Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?

Átlagos szombathelyi megnyitónak indult, de mindent megkavartak körülötte, amit csak lehetett. Hende Csaba pedig megtalálta a háttérben húzódó Gyurcsány-szálat is.

Trianoni vándorkiállítás. Ez a két szó önmagában is elég ahhoz, hogy viharos felháborodásokat indítson be néhány politikusban, különösen, ha baloldali vezetésű város a helyszín.

Szombathelyen is így történt, igyekeztünk röviden leírni a megnyitó előtt történteket:

December első napján kapott szerkesztőségünk meghívót a Trianon 100 Összetartoztunk—Összetartozunk című utazókiállítás megnyitójára, kedden délután két órára. A meghívóban szerepelt, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő és Balogh Gábor történész nyitja meg a kiállítást, Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész közreműködésével.

Aztán olyan információkat kaptunk, hogy eredetileg a városvezetés is képviseltette volna magát a megnyitón, ami ráadásul más időpontra is volt meghirdetve. De valami történt. És hogy mégis mi zajlott a mondhatni átlagosnak ígérkező megnyitó színfalai mögött? Arról megkérdeztük a városvezetést.

A háttérben meghúzódó politikai szál

Megtudtuk, hogy a kiállítás az eredeti tervek szerint a Berzsenyi téren kapott volna helyet, de mivel idén is itt állították fel a város adventi koszorúját, vagy új helyet, vagy új időpontot kellett keresni. Nemény András polgármester ezért felkérte Csapláros Andrea múzeumigazgatót, hogy egyeztessen a két szervezővel, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvánnyal és a Hybridart Managementtel.

Fel is ajánlottak nekik egy másik időpontot, ám azt nem fogadták el. De legalább új helyszínt sikerült találni: a Haladás Sportkomplexum előtti terület megfelelőnek bizonyult a kiállításhoz.

A szervezők még november 16-án felkérték Nemény Andrást a kiállítás megnyitására, de ő azt egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni, helyette Szuhai Viktor tanácsnokot delegálta a város nevében.

Trianon megemlékezés
Szuhai Viktor a kiállítás megnyitóján. | Még több képért kattintson!
Horváth Zsolt

November 24-én azonban újabb megkeresés érkezett a szervezőktől, mely így szólt: „Gál Sándor úr, a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője szeretné, ha meghívnák dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő urat, hogy ő is köszöntse az érdeklődőket”. De kérték, hogyha ez bármilyen okból problémát jelentene a városvezetésnek, jelezzék és „természetesen” megkérik Hende Csabát, hogy „csak nézőként vegyen részt a megemlékezésen”.

A városvezetés válasza a következő volt: „Semmilyen kifogásunk sincs az ellen, hogy meghívják dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő urat”, bizakodva abban, hogy tanácsnok úrral közösen Ő is köszönteni tudja a megjelenteket és „ezzel is emelni fogja a megnyitó fényét”.

Trianon megemlékezés
Horváth Zsolt

Aztán december 1-jén a HybridArt Management kiküldte a sajtómeghívókat, melyekben a már említett december 7., 14 óra szerepelt, holott eredetileg december 6-ra volt időzítve és leegyeztetve a megnyitó – legalábbis a városvezetéssel. December 2-án viszont a következő tájékoztatást kapta az önkormányzat a HybridArt Management projektvezetőjétől:

„A Haladás Sportkomplexum segítségével megvalósuló kiállításunk megnyitó ünnepségének dátumát módosítanunk kellett: december 7-én 14 órakor tartjuk az eseményt. A megváltozott időpont várhatóan felborítaná Szuhai Viktor tanácsos úr programját, ezért a Haladás Sportkomplexummal egyeztetve szűk körű megnyitó ünnepséget tartunk a helyszínen. A változtatás miatt szeretnénk tisztelettel lemondani a tanácsos úr felkérését a köszöntő beszéd megtartására, bízunk benne, hogy nem okozunk kellemetlenséget.”

Erre a városvezetés azt válaszolta, hogy sikerült átszervezniük Szuhai Viktor programját, így részt tud venni a megnyitón. A szervezők válasza viszont az volt egy nappal a megnyitó előtt, december 6-án, hogy már nem tudnak „felszólalási lehetőséget biztosítani a tanácsnok úr számára a megnyitó eseményen”.

És mindez hogyan is zajlott le a valóságban?

Nos, ott volt természetesen Hende Csaba, illetve Puskás Tivadar volt polgármester és a helyi fideszes képviselők többsége is. A városvezetést egyedül Szuhai Viktor tanácsnok képviselte.

Hende Csaba beszédet mond. | Még több képért kattintson!
Horváth Zsolt

Hende Csaba nyitóbeszédében elmondta, hogy Trianon „leperverzebb” momentuma az volt, amikor a velünk egy szövetségben lévő Ausztria is területet követelt magának a békekötéskor annak ellenére, hogy ő rángatott minket bele a háborúba.

Emellett persze utalt a tizenhét évvel ezelőtti népszavazásra is, ezzel összekapcsolva Gyurcsány Ferencet és az egész ellenzéket Trianonnal – mert hát a háttérben húzódó Gyurcsány-szál nem maradhat el.

Hende után felszólalt Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történész, aki a békeszerződést békediktátumnak nevezte és a határ túlsó oldalán rekedt magyarok sorsáról is beszélt – főleg a fiatalabbaknak címezve a mondandóját, hiszen a Gépipari és a Puskás Tivadar Szakképző Iskola tanulói is ott voltak a megemlékezésen, amit egy népdalokkal zenésített verses előadással zártak.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet