A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kapujában - „Harcolunk az oktatásért”

Mivel nem sikerült megállapodni a kormánnyal, a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Hétfő reggel fél kilenc van. Már fél órája tart a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja, amellyel a magyarországi közoktatás és saját szakmájuk tarthatatlan helyzetére akarják felhívni a figyelmet, a bérezéstől kezdve a túlterheltségen át a kötelező oltásig.

Akinek csak egy kis köze van az oktatáshoz, az tudja, hogy milyen súlyos a helyzet, szinte minden téren, és mennyire érthetetlen az, hogy miközben annyi más ostobaságra van pénz és energia, addig a kormány hagyja lepusztulni a jövő szempontjából az egyik legfontosabb területet.

Ezen kis kerülő után térjünk vissza a konkrétumokhoz, azon belül is a szombathelyi Dózsa György utcába, ahol a Nagy Lajos Gimnázium tanári kara vár minket az épület bejáratánál. Pontosabban azok, akik a tantestületből részt vesznek a sztrájkban, amelyet azért szerezett a két pedagógus szakszervezet, mert nem tudtak megállapodni a kormánnyal. (A követeléseket itt tudja elolvasni.)

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium sztrájkoló pedagógusai
Mészáros D. Zsolt

Mivel lapunk nem kapott engedélyt a belső felvételek készítésére, így csoportkép készül az iskola lépcsőjén, majd a kameránknak Simonné Baranyai Zsuzsanna, a sztrájkbizottság elnöke foglalja össze a helyzetet a tanárok szempontjából.

A hangminőségért elnézést, a falak közé nem tudtunk bemenni, a Dózsa György út pedig elég zajos hétfőn reggel

Megtudtuk, hogy a Nagy Lajosban a tanárok körülbelül 70 százaléka vesz részt a sztrájkban, diákok nincsenek az épületben, a szülők pedig nagyon megértőnek bizonyulnak.

Simonné Baranyai Zsuzsanna nem hisz abban, hogy a figyelmeztető sztrájk miatt megváltozik a kormány hozzáállása, de abban igen, hogy talán kinyílik a társadalom szeme, és a gyerekek, a szülők és a nagyszülők együttesen kiállnak az oktatásügyért. Hiszen ami az iskolapadokban zajlik, az a jövő, és sajnos, ami most zajlik, az elég siralmas.

Ahogy említettük, a mai csak egy figyelmeztető sztrájk, az „igazi” sztrájk március 16-án kezdődik majd, ha addig nem sikerül megállapodniuk a feleknek.

Akik ismerősek a közoktatásban, tudják, hogy a tanárok követeléseinek nincs köze a politikához, az időpont azonban mindenképpen pikáns, amire a minisztérium is rájátszik, amikor az ellenzék kezét látja a megmozdulásban.

Szombathelyen több más iskolában is csatlakoztak a sztrájkhoz, a Gothard Jenő Általános Iskola például ezt posztolta a Facebookra.

Ugyanakkor vannak olyan iskolák is, ahol a normál mederben zajlott a tanítás hétfőn reggel.

A sztrájkkal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a szombathelyi és a sárvári tankerületnek valamint a megyei szakképzési centrumnak. Amint érkeznek válaszok, frissítjük írásunkat.

Frissítés

A Vas Megyei Szakképzési Centrum vezetését nem kereste meg a Pedagógus Szakszervezet sztrájk szervezésének szándékával - írta kérdésünkre Rettegi Attila főigazgató.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathelyen több iskolában szünetel a tanítás a pedagógussztrájk miatt

De olyan iskola is van, ahol a szokásos hétfő reggel indult el.

Tanárok egymás között - „A kormány kihasználja, hogy ilyenek vagytok”

Szombathelyen járt a Pedagógus Szakszervezet elnöke és fellebbentette a fátylat arról, mi történik most a közoktatásban. A látvány elég vérfagyasztó.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet