Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tiborcz-féle Elios volt üzleti partnerei állnak a szombathelyi lámpacserék mögött

Mégis felvette a város az 1,14 milliárd forintnyi hitelt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csendben elkezdték kicserélni Szombathelyen a világítótesteket - írtuk vasárnap Csendben elkezdték kicserélni Szombathelyen a világítótesteket, terjed a sötétség 2019. February 03. 10:34 . Arról is beszámoltunk, hogy hiába próbáltunk információt kérni a városházára, szerdán elküldött levelünkre azóta sem válaszoltak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Pedig több olvasónk is jelezte, hogy a város egyes részein lecserélték már a világítótesteket a korszerűbbnek és gazdaságosabbnak mondott LED-es lámpákra, de itt is megtörtént, mint korábban más városokban, az új lámpák fényereje kisebb, és sokkal kevesebb fényt adnak, mint a most lecserélt, régebbi izzók.

Új világítótest a Farkas Károly utcában
Olvasó

Némi kutakodás után aztán megtaláltuk a közvilágítás felújításáról szóló közbeszerzési szerződést . És be is igazolódott a pletykaszintű információ: valóban a korábban Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Kft. volt partnere áll a lámpacserék mögött.

1,14 milliárdos lízingszerződés

A felújítás lízingszerződés alapján működik. A közbeszerzési szerződést tavaly októberben írták alá a K&H Bankkal.

A K&H Bank fizeti ki a beruházás költségeit az alvállalkozóinak, az önkormányzat pedig 12 évig fizeti az 1 milliárd 140 millió forint utáni lízingdíjat.

A lízingidő (12 év, 144 hónap) után lesz az önkormányzat a tulajdonosa a felújított lámpáknak.

Az alvállalkozókat elvileg a bank választotta ki, de szerepeltek már a közbeszerzési pályázatban, majd a szerződésben is. Az egyik alvállalkozó, aki a LED-lámpákat szállítja a TUNGSRAM-Schreder Zrt. A cég többség tulajdona egy brüsszeli cég, a Schreder S.A.

A másik alvállalkozó, akik a szerelési munkát végzik a Roneko Kft.

A Roneko Nemes Ferenc és Neme károly tulajdonában vannak, akkor kerültek be a hírekbe, amikor a Tiborcz István-féle Elios Kft. partnerei voltak. Az azta megszűnt zoom.hu archívumban még fellelhető cikke szerint

az Elios és a Roneko több stadion világítási munkáiban volt partner.

Így az újpesti Szusza-stadionban, Dunaújvárosban, Tatabányán, Ajkán, összesen 663,5 millió forint értékben.

Emlékeztetőül, a szombathelyi önkormányzat tavaly visszalépett Balassa: Kiesett az Elios a szombathelyi közvilágítás korszerűsítéséért folytatott versenyből 2018. June 28. 13:21 az Elios Kft-vel tervezett szerződéstől, miután az OLAF több szabálytalanságot talált Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 a Tiborcz-féle cég szerződéseiben. De az nem zavarta a városvezetést, hogy az Elios volt üzlettársait bízza meg a szombathelyi közvilágítás korszerűsítésével.

Ami, olvasónk fotója szerint a Székely Bertalan utcában így sikerült:

A Székely Bertalan utca egyik oldala teljesen sötét lett
Olvasó
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés