Eltemették Tóth Tibor főhadnagyot, Csupatit

Katonai tiszteletadással, sortűzzel búcsúztak Tóth Tibor ny. rendőr főhadnagytól, Csupati bácsitól, a legendás Kántor rendőrkutya gazdájától a szombathelyi, Jáki úti temetőben.

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Tóth Tibor nyugállományú rendőr főhadnagytól, Csupati bácsitól, aki a legeredményesebb magyar rendőrkutya, Kántor kutya gazdája volt 1964-ig. Tóth Tibort temetésén magas rangú rendőrökön kívül négy megye rendőrkutyái is részt vettek.

Katonai tiszteletadással búcsúztak Csupatitól

Videónkban a második perctől meghallgatható Tóth Tibor életútja, Kántorhoz fűződő viszonya, méltatása és az ok, amiért szeretett felesége, Erzsébet nem lehetett jelen a temetésen. A Jáki úti temető csendjébe fegyverropogás hasított bele, amikor Tóth Tibor koporsóját a mélybe bocsátották. A rendőrség sortűzzel búcsúzott a saját halottjának tekintett, legendás rendőrtől.

Tóth Tibor (Csupati) ny. főhadnagy temetése Szombathelyen
Tóth Tibor (Csupati) ny. főhadnagy temetése Szombathelyen
Tánczos Mihály

Nekrológ

Tóth Tibor ny. r. főhadnagy, „Csupati” (Nagycsákány, 1929.08.07. – Szombathely, 2011.01.06.)

Tóth Tibor ny. r. főhadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Osztály Bűnügyi Technikai Alosztály egykori nyomozó-kutyavezetője, az országosan csak „Csupatiként” ismert legendás rendőr 2011. január 6-án otthonában elhunyt.

Tóth Tibor (Csupati) ny. főhadnagy temetése Szombathelyen
Kutyás rendőrök is kísérték a koporsót
Tánczos Mihály

Belügyi szolgálatát 1950. november 15-én kezdte Budapesten az alapfokú rendőri tanfolyamon. Ezt követően, 1951 márciusától a XI. kerületi Rendőrkapitányságon szolgált járőrként. 1951 áprilisában áthelyezték a Budapesti Kutyatelep Parancsnoksághoz idomítónak. 1951. október 14-én kérelmére került Szombathelyre, ahol vasúti őrszemként teljesített szolgálatot. Állatszeretete és hozzáértése miatt nyomozókutya-vezető tanfolyamra vezényelték, amit 1953. május 10-én végzett el, és Budapestről akkor hozta magával Kántor nevű kutyáját.

Tóth Tibor (Csupati) ny. főhadnagy temetése Szombathelyen
Tóth Tibor (Csupati) ny. főhadnagy temetése Szombathelyen
Tánczos Mihály

Kántorral egészen 1964 évig dolgozott együtt. Több alkalommal nyert nyomozókutya-versenyt. Egy-egy bűncselekmény észlelésekor mindent megtett, hogy az elkövető felderítése eredményes legyen. Folyamatosan tanította kutyáját, számos nehéz nyomozásban, emberölésben, betöréses lopásban is tudott eredményt felmutatni, segítve ezzel kollégái munkáját.

Kántor jó szimata és kiváló munkája legendássá vált, amit az 1970-ben megjelent regényben megörökítettek, majd 1976 évben meg is filmesítettek.

Az irányítására bízott nyomozókutyáikkal 1964 után is szép eredményeket ért el a nyomkövetési bűnügyi munkában, valamint a nyomozókutya versenyeken.

1971. évben részt vett a Dunakeszi nyomozókutya-kiképző iskola felkérésére egy új módszerű szagkiválasztási, szagkonzerválási munka kikísérletezésében.

Csupati
Nyugat.hu

1975. november 30-án rokkantsági nyugállományba helyezték.

Munkáját mindig nagy szeretettel, odaadással végezte. A beosztásával járó feladatok végrehajtásában nem ismert fáradtságot. Nagy figyelmet fordított a fiatalabb kollégái képzésére, szakmai tapasztalatát megosztotta velük, folyamatosan sarkallta őket a jobb teljesítmény elérésére.

Jó munkája és elért eredményei elismeréséül 5 alkalommal kitüntetésben, 12 esetben pénzjutalomban részesült a 25 éves szolgálati viszonya alatt.

Tóth Tibor ny. r. főhadnagy Urat az Országos Rendőrfőkapitány a „Rendőrség halottjává” minősítette.

„Emlékét örökre megőrizzük!”

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rendőrség teljes személyi állománya

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Meghalt Csupati bácsi, Kántor gazdája

Életének 82. évében meghalt Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi. Ő volt a legendás nyomozókutya, Kántor gazdája. Lakóhelyén, Szombathelyen érte a halál.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló