Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tervezettnél tízmillióval drágább lesz a szombathelyi uszoda üzemeltetése

A rendkívüli közgyűlés elfogadta a SZOVA üzleti tervét, de ha nem sikerül megegyezni a hulladékszállítás áráról, újra kell tárgyalni.

Ahogyan nemrég írtuk 15 ügyet akart megtárgyalni az ellenzék a szombathelyi rendkívüli közgyűlésen, nem sikerült 2018. March 28. 10:33 , hiába volt 15 ellenzéki napirendi javaslat a szerdára összehívott rendkívüli közgyűlésen, csak az eredetileg tervezett ügyeket tárgyalták meg, miután a Fidesz-frakció leszavazta az összes, nem tőlük származó kezdeményezést.

Bizonytalan üzleti terv, veszteséges tevékenység

Ezek egyike volt a SZOVA üzleti terve. A tervet már februárban A Stop Soros!-tól a költségvetésig és a Jókai-park bicikliútjáig 2018. February 15. 08:33 tárgyalni kellett volna, de akkor a bizonytalanságok miatt elhalasztották. Információink szerint a képviselők most elfogadták ugyan a tervet, de csak fenntartásokkal. És azzal, hogy később módosítják, ha lezárulnak a hulladékszállítási egyeztetések, és szükség lesz a költségvetés módosítására.

Rendkívüli közgyűlés
Városvezetés a rendkívüli ülésen
Vágvölgyi Bálint

A hulladékszállítási problémáról rengeteget írtunk már, legutóbb januárban Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a polgármester most a cégvezetőt akarja kirúgni 2018. January 29. 09:59 , amikor kiderült, hogy csődveszélybe került a SZOVA. A hulladékgazdálkodást a rezsicsökkentés jegyében központosították, ennek egyik

eredménye

lett, hogy a Szomhull és közvetve a SZOVA elveszítette a szolgáltatást több mint 35 településen. Önmagában ez is nagy érvágás, a cégnek ugyanis így többszáz milliós bevételkiesést Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 kell kezelnie, miközben kihasználatlan kapacitásai vannak.

Tavaly év végén folytak ugyan tárgyalások, úgy tűnt, hogy a SZOVA visszakapja a munkát az elveszített településeken, de a szóbeli megállapodás ellenére a soproni STKH és a soproni önkormányzat végül nem írta a megállapodást. Jelenleg a SZOVA csak Szombathelyről és hét másik, környékbeli településről szállítja el a hulladékot.

Folytatják az egyeztetést

De még ennek az áráról sincs megállapodás, és ez okozta most a bizonytalanságot az üzleti tervben. Korábban a SZOVA literenként 3,50 forintot kapott a munkáért, a központosítás után azonban csak literenként 1,92 forintot hajlandó fizetni a közszolgáltatási jogot elnyerő soproni STKH.

Rendkívüli közgyűlés
Puskás Tivadarnak már kezet is adtak a megállapodásra, aztán visszavonták
Vágvölgyi Bálint

Ez az összeg azonban veszteségessé teszi a tevékenységet, és így veszélybe sodorja a SZOVÁ-t, ami, ugye, önkormányzati tulajdonú cég, így a veszteség végül az önkormányzatnál csapódik le. Mint a rezsicsökkentés ára.

A mai rendkívüli ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy továbbfolytatják a tárgyalásokat az STKH-val, bízva abban, hogy sikerül ezt az árat feljebb tornázni. A SZOVA üzleti tervét pedig újratárgyalják, ha ez nem sikerül.

90 millió helyett 100 millió

A Vasivíz Zrt. üzleti tervét is megtárgyalták, itt pedig az derült ki, hogy a felújított uszoda üzemeltetése Az új szombathelyi uszodánál is gond van a működtetéssel 2018. January 18. 08:07 drágább lesz ó, mint amit előre terveztek. Pedig az uszodabővítés során tartott sok-sok sajtótájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő többször is azt mondta, hogy az energiatakarékosság miatt kevesebbe kerül a kibővített uszoda Frissen átadott medencébe csobbanhattak Szombathelyen az Aligátorok 2017. December 08. 20:58 , mint a bővítés előtti, kisebb létesítmény.

Rendkívüli közgyűlés
Kényszerhelyzetben, a rezsicsökkentés odavágott a városi kasszának
Vágvölgyi Bálint

Úgy tudjuk, a Vasivíz 100 millió forintot kért egy évre az uszodaműködtetés veszteségeinek pótlására, az idei költségvetésben azonban 90 millió szerepel erre a célra, úgyhogy tízmilliót még hozzá kell tenni, ami azt jelenti, hogy máshonnan kell elvonni ezt a pénzt.

Új ügyvezető a stadionépítő cégnél

A rendkívüli közgyűlésen kinevezték a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. új ügyvezetőjét is, a cégnek február vége óta nem volt ügyvezetője, az előző vezető megbízatása akkor járt le. Most egy évre Rácz-Racker Viktóriát nevezték ki ügyvezetőnek, havi bruttó 600 ezer forintos bérrel, ami megfelel az önkormányzati cégek ügyvezetőinek fizetésének.

Az ellenzék szerette volna meghallgatni elképzeléseiről az új ügyvezetőt, de a polgármester nem adott szót neki.

Az viszont biztos, hogy az április 8-i országgyűlési választásokig már nem lesz közgyűlés Szombathelyen.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra