Te felveszed mások levetett ruháit?

Mengyán Eszter Hello, slow fashion! című könyvének szombathelyi bemutatóján jártunk.

Lehetne ez egy amolyan "hol volt, hol nem volt" kezdetű történet, amelyben a főszereplő, Mengyán Eszter, hol volt, hol nem, egyszer csak kitalálta, hogy nem vesz ruhát három hónapig.

Három hónap belátható idő - mondja Eszter a szombathelyi könyvbemutató beszélgetés elején beszélgetőpartnerének, Gergó Juditnak. Három hónap alatt a ruháink nem kopnak el, valljuk be, azt még nem is nem olyan nehéz betartani. Eszter is így érezte, így nem állt le.

Fél év volt a következő kitűzött cél. De ha már fél évig megoldja új ruha nélkül, miért ne tudná akár egy évig is?! Ez a motiváció az első teljesített év végére a fenntartható divat és környezettudatos öltözködés élenjáró alakjává tette. Nem tanít, inkább irányt, lehetőséget mutat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk mögött.

Eszter remek tippekkel látta el a hallgatóságot - korábban már mi is írtunk egy hasonló listát Divatos is, tudatos is? - 10 tipp, hogyan lehetsz mindkettő 2022. February 12. 11:29 -, azonban plusz érdekességet is kaptunk tőle.

Hiszen nem elég az, ha a gardróbunkat újrahasznosított, second hand vagy egyedi tervezői darabok alkotják, fontos az is, hogy milyen rendszerezési elveket követünk. Ha maga a szekrény vagy helyiség, ahol elpakoljuk a ruháinkat, nem igazán praktikus, sokban megnehezítheti a hétköznapokon a reggeli öltözködést, de akár el is pazarolhatunk vele szép darabokat, hiszen egyszerűen csak elfelejtjük a létezésüket.

Hello, slow fashion! - Könyvbemutató Mengyán Eszterrel
lutorkatalin

Nagyon fontos, hogy ne legyünk túl szigorúak magunkhoz - mondja Eszter, aki többször is beleesett ebbe a hibába. A végletekig tartani akarta magát elveihez, elképzeléseihez, de egy-egy hőn áhított darabnak olykor engedni kell. És ezzel nincs is baj. A Hello, slow fashion című könyv szerzője egyszer sem állítja magáról, hogy vérprofi a környezettudatosságot illetően.

Az ő gardróbjába is becsúszott egy jó műanyag flitteres szoknya. De mindennek nem is ez a lényege, mármint a megvonás. Sokkal inkább a mértékletesség, a tudatosság. Hogy ha van már három árnyalatban zöld felsőm, akkor ne vegyek egy negyedik árnyalatot is, főleg, hogyha a zöld nem is áll annyira jól, csak azért mert éppen akciós, és hát ennyi pénzért ugyebár bűn otthagyni. Ezzel a hibával azt hiszem, minden kezdő turkálóba járó találkozott. Ráadásul nem csak a távolból integetett - bekúszott az egyre bővülő, szekrény ajtót becsukhatatlanná dagasztó gardróbokba.

Hello, slow fashion! - Könyvbemutató Mengyán Eszterrel
lutorkatalin

Gergó Judit kérdésére, hogy épp ki visel használt ruhát, többen jelentkeztünk. (Én személy szerint az eseményhez öltöztem, tokától bokáig használtban. Mégiscsak slow fashion.) Jó volt látni, hogy különböző generációk képviselőinek lendül magasba a keze, de volt, aki megjegyezte, hogy bár éppen nem viseli, de a szekrényében nincs hiány használt darabokból. Akik eljöttek, tudták miért jönnek: érdekli őket ez az irány, szívesen követik Esztert.

Minden választ ő sem tud, de mindenre nincs is. Például arra, hogy hova kerülnek azok a ruhák, amelyeket csak legyártanak, azonban soha senki nem vásárolja meg őket. Vagy hogy hova tudjuk elhelyezni azokat a darabokat, amiket már ronggyá hordtunk. Hiszen sem a szemeteskuka, sem a ruhagyűjtő konténerek nem jelentenek erre megoldást.

A túltermelés jelenlegi egyeduralma fontos témáját képezi Eszter könyvének. A tippek, trükkök, praktikák mellett interjúkkal próbálja átadni a fonalat azoknak, akik szívesen zöldülnek. Természetesen csak és kizárólag a textilek körforgásában.

Hello, slow fashion! - Könyvbemutató Mengyán Eszterrel
Hello, slow fashion! - Könyvbemutató Mengyán Eszterrel
lutorkatalin
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód