Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Minél előbb tudja a gyerek, hogy mit akar tanulni, annál biztosabb, hogy a legjobb egyetemek valamelyikébe kerül

Angliában legalábbis ez a szitu fekvése.

Az UCAS, vagyis a brit felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés lebonyolítását végző szervezet több mint 16 ezer diákot kérdezett meg. A válaszokból pedig arra jutott: azok a gyerekek, akik tíz éves korukra, vagy még annál is előbb tudják, hogy mit szeretnének tanulni, két és félszer jobb esélyekkel pályáznak később a top intézmények valamelyikébe, mint azok, akik kevésbé abíciózusak, és késő tinédzserkorukra döntenek csak.

Ugyan Magyarországon nem tudunk ilyen felmérésről, de elképzelhető, hogy ez a trend itthon is működhet, hiszen a kora fiatalkori eltökéltség, ha kitartással párosul, az a legtöbb esetben jó irányokba vezethet. Főleg, ha a gyerek már jó régóta sulykolja a szülei fejébe az akaratát.

connect.crlibrary.org

Információhiányból félrement életek?

A kutatásban a (már) hallgatók korábbi motivációit próbálták feltárni, hogy miért oda jelentkeztek, ahova, és azokat a tényezőket is, amik esetleg elbátortalanították őket.

Így az is kiderült, hogy azoknak a háromnegyede, akik nem az olyan illusztris egyetemekre jelentkeztek, mint Cambridge vagy Oxford, valójában szívesen jelentkeztek volna, amennyiben kapnak utazási támogatást egy nyílt napra. De az alacsonyabb társadalmi rétegből válaszolók egynegyede azt is szóvá tette, hogy úgy érezték, túl magas lesz a megélhetés költsége, ha egy top egyetemre nyernek bejutást, illetve többen érezték azt, hogy az iskoláknak kisebbítenie azt a sztereotípiát, hogy az egyetem az csak az "akadémiai elit" kiváltsága.

Egy névtelen válaszoló azt is mondta: a középiskolai pályaválasztási tanácsadás semennyire sem volt segítőkész, inkább demoralizáló sejtetéseket tettek neki, hogy merre nem kéne mennie, és egyáltalán nem engedték ambíciózusan gondolkodni.

(via Independent )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra