Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre

Lesz útfejlesztés és hídfelújítás, elkészül a zanati bicikliút, és megszépül a piac, meg a víztorony környezete is.

Szerdán délben bukkant fel a postaládánkban egy fideszes meghívó, melyben az állt, hogy Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő rendkívüli sajtótájékoztatót tart 13 órakor a szombathelyi Fidesz-irodában, „Pénz áll a házhoz” címmel.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy miről is lesz szó, hiszen már régóta téma, hogy a sok elvonás után Szombathely semmiféle kompenzációt nem kapott a kormánytól. Tavasszal voltak egyeztetések Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem March 09. 19:08 is, így lehetett abban reménykedni, hogy Szombathely is kap támogatást, de végül kiderült, hogy nem. Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt May 06. 20:47

Teltek-múltak a hónapok, ment a politikai adok-kapok is, aztán hétfőn jött egy közlemény Szombathelyi Fidesz: Csak beszélnek, siránkoznak, de a számokkal nincs tisztában az ellenzéknek csúfolt bohózat July 05. 18:26 a szombathelyi Fidesztől. Ebben azt írták, hogy „csak beszélnek, siránkoznak, de még a számokkal sincsenek tisztában az ellenzéknek csúfolt bohózat szereplői. Az ellenzéki cirkusz alatt Hende Csaba ahelyett, hogy csak beszélne, cselekszik”.

A 2021-2027-es fejlesztési ciklusban ugyanis legalább 329,2 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kaphat majd Szombathely. Erről még hétfőn közös sajtótájékoztatót is tartott Hende Csaba és Gulyás Gergely. Aztán kedden jött Ungár Péter is, aki szerint ez csak egy üres ígéret volt. Ungár Péter: Hende Csaba ígérete olyan, mint egy üres alapkő July 06. 12:13

Mit jelentett be Hende Csaba?

Hende Csaba viszont most elmondta: kedden döntött a kormány arról, hogy 1 milliárd 205 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatást kap Szombathely. Azt mondja, a város működéséhez nem kellett pluszpénz, ez már az egyeztetésnél is kiderült.

Viszont mivel csak az iparűzési adó megfelezése miatt mintegy 1,3 milliárd forinttal megcsappant a város költségvetése, beruházási támogatások nélkül nem tudtak volna nagyobb kaliberű fejlesztéseket megvalósítani.

Hende Csaba
Hende Csaba
Mészáros D. Zsolt

És hogy mire kapott pénzt Szombathely? Már azt is tudjuk. A már sokat vitatott és örökös témának számító belterületi útfejlesztésre 435 milliót, a Markusovszky utcában lévő Gyöngyös patak ramaty állapotban lévő hídjának felújítására 130 milliót, a zanati kerékpárút fejlesztésére 300 milliót, a piac környékének rekonstrukciójára és a parkoló rendbetételére 220 milliót, a felújított és nemrég megnyílt Víztorony környezetének (ide tartozik például a KRESZ-park is) fejlesztésére pedig 120 milliót.

Hende azt mondja, ezek egytől egyig olyan fejlesztések, melyek szerepelnek a város által összeállított listán, és vagy már engedélyezve vannak a tervek, vagy már nagyon közel vannak hozzá.

Facebook/Hende Csaba

„Az összeg rendelkezésre áll és akár már holnap elindulhatnak ezek a beruházások. Én, jelentem, a magam munkáját elvégeztem és bízom abban, hogy az ősz folyamán valamennyi beruházás meg tud indulni. Ez tehát tény, ez a pénz oda van ítélve, meg van szerezve” – hangsúlyozta Hende.

Mindezt persze arra időzítették, amikor éppen kezdenek beindulni az események az országgyűlési választások miatt és indulnak a kampányok is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra