályázati önrészt az adott intézmény tudja-e fedezni. Itt összesen mintegy 35 millióról van szó, amihez hárommillió önrész kell. El is fogadják.


10:50 Ady tér, Víztorony, Képtár

Erről már írtunk A víztorony, a Képtár és a buszállomás nélküli Ady tér terveiről döntenek csütörtökön 2018. April 23. 07:13 , az Ady térről, a Képtárról, a Víztoronyról van szó. A tervezők bemutatják a terveket.

Ilyen lehet az Ady tér:

Forrás: szombathely.hu

Ilyen a Képtár:

Forrás: szombathely.hu

És ilyen a Víztorony:

Hende Csaba Facebook-oldal

Nemény András azt mondja, a Víztoronyról több terv is készült, és magántőke bevonását is tervezik. A mostani tervben 300 millió fordítható erre, csak a külső felújítást és a kávézót tartalmazza, erős aggályai vannak, hogyan működik majd ott a kávézó és ki fogja üzemeltetni, mert a város építteti meg uniós pályázatból. De a szabályok szerint a város nem tehet hozzá pénzt, így nem sok értelme van.

Balassa Péter azt mondja, óvatosan ezekkel a bejelentésekkel, mert sok hasonlóból nem lett semmi a végén, a buszállomást is húsz éve akarják kiköltöztetni az Éhen Gyula térre. Javasolja, hogy először nézzék meg, mennyi pénz van.

Horváth Somának a Csónakázótó látványtervei jutottak eszébe, ahol sok mindent terveztek, de nem valósultak meg. Reméli, most nem ilyen lesz a Víztoronynál. Kérdezi, hogy lehet-e a pályázati forrásból a környezet és a játszótér felújítására fordítani.

Sátory Károly szerint a Víztorony épületét nem kell elcsúfítani, örül ennek a megoldásnak. Emlékeztet rá, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, meg kell óvni az épületet, mielőtt tönkremegy.

Kopcsándi József (baloldal) azt mondja, be lehetett volna vonni magántőkét, és akkor komolyabb felújítás is lehetne.

Ipkovich szerint az Ady tér megterveztetésével bőven ráérnek, hiszen a multifunkcionális közlekedési csomópont pár évig biztosan nem lesz kész. Ráadásul a téren először régészeti feltárást kell végezni, és annak eredménye alapján kellene dönteni a felújításáról.

A Képtár felújítását támogatja, mert szükség van rá, viszont áttekintené a funkcióit. Létrehozni egy alapot, ahová támogatásokat lehetne befizetni a kulturális rendezvényekre. Egy komolyabb kiállítás a biztosítási díjak szerint nagyon sokba kerül, ezért is laposodott el a Képtár működése. A Képtár környéke amúgy is egy kulturális, történelmi tér, támogatja a felújítást.

Illés Károly elmondja, hogy nem voltak komoly vállalkozói érdeklődések, volt, aki hárommillióért akarta megvenni, de volt hárommilliárdos felújítási terv is. Most az a kérdés, hogy megmentsék-e az épületet vagy a környezetét újítsák fel. Az Éhen Gyula téri közlekedési központra döntés van, elkezdődik a tervezése - mondja.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) azt mondja, az Ady téren gyakorlatilag egy privát épületnek építenek parkot, nem érti, miért nem sajátítják ki az épületet. Az Ady teret egyébként az MMIK-val, az ott lévő területekkel együtt kellene tervezni, akár egy nagy zöldövezet is lehetne az egész, mert most sem tudni, mit tudnak tenni az MMIK-val.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a Víztorony mellett a tervek alapján elveszik a parkolókat a Brenner-villa esetleges felújításától. Azt sem tudni, hogy a milliárdokból felújítandó Képtárat hogyan fogják működtetni, komplett tervet szeretne.


10:40 Felújítják a Szigligeti utcát

A Szigligeti utca Táncsics Mihály utcától a Körmendi útig tartó szakaszának felújítására lehet pályázni a belügyminisztériumhoz. A teljes költség 98 millió forint, ehhez 40 millióra lehet pályázni. A felújítandó szakasz hossza 314 méter.

Nemény szerint hosszan lehetne sorolni, melyik utcákat kellene felújítani, de mivel ez az utca is szerepelt a tervekben, kérdezi, így mennyi utcát lehet felújítani helyette. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, ez az utca volt az, ahol a maximumra lehet pályázni, ez a 40 millió kiegészíti majd a 480 millió forintos idei keretet, és a tervekben szereplő utcákra lehet majd ezt elkölteni.

Meg is szavazzák, hogy beadják a pályázatot a belügyminisztériumhoz.


9:40 Tájékoztató a választásról

Puskás gratulál Hende Csabának, és kéri, Szombathely környékét tekintse a legfontosabbnak és a város jövőjéért dolgozzon. Hollósy Tamás a helyi választási bizottság elnöke mutatja be az eredményeket Hende Csaba tízezer szavazattal kapott többet, mint az ellenzéki esélyes, Nemény András 2018. April 09. 09:28 .

Puskás kijelenti, Hendének nem csak azok érdekeit kell képviselnie, akik rá szavaztak, hanem mindenkiét.

Hende Csaba köszöni a gratulációkat, a választási szervek munkáját, a szavazatokat, és a választási részvételt, ami történelmi rekord. Kijelenti, meg kell őrizni a szabadságot, a békét, azt, hogy Szombathely a legboldogabb város. Ígéri a közlekedési és parkolási problémák megoldását, az M86-os déli szakaszát, a Kőszeg felé vezető út, a járdák, közutak felújítását. Rövid és politikamentes felszólalás volt

Áprilisi közgyűlés
Hollósy Tamás
Vágvölgyi Bálint

Nemény András, a baloldal volt képviselőjelöltjeként is szól. Szerinte is szerencsés a magas részvétel, és egyértelmű volt, hogy kit akartak képviselőnek, p ezt el is fogadta. De a közpénzből folytatott sajtókampány torzította az eredményeket, ennek ellenére ő elfogadta azt. Köszöni a szavazatokat, azokat, akik más pártok szimpatizánsaiként szavaztak rá. Szerinte Hendének figyelnie kell arra, hogy rá kevesebben szavaztak, mint a pártjára országosan.

Javaslatokat is tesz Hendének, de kérdezi, ha a képviselő szerint is fontos a parkolás megoldása, akkor a Fidesz-frakció miért szavazta le az imént, hogy tárgyaljanak róla. Kéri, Hende hasson oda, hogy az állami hulladékgazdálkodó fizesse ki a Szomhull-nak az elvégzett munka díját. Azt is kéri, hogy Hende keresse az ellenzéket, ha segíthetnek, nem fognak elzárkózni. Végül sok erőt kívánt Hende Csaba munkájához.

Lendvai Ferenc (Fidesz) frakciója nevében gratulál Hendének, és azt mondja, komoly munka áll az eredmény mögött, ami megalapozta újraválasztását. A legfontosabbnak a 86-os főút felújítását nevezte, de ezen kívül is rengeteg fejlesztés történt. Ígéri, a közgyűlésben minden segítséget megadnak neki, kéri, hogy a város érdekét a jövőben is szolgálja.

Neménynek címezve kijelenti, hogy Hende egyéniben háromezerrel több szavazatot kapott, mint a Fidesz-lista. Hozzáteszi, most azért szavaztak sokan, mert nem akartak változást.

Nemény válaszol, szerinte téves adatokat sorolt, a valós adatok éppen fordítva vannak, rosszul szerepelnek az anyagban. Kéri, nézzen utána a valós adatoknak, ez ténykérdés.

Balassa Péter (Jobbik) kijelenti, a Fidesz csalt a választáson, nem a tisztesség és becsület pártján álltak. Azt mondja, neki egyik politikus sem ellensége, csak ellenfele. Ebben a kampányban durva volt látni, hogy megfélemlített önkormányzati alkalmazottak gyűjtenek ajánlásokat. Kijelenti, méltatlan hazugságkampányt folytattak és csaltak.

A választási szervek munkáját köszöni, ők tisztességesen végezték munkáját. Ő soha nem az ellenféllel foglalkaztak, de a Fidesz hazugságkampánya, sorosozása, migránsozása méltatlan volt. De az biztos, hogy a magyar emberek többsége a Fidesz ellen szavazott. A Kúria is kimondta, hogy csaltak.

Puskás eggyel feljebb akar emelkedni.

Áprilisi közgyűlés
Hende és Puskás
Vágvölgyi Bálint

Ipkovich György (baloldal) szerint ezen a meccsen a Fidesz öt méterről lőtte a 11-es, az ellenzék 13 méterről. Ebben a meccsben a szabályok a rosszak. Most vitatkoznak olyan dolgokon, amikről a választás előtt kellett volna. KI vitte el innen a repülőtér tervén? - teszi fel a kérdést. A 86-os költségvetését 2007-ben fogadta el az Európai Unió, ami ellen a Fidesz állandóan harcol.

Kijelenti, a Fidesz által megalkotott szabályok lehetővé teszik, hogy érdemi viták nélkül dőljön el a választás. Ez a rendszer szégyenletes - jelenti ki Ipkovich.

Kántás Zoltán (Fidesz) Ipkovichnak válaszol, az EU-ban is többféle választási rendszer működik, de a Fidesz bármelyikben biztosan nyert volna. Azt mondja, 2010 előtt nem zavarták a baloldalt a médiaviszonyok, és hangsúlyozza, hogy a közmédia műsorát alig nézi valaki. Azt mondja, az ellenzéknek először magában kellene megkeresni a vereség okait, és visszautasítja, hogy önkormányzati alkalmazottak dolgoztak volna a kampányban.

Lendvai szerint az egyik jelölt a városházám fenyegette az osztályvezetőket, Ipkovichnak azt mondja, hogy 2010-ig három kilométer épült meg az M86-osból.

Hende Csaba reagál. Szerinte nem igaz, hogy más nem győzhetett volna, 2014-hez képest most félmillióval többen támogatták a Fideszt. Kijelenti, soha nem ígért repülőteret Vát mellé, Ipkovich viszont megígérte 2010-ig az M86-ost. A Perint revitalizációja a dozmati víztározótól függ, és ahhoz ő lobbizta ki a pénzt.

Márki-Zay Pétert idézi, ezen a választáson a választópolgárok leváltották az ellenzéket. Neménynek azt mondja, olyan választókerületekben nyert az idén, ahol még soha, és közel hatezer új szavazója van.

Nemény kéri, hogy az előterjesztésben javítsák ki a rossz adatokat, ezt egyhangúlag el is fogadja a közgyűlés.


9:10 Kezdődik, itt van Hende Csaba is és jönnek a napirendi javaslatok

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) megnyitja az ülést. A választásról beszél, köszöni a választási részvételt, és azt, hogy Szombathely felelősségteljesen döntött és a főváros után itt volt a legmagasabb a részvétel, majdnem 76 százalék. És persze köszöni azoknak a munkáját, akik részt vettek a választás lebonyolításába, a jelölteknek, hogy indultak, és azt is, hogy méltósággal fogadták az eredményeket.
Áprilisi közgyűlés
Az eleje
Vágvölgyi Bálint

Aztán a labdarúgó világbajnokságról beszél, ami az idén lesz, és azt is ünnepnek nevezi.

Nemény András (baloldal) javasolja, hogy vegyék napirendre a Savaria Fórum újraindítását, a parkolási koncepciót, amiről már a gazdasági bizottság is tárgyalt. A közétkeztetésről tájékoztatást kér, azt hallani, hogy nem a kormánytól nem független cégekről van szó. És azt is, a Parkerdő lakóparkról szóló lakossági fórumon felmerült problémákról is beszéljenek. Ott tettek egy javaslatot, hogy a képviselői keretekből építsék ki ott a játszóteret.

Balassa Péter (Jobbik) javasolja Németh Gábor visszahívását a SZOVA vezérigazgatói posztjáról, hogy tárgyaljanak a kutyafuttatóról, a nem önkormányzati albérletek támogatását. Ő is szeretne a parkolásról és a bérlakás-építésről tárgyalni. Azt is kéri, hogy érvénytelenítsék a közvilágítás közbeszerzési pályázatát, és hogy oszlassák fel a közbeszerzési bizottságot.

Ipkovivch György (baloldal) emlékeztet, hogy az ígéretek szerint május 1-én életbe lép a jégeső elhárító rendszer, kéri, hogy tájékoztassák.

Kopcsándy József (baloldal) a klímavédelmi és energetikai stratégiáról, különösen a Falco-gyárról beszéljenek. Tájékoztatót kér a Szent Márton-kártya fejlesztéseiről, a buszpályaudvar áttelepítéséről, finanszírozásáról. A térfigyelő kamerarendszer fejlesztéséről, a központi informatikai rendszerről, ami alkalmas arra, hogy közigazgatási feladatokat vegyen el az önkormányzattól, és létszámcsökkentést is jelentene.

Horváth Attila (baloldal) azt javasolja, hogy a két ülés közti beszámolót a második pontként tárgyalják. Felveti, hogy a társadalmi kapcsolatok bizottsága rendszeresen határozatképtelen, és sokszor fontos ügyeket kellene tárgyalni, Kérdezi, ezt átgondolta-e a polgármester, mert ezt ígérte.

Horváth Soma (baloldal) kéri, hogy a képviselői beszámolók legyenek elérhetők a város internetes oldalán, és hogy vizsgálják meg, a stadion melletti parkolókat hogyan nyithatnák meg.

Áprilisi közgyűlés
Az eleje
Vágvölgyi Bálint

Tóth Kálmán (baloldal) a Nagy Lajos király utca komplex felújítását szeretné napirendre vetetni, kéri, ismertessék az útfelújításokról készített hatástanulmányokat.

Kelemen Krisztián (baloldal) a buszvárók cseréjéről kér tájékoztatást, és a közlekedési koncepció kialakítását javasolja.

Kecskés László (Fidesz) kéri, most ne tárgyaljanak a Parkerdő lakóparkról, ami nem az önkormányzaté, magánkézben van, így csak gondolkodni lehet róla. A lakossági fórumon konkrét elképzelések is elhangzottak, megemlíti, hogy a baloldali frakció képviselői kereteket ajánlott fel a játszótérre, ehhez ő is csatlakozott, de erről csak később lehet dönteni.

Jön a szavazás, 27 napirendi javaslat érkezett. Az ellenzéki javaslatokat sorra leszavazzák.


A választások utáni első, és a nyári szünet előtti utolsó előtti közgyűlés kezdődik nemsokára Szombathelyen. Az ülés elején a helyi választási bizottság elnöke beszámol az eredményekről, ami után biztosan lesz némi politikai vita. No, nem az eredmények miatt, azokat már a választásokat követő nap legitimnek nevezte Nemény András, hanem attól, hogy Hende Csaba régi, és ismét megválasztott országgyűlési képviselő is meghívottak között van.

Márpedig Hende soha nem hagyja ki, hogy odaszúrjon az ellenzéknek, korábban Czeglédy Csabát és Ipkovich Györgyöt tartotta ellenfelének, most Czeglédy helyére Nemény András került. Szóval, biztosan lesz néhány csípős mondat, oda-vissza.

A napirend nyilvános részén egyébként 24 ügy szerepel, ez persze, még változhat. Néhányról írtunk már a napokban, így például a víztorony, a Képtár és a buszállomás nélküli Ady tér terveiről A víztorony, a Képtár és a buszállomás nélküli Ady tér terveiről döntenek csütörtökön 2018. April 23. 07:13 , arról, hogy tönkreteszi az önkormányzati cégeket a rezsicsökkentés Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 , és arról, hogy hiába lenne időszerű, a városi helyijáratokra a jelenlegi feltételek miatt írnak ki új pályázatot Hiába várjuk, nem lesz környezetkímélő buszközlekedés Szombathelyen 2018. April 25. 17:35 , tíz évre.

Hamarosan kezdünk, itt percről perce, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről 2020. October 29. 08:51 tudósítunk a közgyűlésről.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra