Több mint 714 ezer magyarországi születésű magyar él külföldön

2010 óta ötévenként nagyjából százezerrel nő a külföldön élő Magyarországon született magyarok száma, de állítólag csökkeni fog az elvándorlás.

2020-ban több mint 714 ezer olyan magyar élt külföldön, aki Magyarországon született - írta az ENSZ adatait idézve a Növekedés.hu. Az is kiderül, hogy a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok száma 1990-ben még valamivel 400 ezer alatt volt, és míg a rendszerváltás utáni 20 évben összesen százezerrel nőtt a szám, azóta ötévente százezerrel.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor a 2023-2028-as időszakban már csak nullához közeli, nagyon csekély elvándorlás várható.

A lap arra is kitér, hogy régiós összevetésben kifejezetten magas volt a hazautalások nagysága: az elmúlt tíz évben a GDP 2-3 százalékát tették ki, és 2018-ra elérték az 5 milliárd dollárt. Utána, a Covid időszakában viszont jelentős visszaesés következett be, így 2021-ben 3,5 milliárd dollárt tett ki az összeg. A szakértő szerint 2028-ra szintén csak 3,6 milliárdos tétel várható azáltal, hogy nem nő az elvándorlók száma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság