Több százmilliárdjába kerül a rezsicsökkentés az adófizetőknek

Az MVM vesztesége évente elérheti a 400-450 milliárd forintot, de ez akár duplájára is nőhet, ráadásul közpénzekből kell pótolni.

A portfolio.hu számítása szerint évente durván 400-450 milliárd forintos vesztesége keletkezhet az MVM-nek a rezsicsökkentés változatlan fenntartásából, de ha az orosz-ukrán feszültség tartósan magasan tartja a piaci gázárakat – ahogy azt az elemzők egy része is jósolja –, akkor akár 800-850 milliárd forint körüli potenciális vesztesége lehetne az MVM-nek az egyetemes gázpiaci szolgáltatáson. Emiatt viszont újabb jelentős közpénzeket kell bevonni.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi év utolsó napján 208 milliárd forintos tőkeemelést kellett végrehajtania az államnak az MVM-ben, két év alatt több mint duplájára emelve a cég jegyzett tőkéjét. A lap magyarázata szerint erre azért volt szükség, mivel "a rezsicsökkentés jócskán elkezdte rontani a cégcsoport eredménytermelő képességét, az pedig elkezdte kifeszíteni az MVM Csoport teljes finanszírozási portfólióját is, így ahhoz, hogy a cégcsoport frissen megszerzett hitelminősítéséhez fontos célértékek javuljanak, illetve a meglévő külső forrásokat fent lehessen tartani és újakat is be lehessen vonni, szükség volt a tőkeemelésre" .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság