Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen nem kell attól félni, hogy leáll a távfűtés ezen a télen

Több városban megkongatták a vészharangot, mert a rezsicsökkentett lakossági árak miatt nem tudják kifizetni a drága földgázt.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. már megkötötte a szerződést az idei fűtési szezonra egy megbízható földgáz-kereskedő céggel, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel – írta lapunk kérdésére az önkormányzati cég.

Hozzátették, a szerződésben rögzített árat a szerződéskötéskor érvényes piaci viszonyok, jegyzésárak határozzák meg, így az energiaárak emelkedése nincs hatással az ebben a fűtési szezonban kifizetendő gáz árára.

A cég nem tart finanszírozási problémáktól, de azt is jelezték, tisztában vannak az energiaárak kiszámíthatatlan alakulásával. Ezért a szolgáltatás zavartalansága miatt együttműködnek az önkormányzattal és a SZOVA-val mint többségi tulajdonossal. (A Távhő szó szerinti válasza cikkünk végén olvasható.)

A beszerzési ár emelkedik, a lakossági ár marad

A szombathelyi távhőszolgáltatót azért kerestük meg, mert a 444.hu cikke szerint egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől. A figyelmeztetés arról szólt, hogy vagy aláírják az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását (és így többet fizetnek a gázért), vagy fel kell mondaniuk a szerződésüket.

A lakossági árat nem emelhetik, de többet kell fizetniük a nagykereskedőknek.
Bonyhádi Zoltán

Az energiahordozók szabadpiaci ára ugyanis nagyot emelkedett az utóbbi hónapokban, a távhőszolgáltatók pedig a szabad piacról szerzik be a földgázt. Az önkormányzati távhős cégek viszont csak a rezsicsökkentett árat szedhetik be a lakosságtól, ami nem fedezi a drága földgáz árát.

Elviekben, ha a piaci ár nagyobb, mint a rezsicsökkentett ár, akkor az állam kipótolja a különbözetet. A nagykereskedők már tavasszal beszerzik a következő fűtési idényre szükséges gázt, és így kötnek szerződést a távhőszolgáltatókkal.

Viszont nem vásárolnak be tartalékot, így ha hidegebb a tél és több gázra van szükség, azt csak a közben megdrágult áron tudják megvásárolni. Ezt a pluszköltséget a kereskedők nem akarják vállalni, és ezért akarják magukat bebiztosítani a szerződések módosításával.

Lehetetlen helyzet

A 444.hu információi szerint a gázkereskedők a jelenlegi éves elszámolásról havi elszámolásra akarnak átállni, mert így a távhős cégeknek a magasabb áron kellene kifizetniük a túlfogyasztásokat.

A távhőszolgáltatók szerint viszont lehetetlen helyzetbe kerültek, mert most rájuk kényszerítik a magasabb árat, miközben a bevételeiket nem növelhetik a törvény szerint, de a szolgáltatással sem állhatnak le.

Most mindkét oldal az államtól várja a megoldást, de attól is tartanak, hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kipöccinti az üzletből, és ellátásbiztonságra hivatkozva állami céghez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is.

Viszont, ha az állam veszi át a távhős cégeket, akkor erre a feladatra az MVM-et jelölhetik ki, és felmerül a kérdés, hogy az MVM veszteségeit meddig lehet finanszírozni, és mikortól kell ezt a finanszírozást a lakossági felhasználók felé továbbterhelni – írja a lap.


A szombathelyi Távhő válasza

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. mintegy 12 000 otthon és 500 intézmény, cég számára biztosít szolgáltatást és elsődleges célja az üzembiztonság fenntartása, a kapacitás bővítése, egyre nagyobb arányban korszerű és modern technológia alkalmazása.

Költségeink tervezésekor minden esetben a földgáz költség kalkulálása foglalja el a központi szerepet, miközben szolgáltatásunk zavartalan üzemeltetésére és biztosítására törekszünk. Ennek érdekében kollégáink az aktuális gázévre (2021.10.01-2022.09.30.) is gondosan előkészített munkával készültek.

Cégünk az aktuális gázévre egy megbízható partnerrel, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel kötött földgázellátási szerződést. A földgázszerződésben a költségét a szerződéskötéskor érvényes piaci viszonyok, jegyzésárak határozzák meg. Társaságunk a 2021/2022-es gázév vonatkozásában a 48/2021. (IX. 30.) ITM rendelettel módosított, a távhőszolgáltatási támogatásról szóló 51/2011. (IX. 30.) NFM rendelet szerinti, a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) által meghatározott és figyelembe vett, elismert gázköltségeknek megfelelő árszintű gázszerződést kötött.

Bár gázszerződésünk konstrukciója miatt a várható mennyiségre számított gázköltségre – a 2021/2022-es fűtési időszak tekintetében – a jelenlegi energiaár emelkedések nincsenek hatással és jelenlegi erőforrásaink ismeretében egyelőre nem tartunk finanszírozási problémáktól, tisztában vagyunk azonban az energiaárak kiszámíthatatlan alakulásával, amely a teljes energiapiacot érinti.

Szolgáltatásunk zavartalan biztosítása érdekében cégünk folyamatosan együttműködik az önkormányzattal és a SZOVA Nonprofit Zrt.-vel, mint többségi tulajdonosával.

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet