Tényleg Szombathelyen koncertezik az Ismerős Arcok – és egy új fitneszpark is kinőtt a KRESZ parkban

Mindez több mint 11 millió forintnyi pályázati pénzből.

Múlt héten jelent meg Ismerős Arcok-koncert kedvezményes ebéddel a szombathelyi víztoronynál? 2021. September 12. 18:40 a Facebookon egy egésznapos víztornyos program plakátja, ami aztán hamar el is tűnt. Mi viszont kíváncsiak voltunk, hogy mi történhetett, így el is kezdtünk nyomozni. Kiderült, hogy túl sokan akartak regisztrálni úgy, hogy arra még lehetőség sem volt, és még a program sem volt végleges.

Időközben azonban kaptunk egy meghívót egy keddi sajtótájékoztatóra, melyen fény derült a részletekre is. Bár valószínűleg sok szombathelyi számára ismeretlen volt egészen eddig, már jó néhány éve tevékenykedik a városrészen a Víztorony-Kresz Park Kulturális és Sport Egyesület.

De még mielőtt megalakult volna bármiféle egyesület is, lelkes civilek azon dolgoztak, hogy különböző programokkal és összejövetelekkel életet leheljenek a környékbe. Pados Györgyi, az egyesület elnöke arról mesélt, hogy mekkora sikereket éltek meg a közösségépítő ötletekkel, mert mint mondja, „bármit meghirdetünk, itt megjelennek az emberek.”

Víztorony sajtótájékoztató
Pados Györgyi, a Víztorony-Kresz Park Kulturális és Sport Egyesület elnöke.
Mészáros D. Zsolt

Egy új fitneszpark is kinőtt a földből a KRESZ parkban

Most pedig egy jóval nagyobb fába vágták a fejszéjüket a szeptember 18-ra meghirdetett egész napos családi programmal, mely egy CLLD-program keretében valósulhatott meg: 5 és fél millió forintot nyertek a programra, melynek célja, hogy a közszféra, a gazdaság, az egyház és a civil emberek együtt tudjanak működni.

11 órakor kezdődik a program egy vadiúj fitneszpark átadásával, melynek eszközeit 2018 óta vásárolgatja az egyesület, ugyanis közel 6 millió forintot nyertek két Nemzeti Együttműködési Alap-os pályázaton. Ezeket a sporteszközöket pedig most hétvégétől bárki használhatja már – ha sikerül megoldani az auditálást.

Víztorony sajtótájékoztató
Ez a szép új fitneszpark nőtt ki a földből a KRESZ parkban.
Mészáros D. Zsolt

Utána hagyományőrző programok következnek, lesz höveji hímzés, fa- és szarufaragás is. A kisebbek kipróbálhatják a pónilovaglást, a gasztronómia szerelmesei pedig egy főzési tanácsadást is meghallgathatnak.

Tényleg Szombathelyre jön az Ismerős Arcok

Lesz bábszínház és judobemutató, fellép a 25 éves szombathelyi Kötélugró Klub és a Sárvár Városi Mazsorett Együttes is, illetve koncertet ad a Szombathelyi Fúvószenekar, a Billy Mack Company, a Varnyú Country Együttes és az Ismerős Arcok is.

Utóbbi fellépő pedig azért érdekes, mert egy ismert jobboldali csapatról van szó, akik némi nacionalizmussal ötvözik zenéjüket. Ők jegyzik a futballpályák himnuszává előlépett Nélküled című számot, szóval, nem éppen egy családi napos zenekarról van szó. Pados Györgyi viszont azzal indokolta, hogy rájuk esett a választás, mert „ők énekelnek a közösségről, a családról, a hazaszeretetről, a kultúráról, és egyedi gondolataik vannak, nagyon izgalmas, egyedi hangzással”.

Maga a rendezvény ingyenes és bár korábban arról volt szó, hogy előzetes regisztráció szükséges a részvételhez, adott számú regisztráló pedig kedvezményesen kap majd ebédet, most kiderült, hogy csak a helyszínen lehet majd regisztrálni.

És mi a helyzet az ebéddel? Nos, az első 500 regisztrált 500 forintért kaphat egy adag marhagulyást és egy szelet kenyeret, a következő 1000 regisztrált pedig 1000 forintért kaphatja ebédre ugyanezt.

Mi köze van ehhez az egészhez Sátory Károlynak?

„Igazából az én szerepem a rendezvény szemponjából elenyésző. Ezt egy egyesület tartja, én csak a körzet képviselője vagyok, de nagyon úgy érzem, hogy a nevemhez kötődik a Víztorony felújítása, hiszen én kezdeményeztem ezt jó pár évvel ezelőtt” - kezdte Sátory Károly önkormányzati képviselő, aki óriási eredménynek tartja, hogy sikerült megmenteni egy ilyen emblematikus szombathelyi építményt.

Víztorony sajtótájékoztató
Sátory Károly
Mészáros D. Zsolt

Mint mondja, az előző városvezetéssel több ütemben képzelték el a Víztorony felújítását és az első már meg is volt, de a második most elakadt, mert nincs pénze a városnak. Aztán jött Hende Csaba és az a több mint 1,2 milliárd forint kormányzati támogatás, mellyel már lapunk is többször foglalkozott. Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42

Ebből az összegből 120 millió forint jut a Víztorony környékére, Sátory elmondása szerint pedig első körben a KRESZ park kis úthálózatát szeretnék felújítani. Hogy marad-e ebből a pénzből még másra is, azt egyelőre nem tudni, mivel még nem tartanak ott az egyeztetések és a tervek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra