Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?

Átlagos szombathelyi megnyitónak indult, de mindent megkavartak körülötte, amit csak lehetett. Hende Csaba pedig megtalálta a háttérben húzódó Gyurcsány-szálat is.

Trianoni vándorkiállítás. Ez a két szó önmagában is elég ahhoz, hogy viharos felháborodásokat indítson be néhány politikusban, különösen, ha baloldali vezetésű város a helyszín.

Szombathelyen is így történt, igyekeztünk röviden leírni a megnyitó előtt történteket:

December első napján kapott szerkesztőségünk meghívót a Trianon 100 Összetartoztunk—Összetartozunk című utazókiállítás megnyitójára, kedden délután két órára. A meghívóban szerepelt, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő és Balogh Gábor történész nyitja meg a kiállítást, Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész közreműködésével.

Aztán olyan információkat kaptunk, hogy eredetileg a városvezetés is képviseltette volna magát a megnyitón, ami ráadásul más időpontra is volt meghirdetve. De valami történt. És hogy mégis mi zajlott a mondhatni átlagosnak ígérkező megnyitó színfalai mögött? Arról megkérdeztük a városvezetést.

A háttérben meghúzódó politikai szál

Megtudtuk, hogy a kiállítás az eredeti tervek szerint a Berzsenyi téren kapott volna helyet, de mivel idén is itt állították fel a város adventi koszorúját, vagy új helyet, vagy új időpontot kellett keresni. Nemény András polgármester ezért felkérte Csapláros Andrea múzeumigazgatót, hogy egyeztessen a két szervezővel, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvánnyal és a Hybridart Managementtel.

Fel is ajánlottak nekik egy másik időpontot, ám azt nem fogadták el. De legalább új helyszínt sikerült találni: a Haladás Sportkomplexum előtti terület megfelelőnek bizonyult a kiállításhoz.

A szervezők még november 16-án felkérték Nemény Andrást a kiállítás megnyitására, de ő azt egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni, helyette Szuhai Viktor tanácsnokot delegálta a város nevében.

Trianon megemlékezés
Szuhai Viktor a kiállítás megnyitóján. | Még több képért kattintson!
Horváth Zsolt

November 24-én azonban újabb megkeresés érkezett a szervezőktől, mely így szólt: „Gál Sándor úr, a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője szeretné, ha meghívnák dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő urat, hogy ő is köszöntse az érdeklődőket”. De kérték, hogyha ez bármilyen okból problémát jelentene a városvezetésnek, jelezzék és „természetesen” megkérik Hende Csabát, hogy „csak nézőként vegyen részt a megemlékezésen”.

A városvezetés válasza a következő volt: „Semmilyen kifogásunk sincs az ellen, hogy meghívják dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő urat”, bizakodva abban, hogy tanácsnok úrral közösen Ő is köszönteni tudja a megjelenteket és „ezzel is emelni fogja a megnyitó fényét”.

Trianon megemlékezés
Horváth Zsolt

Aztán december 1-jén a HybridArt Management kiküldte a sajtómeghívókat, melyekben a már említett december 7., 14 óra szerepelt, holott eredetileg december 6-ra volt időzítve és leegyeztetve a megnyitó – legalábbis a városvezetéssel. December 2-án viszont a következő tájékoztatást kapta az önkormányzat a HybridArt Management projektvezetőjétől:

„A Haladás Sportkomplexum segítségével megvalósuló kiállításunk megnyitó ünnepségének dátumát módosítanunk kellett: december 7-én 14 órakor tartjuk az eseményt. A megváltozott időpont várhatóan felborítaná Szuhai Viktor tanácsos úr programját, ezért a Haladás Sportkomplexummal egyeztetve szűk körű megnyitó ünnepséget tartunk a helyszínen. A változtatás miatt szeretnénk tisztelettel lemondani a tanácsos úr felkérését a köszöntő beszéd megtartására, bízunk benne, hogy nem okozunk kellemetlenséget.”

Erre a városvezetés azt válaszolta, hogy sikerült átszervezniük Szuhai Viktor programját, így részt tud venni a megnyitón. A szervezők válasza viszont az volt egy nappal a megnyitó előtt, december 6-án, hogy már nem tudnak „felszólalási lehetőséget biztosítani a tanácsnok úr számára a megnyitó eseményen”.

És mindez hogyan is zajlott le a valóságban?

Nos, ott volt természetesen Hende Csaba, illetve Puskás Tivadar volt polgármester és a helyi fideszes képviselők többsége is. A városvezetést egyedül Szuhai Viktor tanácsnok képviselte.

Hende Csaba beszédet mond. | Még több képért kattintson!
Horváth Zsolt

Hende Csaba nyitóbeszédében elmondta, hogy Trianon „leperverzebb” momentuma az volt, amikor a velünk egy szövetségben lévő Ausztria is területet követelt magának a békekötéskor annak ellenére, hogy ő rángatott minket bele a háborúba.

Emellett persze utalt a tizenhét évvel ezelőtti népszavazásra is, ezzel összekapcsolva Gyurcsány Ferencet és az egész ellenzéket Trianonnal – mert hát a háttérben húzódó Gyurcsány-szál nem maradhat el.

Hende után felszólalt Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történész, aki a békeszerződést békediktátumnak nevezte és a határ túlsó oldalán rekedt magyarok sorsáról is beszélt – főleg a fiatalabbaknak címezve a mondandóját, hiszen a Gépipari és a Puskás Tivadar Szakképző Iskola tanulói is ott voltak a megemlékezésen, amit egy népdalokkal zenésített verses előadással zártak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet