212 milliós veszteséget termel a felújított és kibővített szombathelyi uszoda egy évben

A veszteséget az önkormányzat és a Vasivíz közösen fizeti.

Hosszú évekig tartott a szombathelyi uszoda felújítása és bővítése, az első két ütemmel tavaly végeztek Frissen átadott medencébe csobbanhattak Szombathelyen az Aligátorok 2017. December 08. 20:58 a szakemberek. A tervezés és az építés alatt Hende Csaba országgyűlési képviselő többször is kijelentette, hogy az energiatakarékos megoldások miatt olcsóbb lesz a létesítmény üzemeltetése, és a korábbinál kisebb veszteséggel kell számolni.

TAO-pénz és belügyminisztériumi segítség

Most viszont a jövő városi közgyűlésre készült egyik előterjesztésből kiderültek a valós számok. A közgyűlés azért tárgyal az uszodáról, mert a korábbi ígéretek szerint az önkormányzat tulajdonába kerül az uszoda és az egész ingatlan.

Mészáros Zsolt

A felújításhoz ugyanis az AVUS egyesület nyert 1,5 milliárd forintos TAO-pályázatot, és így az uszodarész az ő tulajdonuk lett, hivatalosan. A tulajdonátadás logikus lépés, ráadásul ez volt a feltétele az önkormányzat részvételének a felújításban.

A pályázat önrészét, 800 milliót ugyanis az önkormányzat tette bele a projektbe, igaz, ezt a pénzt a belügyminisztériumtól kapták, így nem terhelte a városi költségvetést.

Egy uszoda mindig veszteséges

Jó darabig kétséges volt az üzemeltetés is, átmenetileg az AVUS kötött szerződést Az új szombathelyi uszodánál is gond van a működtetéssel 2018. January 18. 08:07 erre a Vasivízzel. Nem sokkal később aztán kiderült, hogy az uszoda vesztesége nagyobb lesz A tervezettnél tízmillióval drágább lesz a szombathelyi uszoda üzemeltetése 2018. March 28. 12:48 , mint amennyit előre terveztek.

Egy uszodát ugyanis nem lehet pozitív szaldóval működtetni. Már a régi uszodát sem lehetett, ott is volt veszteség, ezt azonban Szombathelyen megoldották. Mégpedig úgy, hogy az üzemeltető Vasivíz a lakossági víz- és szennyvízdíjakból fordított pénzt a veszteség finanszírozására.

Ez a rendszer működött is, egészen a kormány csodafegyverének, a rezsicsökkentésnek a bevetéséig. Akkor jogszabállyal tiltották meg az ilyen keresztfinanszírozásokat, és az önkormányzat kénytelen volt saját költségéből kipótolni a hiányzó összegeket.

A rezsicsökkentésig megoldották

Ahogyan most is kénytelen lesz. Azzal, hogy az uszoda a város tulajdona lesz, gyakorlatilag az önkormányzat lesz a gazdája az uszodának és az üzemeltető Vasivíznek is. És a város kénytelen a zsebébe, pontosabban a költségvetésébe belenyúlni.

Mészáros Zsolt

Ezt tette már az idén is, amikor 90 milliót adott erre a célra a Vasivíznek, amiről aztán kiderült, hogy 10 millióval kevesebb A tervezettnél tízmillióval drágább lesz a szombathelyi uszoda üzemeltetése 2018. March 28. 12:48 , mint a szükséges összeg. Talán az sem véletlen, hogy pont ekkora összeggel emelték meg A Vasivíz szerint nem húsz, hanem tízmillióval kell többet fizetniük az úszóknak az uszoda használatáért 2018. June 04. 11:19 a Vízmű SC úszóinak hozzájárulását az uszoda használatáért. Ez a vita azóta lezárult, a Vízmű SC beolvadt a Sortiskolába Beolvad az úszó utánpótlást nevelő Vízmű SC a szombathelyi Sportiskolába 2018. September 17. 15:03 . Önállóságuk megszűnt ezzel, de legalább szakosztályként működhetnek tovább.

De vissza az uszoda veszteségéhez. A már említett anyagból kiderül, hogy 2019-ben várhatóan 334 millióba kerül az uszoda működtetése. Ehhez 122 millió forint saját bevétel érkezik a belépőjegyekből, bérletekből, valamint az AVUS-tól.

De marad 212 millió veszteség, amihez az önkormányzat 100 milliót ad jövőre, a fennmaradó összeget a Vasivíznek kell kigazdálkodnia.

Összefoglalva, a 2,2 milliárd forint közpénzből felújított és kibővített uszoda jövőre plusz százmilliójába kerül az önkormányzatnak, és 112 milliójába a Vasivíznek. Ennyit arról, hogy a felújítás miatt kevesebbe kerül az uszoda működtetése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet