Ennyire nyakunkon van a karácsony?

Az ünnepig még három hónap van, de az ünnepi tárgyak eladása már sok helyen zajlik.

Biztosan mindenki tudna mondani a saját ismeretségi köréből egy olyan embert, aki már augusztustól karácsonyi zenéket hallgat, feldíszíti a lakását és hónapokkal előre beszerzi a karácsonyi ajándékokat is. Ezek az emberek pedig – persze tisztelet a kivételnek – magukkal húzzák a körülöttük lévőket is, akik – nagy örömükre vagy bánatukra – szintén beleesnek a karácsonyi őrületbe, már szeptemberben.

Ezzel szemben vannak azok, akiket egyáltalán nem érdekel az egész háromnapos hercehurca, vagy ha mégiscsak mutatnak valamiféle érdeklődést a karácsonnyal kapcsolatban, akkor az csak azért lehet, mert a boltok fel vannak díszítve, a tévében karácsonyi reklámok mennek, a rádiókból pedig karácsonyi zene szól.

A boltok persze mármost tele vannak karácsonyi kellékekkel.
Nyugat.hu

Az utóbbi években, évtizedekben egyre korábbra tolódik a karácsonyi láz beindulása, melynek köszönhetően lassan ott tartunk, hogy ha beköszönt az október, elindul az év végi (?) hajtás. Így hát körbenéztünk mi is, milyen jelek utalnak arra, hogy három hónappal szenteste előtt nyakunkon az ünnep.

Pár karácsonyi manót valakinek?
Nyugat.hu

Elsőként boltokban, plázákban mentünk, ahol igaz, még nincs akkora készülődés, de például a szombathelyi Kikben már augusztustól kezdve árulják a karácsonyi dekorációs tárgyakat, kiegészítőket. Persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy karácsonyra itt már a húsvéti kellékek lepik el a boltot, mondván, aki készül, kezdje el időben.

De nemcsak itt, az Ikeában is árulnak már karácsonyi kellékeket, konkrétan adventi naptárat.
Józing Antal

Örök klasszikusok

Persze, nemcsak a boltok díszítettsége mutatja, hogy mindjárt itt a karácsony. Az ünnephez ugyanis pont olyannyira hozzátartoznak a szezonális dalok, mint például a bejgli. Valaki inkább a klasszikusokat (pl. Csendes éj) kedveli, van viszont olyan, aki a Whamre vagy Mariah Carey-re esküszik. A zenehallgatás a legolcsóbb módja az ünnepi hangolódásnak, és mégcsak várni sem kell rá.

Van, aki inkább a slágerekre esküszik.

Ezt persze sokan kihasználják, és – tessék megkapaszkodni – az amúgy is telített rádiós piacra, online formában karácsonyi zenéket adó rádió is szól, ahol egész álló nap mennek ezek a dalok, ezzel kielégítve a karácsonyimádók vágyait.

Nem mindegy hol

Örök kérdés, hogy hol töltsük az ünnepeket. Otthon, a négy fal között, vagy épp egy puccos szállodában, ahol minden kívánságunkat kielégítik. Persze mindenkinek megvan a véleménye a témáról, az biztos, hogy a szállodák is rendesen hirdetik magukat, hogy milyen jó, ha náluk tölti az ember a karácsonyt meg a szilvesztert, meg mindent is. Amit biztosan állíthatok: ha az ünnepi fényekre és hangulata vagyunk, ne egy hotelben képzeljük el az év ezen három napját.

A fentebb felsorolt hangulati eszközök viszont nem mindenkinél érik el a kívánt hatást. Például azoknál, akiket egyáltalán nem érdekel az egész hajtás, vagy azoknál, akik valamiért kénytelenek egyedül tölteni a szeretet ünnepét.

De persze az idill azoknál is hamar borulhat, akik már most lázban égnek: egy elrontott étel vagy egy rossz szó is képes arra, hogy a – többeknél – hónapokig tartó készülődés a véghajrában totális idegösszeomlássá váljon.

Ehhez pedig nem az kell, hogy minél előbb feldíszítsük a lakást, hanem az, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is kezdjünk el hangolódni és megnyugodni az év vége előtt, akár most, akár egy hónap múlva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód