Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tanárok egymás között - „A kormány kihasználja, hogy ilyenek vagytok”

Szombathelyen járt a Pedagógus Szakszervezet elnöke és fellebbentette a fátylat arról, mi történik most a közoktatásban. A látvány elég vérfagyasztó.

Köszönhetően a kormány masszív propagandagépezetének, tömegek gondolják úgy, hogy oké, az ő munkahelyükön (intézetek, hivatalok, állami, sőt magáncégek stb.) nagyon gázos állapotok vannak, de legalább máshol rendben van minden.

Valójában máshol sincs rendben. Szinte sehol semmi nincs rendben.

A legnagyobb gáz – legalábbis az ország jövőjét tekintve – az oktatásban és az egészségügyben van. Erről nem olyan nehéz meggyőződni, elég csak egy kicsit ismerni a belső állapotokat.

Annak az elemzése, hogy a politika – beleértve a kormányt és az ellenzéket - miért nem mozdul rá erre jobban, túl messzire vezetne, most koncentráljunk a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) fórumára, ami kedden délután zajlott Szombathelyen a Vállalkozói központban.

Az esemény – a jelen levő Vas megyei pedagógusokon kívül - főszereplője Szabó Zsuzsanna PSZ-elnök volt, aki átfogó képet adott a közoktatás helyzetéről, pontosabban arról, hogy ő hogyan látja azt. A jelenlevők pedig láthatóan egyetértettek vele.

PDSZ fórum
Az esemény elején Pusztai Ferenc, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola munkatársa érdekképviseleti munkájáért átvette az Eötvös József-emlékérem arany fokozatát
Mészáros D. Zsolt

A mintegy kétórás rendezvényen elhangzottak minden részletére nem tudunk kitérni, de néhány csomópontot kiemelünk, amelyből kiderül, hogy azok köszönőviszonyban sincsenek a valóságtól egyre távolabbra tántorgó kormányzati propagandával.

Az oktatás mint mostohagyerek

Ha most megkérdezzük a kedves olvasót, hogy nevezze meg, hogy a kormányban ki felelős az oktatásért, egyáltalán, milyen szinten foglalkozik vele az Orbán-kabinet, jó eséllyel ön sem tudja a választ.

És itt gyakorlatilag be lehetne fejezni a cikket, mert a lényeget el is mondtuk.

De mi mégis folytatjuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) van egy Maruzsa Zoltán nevű államtitkár, aki a köznevelésért felelős. Rajta kívül van még Novák Katalin is, aki a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Ők ketten néha nyilatkoznak is a médiának, szigorúan a sikerekről.

Szabó Zsuzsanna azt mondja, a szakszervezet általában lepattan kormányról, ígéreteket kapnak ugyan néha, de aztán általában nem történik semmi, és újabban tárgyalópartnert sem nagyon találnak.

A koronavírus járvány

Már alig emlékszünk arra a március közepi péntekre, amikor reggel Orbán Viktor reggel kijelentette, hogy nem zárják be az iskolákat, majd este azt, hogy hétfőtől digitális tanrend jön.

Így a tanároknak egy hétvégéjük volt az átállásra. Ami utána jött, arról a legtöbb szülőnek vannak tapasztalatai (mi is írtunk erről itt A matek tűnik a legzűrösebbnek - Szombathelyi szülők és diákok a digitális oktatás valóságáról 2020. April 02. 15:05 és itt „Vannak osztályok, ahol matematikából nem volt egyetlen óra sem” April 03. 19:14 ), azt viszont kevesen tudják, hogy a PSZ azt javasolta a kormánynak, hogy legyen hibrid oktatás, azaz olyan, hogy egyik héten az osztály egyik fele megy iskolába, aztán a másik. (Ilyen volt Ausztriában is.)

Ebből nem lett semmi, de néhány dolgot azért sikerült elérni: ágazati szakmai pótlék, elindult a lázmérés, nem voltak elbocsátások, nagyon késve, de végül mégiscsak előrevették a pedagógusok oltását.

PDSZ fórum
Szabó Zsuzsa
Mészáros D. Zsolt

Elhangzott néhány megmagyarázhatatlan, az átgondolatlan szabályozásból adódó iskolai koronavírus-történet, de ezeken láthatóan már túl vannak a tanárok, azon viszont nem, hogy annak idején Kásler Miklós megígérte, hogy a koronavírus-fertőzött pedagógusok – és családtagjaik, kontaktjaik - 100 százalék táppénzt kapnak, de ez igencsak nyögvenyelősre sikeredett.

„Van-e közületek olyan, aki olyan intézményben dolgozik, ahol elkezdődött ennek kifizetése” – kérdezi a jelenlevő tanárokat Szabó Zsuzsanna, hogy aztán senki ne tegye fel a kezét.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hány pedagógus betegedett meg, hányan voltak táppénzen, kórházban, hányan haltak meg. A kormány nem adja ki ezeket az adatokat.

Erre nincs pénz, amikor mindenre van

A fórumon számtalanszor előjön a pénz kérdése, különböző témákhoz kapcsolódva.

Teljesen érthetetlen és sokkoló, hogy amikor az állam hülyeségekre szórja számolatlanul a pénzt (vadászati világkiállás, stadionok, agymosó propaganda), addig a közoktatásra, azaz az ország jövőjére már nem jut forrás.

Ezzel kapcsolatban több konkrét szám is elhangzik.

2003-ban Magyarország még a GDP 5,7 százalékát költötte oktatásra, addig 2019-ben már csak 3,9 százalékot.

Egy diplomás pályakezdő bruttó bére ma átlagosan 334 ezer forint, aminek a nettója kb. 230 ezer. Az oktatásban viszont az utóbbi jelenti a bruttót a pályakezdőknél, ami nettóban kemény 150 forintot jelent.

Ennyiből nyilván nagyon nehéz megélni, még jobb minőség parizer sem jön ki belőle, nemhogy ez értelmisége léthez elvileg hozzátartozó könnyvásárlás, színházlátogatás és egyéb luxus.

PDSZ fórum
Mészáros D. Zsolt

Elhangzik egy szomorú történet is egy lányról, aki a legszorgalmasabb és legokosabb volt egy családban, és akinek a szüleit meggyőzték arról, hogy tanuljon tovább, szerezzen diplomát, mert akkor kiugorhat. És most, hogy elkezdett dolgozni, a lány a végtelenségig el van keseredve, miközben testvérei, akik nem tanultak tovább, remekül elboldogulnak.

Míg a diplomás átlagkereset ma Magyarországon 750 ezer forint, addig a pedagógus derékhadnál ez a szám 323 ezer forint – tudjuk meg.

„A kormány a kollégák hivatás- és felelősségtudatára tudatára épít, és kihasználja, hogy ilyenek vagytok”

– ejt el egy fontos, mondatot az elnök, ami valószínűleg ugyanúgy érvényes az egészségügyre is. És ami valahol roppant szomorú.

Kevesen tudják egyébként, hogy a korábban nagy hangosan bejelentett pedagógus életpálya modellt menet közben módosították, már nem a minimálbérhez viszonyítják a bért, hanem egy úgynevezett vetítési alaphoz, aminek eredményként egy átlag pedagógus kb. 5,5 millió forinttal vitt haza kevesebbet az utóbbi években, mint ahogy azt annak idején megígérték.

Megalázó helyzetek

A nagyon nyomott fizetések mellett a pályán dolgozók gyakran érzik megalázottnak magukat. Erre több példát is hallunk.

 • Pedagógusnapra ezer forintot kaptak az iskolák tanáronként, ami önmagában is elég szégyenletes, de ezt még sikerült megfejelni olyannal, hogy volt iskola, ami 1500 forintot kért a tanároktól az ünnepi étkezésért, mondván, az 2500 forint lenne, de 1000 forintot ebből a kormány állt.
 • Az egyhetes nyári zánkai táboroztatást a tanárok 25 ezer forintért végezték, és van, aki CBA utalványban kapta meg ezt a pénzt. (Novák Katalin kipróbálhatná ezt a munkát – a szerk.) Sajnos néhány pedagógus ennek a lehetőségnek is örült.
 • Kedves bája van annak a történetnek is, mely szerint a szakszervezet – amikor látta, hogy a saját minisztériuma nem foglalkozik velük - elkeseredésében Gulyás Gergelyhez fordult, aki meglepődve ugyan, de fogadta őket. Ő legalább figyelmesen meghallgatta a küldöttséget és egy dolog megrezegtette: Romániában a tanároknak 18 óra a kötelező (nálunk 26) óraszámuk, emellett 80 euróval többet keresnek.
 • Valamikor 2008 körül elvették a pedagógusoktól a cafeteriát, azzal, hogy nehéz helyzetben van az ország, de majd ha jól megy, akkor visszakapják. Most már szinte mindenki kap ilyent, ők nem, miközben az iskolai eszközök egy részét saját pénzből veszik meg.
 • „Leginkább az lehet most pedagógus, akinek férje jól keres, és megengedheti magának azt a luxust” – hangzik el a fórumon.
 • Pedagógushiány

  Mindezek tükrében nem meglepő, hogy jelenleg 11-12 ezer pedagógus hiányzik a magyar közoktatási rendszerből, és ez csak rosszabb lesz, hiszen feltételezhető, hogy a jövőben többen is elhagyják a pályát.

 • Vannak olyan iskolák, ahol az igazgató már csak úgy hirdet állást, hogy pedagógust keres, teljesen mindegy, hogy az milyen szakos.
 • Minden ötödik iskolában van olyan, aki tanít, de nincs pedagógus végzettsége.
 • Minden negyedik oktatási intézményben van olyan, aki nem a szakját tanítja.
 • Heves megyében van egy olyan iskola, ahol ötödik éve nem találnak rajztanárt, így minden évben más munkaközösség vezető oldja meg ezt a feladatot
 • Akinek edzői végzettsége van, az egy évig taníthat testnevelést. Így élelmes iskolák egymás között csereberélik az edzőket
 • Győrben már arra is van példa, hogy már az érettségivel rendelkezőket csalogatják tanítani.
 • Innen elég könnyű eljutni addig a következtetésig, hogy a mai gyerekek közül soknak sérül az az alaptörvényben rögzített joga a minőségi oktatáshoz.

  A magyar közoktatás állapota nemcsak gyerekek jövőjét teszi tönkre, hanem azokét a családokét is, akiknek valamiért nem jut rendes oktatás, így a gyermekük lemarad a tudásról és a továbbtanulás lehetőségétől. És azt is jelenti, hogy az ország elesik a minőségi munkavállalóktól - mondja Szabó Zsusza.

  Mi fog történni?

  Valószínűleg semmi, és ez már mi mondjuk. A kormány, történetesen Gulyás Gergely, éppen a fórum után jelentette be Gulyás: a pedagógusok béremelése már a következő kormány feladata September 29. 12:30 , hogy a pedagógus béremelésre szükség van, de most nincs rá pénz, az majd a következő kormány feladata lesz, és bizony nem úgy tűnik, mintha az apátiába esett pedagógusok szétfeszítenék a rendszert.

  PDSZ fórum
  Palotás József, a PSZ szakértője (balra) a szakképzésben történt változásokról beszélt. Ott is vannak nehézségek.
  Mészáros D. Zsolt

  A tanárok kálváriája egyébként az egész ország kálváriája, és sajnálom, ha ezt meg kellene magyaráznom.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra