Takarékos üzemmódra állnak át az áruházláncok is

Több intézkedést a vásárlók is érezni fognak.

A pénzcentrum.hu kérdezte meg, milyen intézkedéseket vezetnek be az áruházláncok az energiatakarékosság miatt.

Tesco

A Tesco arról számolt be a portálnak, hogy a csökkenő energiafogyasztás a működési költségek minimalizálása által a drágulás ütemét is fékezni tudja, ami a vásárlók szempontjából kulcsfontosságú. Az energiaárak folyamatos emelkedése ugyanis az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

A Tesco a fűtési időszakban csökkenti az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházakban dolgozó munkatársaink komfortérzete ne változzon. Lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelünk az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, azokat szükség szerint cserélik.

További intézkedéseik között szerepel, hogy lekapcsolják a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik, és további intézkedéseket is mérlegelnek.

Lidl

A Lidl-nél elárulták, hogy folyamatosan hajtanak végre újabb és újabb intézkedéseket annak érdekében, hogy az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását csökkentsék. Ezek közül a legfontosabbak között szerepel, hogy az áruházak és a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték, és szintén LED-re cserélték a hűtőbútorok világítását is, amivel jelenős fogyasztás takarítható meg.

Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetnek. Ennek köszönhetően például a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol.

A diszkont szellőzőrendszerei kizárólag hőcserélőkön keresztül működnek. Az új boltoknál pedig VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, amelyekkel különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Logisztikai központjaikban és áruházaikban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére.

Spar

A Spar számos energiahatékonysági intézkedést hozott, így egyebek közt az új és felújításra került áruházak esetében ajtókat használnak a hűtőbútorokon, továbbá minden üzletükben kikapcsolják a világítást és gépeket, ha azokra nincs szükség. Szintén az összes üzletben olvasztási ütemtervet készítenek a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében, lekapcsolják a világító testeket a boltok zárását követően épületen belül és kívül is.

Szintén lekapcsolják a légcserélő rendszereket éjszakára, továbbá sor kerül a tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolására is az üzletek zárása után, kivéve bevásárlóközpontok esetében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság