Már a tengerparti sziklákat is eléri a műanyagszennyezés

Fogkrémszerű réteget alkot a sziklákon a polietilén.

Műanyagrészecskék alkotta kéreg képződik a part menti sziklákon – állapították meg a portugáliai Tenger- és Környezettudományi Központ (MARE) kutatói. A tanulmány szerint a leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést is jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó élőlényekre.

Mészáros Zsolt

"Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez" – mondta Ignacio Gestoso ökológus.

A műanyagfoltok legnagyobbrészt polietilénből állnak, amely a legszélesebb körben használt műanyag, és amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilénkéreg borítja. Megállapították, hogy az algaevő közönséges particsiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon, valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?