Tudtad, hogy nagyságrendekkel több férfi lesz öngyilkos, mint nő? De miért is?

Annak ellenére van ez így, hogy a világ összes országában jóval több nő küzd depresszióval, és kísérel meg öngyilkosságot, mint férfi.

Sajnálatos módon a tragikus kimenetelű öngyilkosság nem is olyan ritka, mint azt gondolnánk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2016-ban világszerte 793 000 ember vetett véget életének - számol be róla a BBC is.

Angliában a férfiak öngyilkossági rátája 1981 óta a legalacsonyabb - 100 ezerre 15,5 haláleset jut. A leggyakrabban pedig 45 év alatti férfiak követnek el halálos kimenetelű öngyilkosságot. A brit nők esetében ez az arány a férfiak egyharmadának felel meg: 10000 fő esetében 4,9-en halnak meg emiatt.

Illusztráció
Pixabay

Ezek az arányok a világ legkülönbözőbb országaiban is hasonlóképpen alakulnak

A nőkhöz képest a férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg Ausztráliában, 3,5-szer az USA-ban, és több mint négyszer nagyobb valószínűséggel Oroszországban és Argentínában öngyilkosság miatt.

A WHO adatai szerint a világ országainak 40%-ánál: 100000 emberre 15 öngyilkossági haláleset jut. A nők tekintetében ez az arány mindössze 1,5%.

Ez a trend nem új keletű, amióta a kutatók vizsgálják, azóta jellemző ez az eltérés a férfiak és a nők között

Az öngyilkosság egy rendkívül érzékeny, összetett probléma, amelynek sokféle oka lehet, soha sem tudjuk teljesen megérteni az okait. Viszont a trend nem új keletű, amióta kutatók vizsgálják, azóta jellemző ez az eltérés a férfiak és a nők között.

- közölte Jill Harkavy-Friedman pszichológus, az amerikai öngyilkosságmegelőzési alapítvány kutatási alelnöke a BBC-nek.

Illusztráció
Pixabay

A nőknél nagyobb a depressziós diagnózis, ráadásul a nők gyakrabban követnek el öngyilkosságot

Az Egyesült Államokban például a felnőtt nők 1,2-szer gyakrabban próbálkoznak öngyilkossággal, mint a férfiak. Az ő módszereik azonban általában drasztikusabbak, így nagyobb valószínűséggel halálos kimenetelűek. Az USA-ban például az öngyilkosságok több mint felét lőfegyverrel hajtják végre - jellemzően férfiak.

A WHO szerint Európában Magyarországnál csupán Litvániának rosszabbak az öngyilkossági mutatók

A magyarországi adatok szerint 2016-ban 1317 férfi és 446 nő halt meg öngyilkosság miatt. Tehát majdnem háromszor annyi férfi, mint nő. Riasztó adat, hogy 15 és 19 éves kor között tizennyolc fiú és hat lány vetett véget életének önkezével, míg 14 éves kor alatt egy fiú lett öngyilkos 2016-ban.

Jelentős eltérések vannak, hogy ki milyen módszert választ

A férfiak nagy része 2016-ban (Magyarországon 857 fő) felakasztotta magát, míg a nők közül a legtöbben, 174-en mérgezés miatt haltak meg. A módszerek között szerepel még a magas helyről leugrás, a lőfegyver, a vágóeszköz használata és az áramütés is.

A KSH adatai szerint Magyarországon:

 • Az öngyilkosságok 77 százalékát férfiak követték el, 31 százalék pedig 45 és 60 éves kor közötti embert érintett.
 • 1997 óta szinte mindig háromszor annyi férfi volt az öngyilkosok között, mint nő.
 • Az öngyilkosságot elkövető férfiak közül közel ötszázan házasok voltak.
 • A nők közül a legtöbben özvegyként vetettek véget életüknek.
 • Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja akár mobilról is a 116-123 lelki elsősegély telefonszámot.
  (díjmentesen hívható éjjel-nappal, az ország egész területéről)

  Az Alapítvány az öngyilkosság ellen honlapján, ide kattintva további információ található.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tudtad-e?