A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanárai dupláznak: sztrájk után most engedetlenek

Hétfőn reggel fotósunk kissé feltartotta a forgalmat a Dózsa György úton, de ennél nagyobb bajok is vannak az országban. Például az oktatásban.

Napsütéses, de hideg, csípős reggel a szombathelyi Dózsa György utcában. A Nagy Lajos Gimnázium oldalán egy jókora molinó feszül, rajta a felirat:

„Ki fog tanítani? A jövő a tét."

Fél kilenckor az iskola pedagógusai kijönnek a főbejárat elé, a jelenet nagyon hasonlít az egy hónappal ezelőttire A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kapujában - „Harcolunk az oktatásért” 2022. January 31. 10:02 , amikor a tantestület figyelmeztető sztrájkot tartott.

Most azonban egyetlen szó sem hangzik el, a tanárok tablószerűen felsorakoznak a kerítés elé, és a betűkből összeáll a felirat: „A SZTRÁJK ALAPJOG”.

Polgári engedetlenség a Nagy Lajos Gimnáziumban
Mészáros D. Zsolt

Miközben fotósunk dolgozik, némileg feltartjuk a forgalmat az utcában. Olyan autók kénytelenek lassítani, amilyenről a tanárok még csak nem is álmodhatnak. És ez így nincs jól.

És aki azt mondja, hogy minek ilyennek foglalkozni most, amikor a szomszédban háború van, annak azt mondjuk, hogy míg a háború remélhetően hamarosan befejeződik, addig a magyar közoktatás leépítése és az abból származó károk még nagyon sokáig velünk maradnak.

„Háromnegyed nyolckor felolvastunk a diákoknak egy tájékoztatót, hogy mi is történik, és később pedig a Facebook-oldalunkra felkerül egy nyilatkoztat a polgári engedetlenségről” – mondta lapunknak a helyszínen Simonné Baranyai Zsuzsanna tanár, aki korábban a sztrájkbizottság elnöke is volt.

Nagy Lajos Gimnázium
Ezt olvasták fel a diákoknak
Nagy Lajos Gimnázium

Bár a tanulók ma bejöttek az iskolába, a Nagy Lajos Gimnáziumban ma 22 pedagógus nem vette fel reggel a munkát, „minden oktató és nevelő tevékenységet megtagadnak”, ami azt jelenti, gyakorlatilag délig nincs tanítás, hiszen ennyi helyettesítést lehetetlen megszervezni. Utána órarend szerint megy minden tovább.

Azt mondja, az elmúlt egy hónapban – a sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendeleten kívül - gyakorlatilag nem történ semmi, a tárgyalások elakadtak a kormány és a pedagógusok képviselői között. Ezért is szerveződnek engedetlenségi mozgalmak országszerte.

Talán a napokban ismét találkoznak a felek, de nagy áttörésre nem lehet számítani.

Ha viszont nem történik semmi, és a tanárok kitartanak, az könnyen azt eredményezheti, hogy március 16-tól gyakorlatilag megáll a közoktatás Magyarországon.

Polgári engedetlenség a Nagy Lajos Gimnáziumban
Simonné Baranyai Zsuzsanna
Mészáros D. Zsolt

Arra a kérdésünkre, hogy érte-e a tantestületet a sztrájk és a mostani engedetlenség bármiféle retorzió vagy nyomás, Simonné Baranyai Zsuzsanna azt válaszolja, hogy semmi ilyent nem tapasztaltak.


A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium nyilatkozata:

„Engedelmesnek lenni most ártóbb, mint engedetlennek.”

NYILATKOZATUNK:

Nyilatkozat polgári engedetlenségről:

Mi, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium alulírott tanárai 2022. február 28-án 8:00 és 12:00 között polgári engedetlenségben veszünk részt. Ezen a napon munkaidőnket a munkavégzés helyszínén töltjük, de 8:00 és 12:00 között nem végzünk oktató-nevelő tevékenységet.

Kiállásunk mindennemű pártpolitikától független, és csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító Szombathelyi Tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: a jelen és a jövő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk.

Hiszünk abban, hogy polgári demokráciában a választott hatalom és a társadalmi csoportok valós problémákról történő egyeztetése vezethet valós megoldásokhoz. Az egyeztetések sikertelensége után a következő demokratikus lépés a sztrájk lehetősége, olyan feltételek mellett, amelyek biztosítják, hogy a munkabeszüntetésnek a társadalom számára is érzékelhető következményei legyenek. A 36/2022. (II. 11.) rendelet ezt a lehetőséget veszi el tőlünk, holott A SZTRÁJK ALAPJOG.

Polgári engedetlenségünkkel szeretnénk a közoktatás említett valós problémáira irányítani a figyelmet: olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak. Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában mind a diákok, mind a diákokért dolgozó tanárok és egyéb dolgozók számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet