Több alapvető élelmiszer is eltűnhet a polcokról a háború miatt

Vagy brutálisan megdrágulnak.

Szinte az egész világra hatással van az orosz-ukrán háború, ezért rövid időn belül a komoly áremelkedés mellett hiány is felléphet három élelmiszer esetében, amelyekkel Oroszország és Ukrajna látja el a fél világot. Ez a három veszélyben élelmiszer pedig a búza, a kukorica és a napraforgó.

A két ország ugyanis a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékát, a világ kukoricakészletének 19 százalékát és a világ napraforgóolaj-kivitelének 80 százalékát adja – írja a Femcafe nyomán az atv.hu .

De nem csak a termelés és a szállítás ütközhet nehézségekbe, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy Oroszország korlátozhatja az áruk exportálását a vele szemben bevezetett szankciók miatt. A jelentések szerint az orosz búzaexport 70 százaléka afrikai és közel-keleti vevőknek ment, akik most kénytelenek lesznek más forrást keresni. Ez a legrosszabb esetben áruhiányhoz is vezethet a világban, de minimum nagy áremelkedéshez.

Az infláció miatt így is az egekbe szöktek a fogyasztói árak, a jelentések szerint átlagosan 7,9%-kal voltak magasabbak idén januárban, mint egy évvel előtte. Különösen sokat drágultak az élelmiszerek, 10,1, ezen belül az étolajé 33,4 százalékkal nőtt.

Hazánkban jobb egy fokkal a helyzet abból a szempontból, hogy legalább a pékáruk alapját biztosító liszt rendelkezésre áll, Magyarország gyakorlatilag önellátó búzából és kukoricából, sőt jelentős mennyiséget exportál még ezen felül, miközben az import elenyészőnek mondható – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság