Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fenyegetve érzi a világhálót annak atyja, Tim Berners-Lee

Húsz éve élesedett a világ első weboldala a CERN részecskefizikai központban dolgozó Tim Berners-Lee számítógépén azzal a céllal, hogy ez lesz az alapja a szabad információmegosztásnak. A world wide web megalkotója most újra szól.

Nehéz elképzelni, milyen irányt vett volna az infokommunikáció, vagy éppen miféle platformokon érnénk el egymást a telefonon kívül, ha Tim Berners-Lee nem ötli ki a world wide webet 1989-ben. Mindenesetre nagyon jól tette, és eredményét a világ is egyöntetűen honorálta: a nagy találmányt követően tíz évvel a Time Magazine már a huszadik század 100 legfontosabb embere közé sorolta, aztán elsőként kapta meg a rangos, egymillió euróval járó finn Millennium Technology Prize-t, több díszdoktori címet ruháztak rá, még lovaggá is ütötték. Azóta már szomos paradigmaváltáson ment át az internet, Berners-Leet szinte már el is felejtettük, de most, a share és a like aranykoránban úgy érezte, újból szólnia kell az emberekhez.

A Scientific American on közölt, nagy lélegzetvételű írásában a webkreátor azzal kezdi a figyelemfelhívást, hogy a web maga nem csak a digitális forradalom, de az emberiség folyamatos fejlődése, sőt, az egyéni szabadságunk szempontjából is jelentős tényező, ezért ugyanúgy, ahogy a demokrácia, ez is védelemre szorul. Ez a legalapvetőbb egyenlőségi elvekre épülő rendszer ugyanis - mint mondja - több irányból is fenyegetve van.

A web édesapja, Tim Berners-Lee
-

Tim Berners-Lee szerint a webet pont annak legsikeresebb lakói kezdték megroggyantani ott, ahol alapelvei fekszenek.

Nagy közösségi oldalak fölözik le a felhasználóik által közzétett információkat a web maradék szegletei elől, wifi-szolgáltatók lassítanak le olyan oldalakat amikkel nem kötöttek profitáló üzletet, kormányzatok - totalitárius és demokratikus egyaránt - monitorozzák az emberek netezési szokásait, veszélyeztetve ezzel fontos alapjogokat

- írja, felhívva a figyelmet arra, hogy amennyiben hagyjuk ezeknek a trendeknek a kibontakozását, úgy a web szanaszét eshez apró szigetekre, és elveszthetjük a lehetőséget, hogy bárkivel érintkezhessünk általa. És ez a kórisme tovaterjedhet az okostelefonokra, modern táblagépekre is.

A Facebook olyan adatsiló, ami falakat épít maga köré

Silónak nevezi továbbá az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Friendster, mert zárványként tartják meg maguknak az információkat, amiket közlünk velük, falat emelve minden elé, ami az ő világukon túl van. Hiába a több és több státuszüzenet, fotó és egyéb tartalom, ezekre nem lehet linkelni, más oldalról nem elérhető - így burjánzik tovább és tovább az elszigetelődés.

A http szabvány fontos a nyitottság megőrzésében
-

Miért kell törődnünk mindezzel? - teszi fel a kérdést, azonnal meg is válaszolva azt: mert a web a miénk, függünk tőle, s mindennek tetejében a világkörüli kommunikáció sarokköve, fontosabb a szólásszabadság szempontjából, mint bármely más médium. Nem beszélve arról, hogy a world wide web nemcsak hogy nem halott, de még bőven befejezetlen, és nagy dolgok várnak rá. Ezek véghezvitele viszont csak akkor követhezhet be, ha nem hagyjuk zárt mikrovilágok kialakulását - nevezzék azt Facebooknak vagy iTunesnak -, hanem a szabad forrást, az open standardet emeljük pajzsunkra továbbra is. Mert a webnek erről kellene szólnia.

Addig, amíg tiszteletben tartjuk a web alapelveit, folyamatos fejlődése nem egyik vagy másik személy vagy szervezet kezében fog összpontosulni. Ha ezeket az elveket megőrizzük, fantasztikus jövőképnek nézünk elébe

- zárja sorait a web atyja.

Tim Berners-Lee teljes, és szenvedélyektől sem megkímélt hatoldalas okfejtését itt lehet elolvasni .

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra