Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tehenek nyírják a füvet Bécsben

A méhek és a fűnyíró bárányok után megjelentek a legújabb környezetbarát zöldterület-kezelők Bécsben és Alsó-Ausztriában: szürkemarhák, svájci tehenek és kecskék.

Az ÖBB, az Osztrák Szövetségi Vasutak Ausztria legnagyobb vasúttársasága és nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Nemcsak a vasúthálózat, de minden pályaudvar, iroda, műhely és konténerdaru száz százalékban zöldárammal működik. Emellett a biodiverzitás is előkelő helyet foglal el a cég prioritási listáján, különös tekintettel a fajok sokféleségére. Már eddig is sok kihasználatlan vasútmenti zöldfelület szolgált oázisként védett állatok és növények számára, de a vasúttársaság ezen területek fenntartható művelésében is az állatok segítségére támaszkodik.

Fűnyíró tehenek Bécsben
© News on Video Mair

Az ÖBB jóvoltából a Graz és Klagenfurt közötti Koralm-vasútvonal mellett eddig is legeltek bárányok és kecskék, hogy az invazív növényfajtákat kordában tartsák. Hozzájuk érkezett most állati erősítés szürkemarhák és svájci barna (Brown Swiss) tehenek, illetve további kecskék képében. Az állatok legeltetését az ÖBB helyi gazdálkodók segítségével kezdte meg. A tehenek természetes fűnyíróként tartják karban a kihasználatlan mezőket, megspórolva ezzel a költséges és környezetszennyezőbb gépi fűnyírást. A Bécs 22. kerületében, Breitenlee-ben található teherpályaudvar mára füves pusztává vált területeit Vinzenz Harbich biogazdálkodó felügyelete alatt szürkemarhák és kecskék nyírják, akik a sínek mellett 30.000 négyzetméteren mozoghatnak szabadon. Az alsó-ausztriai Tullnerfeldben pedig Christian Pumpler gazda Montafoni barna tehenei varázsolják újjá a környezetet.

Fűnyíró tehenek Bécsben
© News on Video Mair

A rendhagyó fűnyírással mindenki jól jár, hiszen a természet, az ember és az állatok egyaránt profitálnak belőle. A kezdeményezés emellett a magas minőségű regionális termékek gyártását is ösztönzi.

Az ÖBB egy rövid videót is készített a projektről:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra