Vidéken elsőként Szombathelyen vonultak fel a gépjárművezető oktatók - Adókönnyítést kérnek

Még a vártnál is többen csatlakoztak a belvárost átszelő konvojhoz. Azt szeretnék, ha a taxisokkal egy kalap alá vennék őket.

Szerdán késő délután 34 fokot mutatnak a hőmérők Szombathelyen a bezárt Claudius Szálló előtti parkolóban, ahol több tucatnyi „T” betűs személyautó gyülekezik.

A gépjárművezető-oktatók tüntetésének kiindulópontján elégedetlenül, de nem különösebben rosszkedvűen gyülekeznek a résztvevők. Beszélgetnek, üdvözlik egymást, legtöbbjük autóján a nagy „T” betűt a felvonulás – úgy látszik – többé-kevésbé egységes molinója takarja el: „60/40% NO!”.

Gépjárművezető-oktatók tüntetése Szombathelyen rendszámtalan
Fűzfa B. Mihály

Ritmo, Toldi, Topido, Mátrix, Precíz, Exkluzív – majdnem minden szombathelyi autósiskola logója feltűnik. Az oktatók nincsenek kevesen és szervezettnek tűnnek. Már-már a taxisok megmozdulásaira emlékeztet a helyzet, de nincs sok idő a tűnődésre, mert közben hatot üt az óra, a tüntetők pedig rendőri felvezetéssel kifordulnak a Bartók Béla körútra, hogy a Jókai, Brenner, Szent Flórián, Sorok, Kiskar, Kossuth, Bejczy, Thölöly, Wesselényi , Deák Ferenc uták érintése után megálljanak a Március 15. téren, a Sportház előtti placcon.

A konvoj indulása

Ahogy azt korábban megírtuk , a felvonulással az oktatók azt szeretnék elérni, hogy adózás szempontjából ugyanabba az átalányadózási kategóriába kerüljenek, mint a taxisok.

Gépjárművezető-oktatók tüntetése Szombathelyen rendszámtalan
Fűzfa B. Mihály

Fejes Tibor szervezővel még a felvonulás előtt beszéltünk a részletekről.

Tőle tudjuk, hogy az oktatók többsége egyéni vállalkozó, korábban a katatörvény szerint adóztak, aminek egyrészt az a magyarázata, hogy egyszerű volt, de akadnak olyanok is, akik több autósiskolának dolgoztak. A változások miatt a jövőben ezt nem tehetik meg, hiszen katás adózó nem adhat majd számlát cégeknek.

A jelenlegi jogi szabályozás szerint választhatják az átalányadózást, amivel meg az a baj, hogy a 60/40 százalékos kategóriában vannak. Ezt viszont igazságtalannak érzik, merthogy ennél arányiban több költségük van: üzemanyag, karbantartás, biztosítás stb. Ehelyett ugyanabba a 20/80 százalékos kategóriába szeretnének kerülni, mint a taxisok, annál is inkább, mert nem látnak lényeges különbséget a két tevékenység költségszerkezete között.

Járművezető oktatók felvonulása Szombathelyen
A menet a Wesselényi utcában
Józing Antal

Most ugyanabban a kategóriában vannak, mint az oktatók általában, holott - mondják - nekik sokkal több kiadásuk van.

Amennyiben marad a mostani variáció, mondja Fejes Tibor, az autóiskoláknak nem lesz más választásuk, mint a megemelkedett költséget áthárítani a tanulókra, így viszont jelentősen megnövekednek a jogosítvány megszerzésének a költségei. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szombathelyen – az ársapka eltűnésével – óránként kétezer forinttal is nőhetnek az óradíjak (most 6700 forint körül vannak a városban).

A szervezők egyébként keresték Hende Csaba országgyűlési képviselőt, aki jelezte, hogy nem tud eljönni az eseményre, azt viszont megígérte, hogy elolvassa majd a petíciót, és esetlegesen támogatja.

Járművezető oktatók felvonulása Szombathelyen
Együtt a Sportház előtt - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Ettől függetlenül is van olyan kormánypárti országgyűlési képviselő, aki jelezte, hogy támogatja az oktatók ügyét, ami mögé időközben beállt a fővárosi kereskedelmi– és iparkamara is.

Az esemény után ismét sikerült néhány szót váltanunk Fejes Tiborral, aki közölte: ez volt vidéken az első ilyen jellegű megmozdulás, amit több is követhet az ország más városaiban.

A szervezők eredetileg 30 körüli járművel számoltak, de végül is 46 autó és jó néhány motoros is csatlakozott a konvojhoz.

Ez utóbbi egyébként csak mérsékelten okozott fennakadást a belvárosban, egyrészt mert már lecsengett a délutáni csúcsforgalom, másrészt mert az összes érintett érintett útkereszteződést rendőrök biztosították.

Várhatóan az őszi törvénykezési időszakban dől el, hogy az Országgyűlés módosítja-e az érintett adótörvényt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet