Meghalt Csupati bácsi, Kántor gazdája

Életének 82. évében meghalt Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi. Ő volt a legendás nyomozókutya, Kántor gazdája. Lakóhelyén, Szombathelyen érte a halál.

Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi, a leghíresebb és legeredményesebb magyar nyomozókutya, Kántor gazdája volt. Az eredetileg kovácsként dolgozó férfi a háború után ejtőernyősnek állt, majd a csapata felszámolása után Szentgotthárdra került a kaszagyárba. Onnan állt be rendőrnek Szombathelyen. Kalandos úton honosította meg hazánkban a szagazonosítást. A németektől kémkedéssel megszerzett sikertelen kísérletek felhasználásával három év alatt kidolgozta azt a módszert, amely utána hamar elterjedt Európában.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

1953-ban őt küldték Budapestre, ahol akkor kezdődött először nyomozókutya kiképzés. Csupati a 16 kölyökből azt az ebet választotta, amelyik érdeklődéssel fordította fejét a hangja után. A fél éves kutyát Kántornak hívták.

Tóth Tibor, Csupati bácsi a Rába-parti Csupati tanyán
Tóth Tibor, Csupati bácsi Rába-parti tanyáján
Tánczos Mihály

Kitűnő munkabírású, kitűnő szaglású eb volt, nem bízott meg idegenben. Ételt sem fogadott el mástól. Az iskolában mi lettünk a legjobbak, még abban az évben kitüntetést is kaptam. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdtük a munkát. Kántor a jegyzőkönyvek alapján 78 ezer kilométert tett meg nyomon. Volt, hogy egy napon át követtünk valakit. Fogtunk együtt kémeket, keveredtünk tűzharcba és a határon négyszer robbant mellettünk akna. A lábamban és a hátamban még mindig vannak repeszek

– emlékezett vissza korábban a nyugat.hu-nak adott interjújában a közösen eltöltött 11 évre Csupati. -

Kántor hűséges társam volt. A Fertő tónál éppen egy bűnözőt üldöztünk, amikor aknára lépett és az felrobbant. Nem ölte meg, de láttam, hogy menthetetlen. Az állatorvos csendben elaltatta.

Csupati még tavaly sem tudott elhomályosodó szem nélkül beszélni Kántorról, akitől száz szál piros rózsával búcsúzott. Az ebet kitömték és a Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki. Csupati bácsi Szombathelyen élt, a Haladás pálya melletti tízemeletesben, de a nyarakat Körmendhez közeli tanyáján töltötte, közvetlenül a Rába partján. A birtok előtt tábla hirdeti: Kántor és Csupati tanya. Tóth Tibornak már nem volt kutyája, csak ezernyi emléke hű barátjáról. A Kántor-könyveket, amelyek munkájukról szólnak hamar elkapkodták és film is készült a híres párosról. Tóth Tibor, Csupati rendszeresen felbukkant az Uránia udvarban, ahol a barátaival borozgatott. A fiatalok már nem is sejtették, hogy egy élő legenda ült mellettük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű