Zúgott a mocskos Fidesz - a szombathelyi tüntetők fütyültek a hidegre és a hóesésre, 2,5 kilométert meneteltek (Frissítés)

A hideg és a szakadó hó ellenére 200-300 ember a beszédek után is kitartott, zászlókkal és Orbán-ellenes rigmusokkal átsétált a városon a Fidesz-irodáig.

19:15 Üzenetek

A tüntetés végén a résztvevők üzeneteket hagytak a Fidesz-irodánál, illetve a "Nem leszünk rabszolgák" molinón otthagyták színes festékkel készített kézjegyüket. Tóth Kálmán az Éljen Szombathely Egyesület elnöke zárszavában közölte: "Folytatjuk".

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Nagy Jácint

18:50 Meglepetésszónok: az egykori fideszes megyei elnök

A Fidesz-irodánál még két beszéd hangzott el: Varga Tamás a V, mint Vas Egyesület nevében mint gyakorló pedagógus kritizálta a kormány politikáját, illetve - némi meglepetésre - Markó Péter egykori fideszes megyei elnök is felszólalt. Az utóbbi erkölcsi kérdéseket feszegetett a jelenlegi hatalommal kapcsolatban.

Markó Péter
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Varga Tamás
Nagy Jácint

Közben a Fidesz irodája elé értek a tüntetők

Élőben jelentkezünk, hogyan is ért a tömeg a Fidesz irodája elé, és miként fejeződött be a ma esti szombathelyi tüntetés:

Nyugat.hu

Nyugat.hu was live.

18:35 Már a Fő téren vonult a tömeg

Zúg az "Orbán takarodj" és a "Mocskos Fidesz", lobognak a jobbikos zászlók. A hóba valaki belerajzolja O1G jelet:

Tüntetés
Még több kép a galériában
Nagy Jácint

18:24 Nem hagyjuk! - skandálják útközben is, zászlókat lobogtatva

Rendőrök biztosítják az átkelést, a tömeg már az Ady téren menetel. A hóesésben lobognak a magyar és a jobbikos zászlók. Még mindig 200-300-an lehetnek a tüntetők. Az elhaladó autók dudálnak - érezhető szimpátiával.

Nagy Jácint
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Nagy Jácint
Tüntetés
Tüntetés
Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

18:04 Egy közös élőképpel zárják a mostani, és az előző és a mostani tüntetés szónokai a Domusnál

Közben Nemény András mikrofont ragad, és közli, hogy elegünk van, amiatt is, hogy rossz levegő és sok a szemét a városban.

Tisztítsuk meg Szombathely levegőjét és tüntessük el végre a szemet a városból!

Érthetjük ezt átvitt értelemben is, meg úgy is, hogy Szombathely tényleg környezetvédelmi szempontból sem okés város.

a szónokok sora
Nagy Jácint

Meglepő módon szinte mindenki végighallgatta mind a nyolc szónokot. A kemény hideg ellenére is a tüntetők, több százan, tömött sorokban indulnak a Fidesz iroda felé.

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

18:04 Zúg a nem hagyjuk!

Elég, ha egymás szemébe nézünk, és értjük egymást!

– ezt már az utolsó felszólaló, László Győző (önkormányzati képviselő, Derkovits lakótelep) mondja. Ő is azt hangsúlyozza, hogy csak egységes fellépéssel lehet legyőzni a Fideszt, össze kell tartanunk! Szerinte is változás kell, mert ez a kormány nem hallja, és nem akarja hallani az emberek szavát. Közben zúg a nem hagynunk, és az elég!

László Győző
Nagy Jácint

Orbán egy geci - Közben követik egymást a szónokok

Valóban nagy szó, a Jobbik is együtt tüntet az ellenzékkel - hangsúlyozza Lábodi Gábor is. Ezt saját szemünkkel is láthatjuk, ha körbenézünk, annyi itt a pártszimpatizáns (vele a Jobbikos zászló). A mostani rabszolgatörvény egyik célja szerinte, hogy minden ellenzékit elkergessenek az országból, hogy csak a Fidesz és szimpatizánsai maradjanak Magyarországon. Narancsos díszpintynek nevezi azokat a vasi fideszes képviselőket, akik nem jöttek el a tüntetésekre.

Nagy Jácint

A következő szónok Bokányi Adrienn, az Éljen Szombathely alelnöke, aki beszédében kiemeli, hogy látványberuházásokkal foglalkozik a szombathelyi városvezetés, ahelyett, hogy a valódi problémákat orvosolná.

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint
Nagy Jácint

Orbán egy geci, a bajszos meg egy szar

- ezt már Kapy Anita, civil felszólaló mondja. Többek között azért is van itt, mert fel van háborodva azon, hogy a Fidesz elvette a fia jövőjét itthon, ahhoz, hogy boldogulni tudjon, külföldre kell mennie. Még egy fontos dologra is felhívja a figyelmet: arra, hogy a kormány annak idején nemet mondott az egyszer használatos műanyagok beszüntetésére. Ráadásul a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is eltűntek Szombathelyről.

Nagy Jácint

Támogassátok a független sajtót!

A szombathelyi Csillag Tamás, a Momentum EP képviselő-jelöltje azt hangsúlyozza, hogy hiába tanult a világ legjobb egyetemén, a NER világában Magyarországon nincs rá szükség. Szerinte nem csak a rabszolgatörvény miatt vonulnak most utcára az emberek, hanem amiatt is, mert elegük van abból, hogy egyre kilátástalanabb itthon az élet.

Felszólított arra is, hogy támogassák a korrupt hatalom legnagyobb ellenségét, a független sajtót. Szombathely büszke lehet arra, hogy itt működik még egy jelentős független hírportól. “Köszönet érte a Nyugat.hu munkatársainak” - mondta . Meg kell mondanunk, melengette szívünket az ezt követő nagy taps. És ide gyorsan be is tesszük, hogy itt támogathat bennünket , hogy minél több információt osztassunk meg önökkel!

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Csillag Tamás. Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

László Zoltán, a Vasas szakszervezet országos alelnöke pedig arra biztatott mindenkit, hogy dolgozóként keresse meg saját szakszervezeti vezetőit, és együtt küzdjenek a jogaikért. A nyugdíjrendszer méltatlan a magyarokhoz, mi dolgozunk a legtöbbet Európában, szinte a legalacsonyabb bérért.

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

17:05 Vendégszónokok indítanak

Az országos politikai színtérről ismert Vágó Gábor (LMP) kezdi a szónoklatok sorát. Zúg az

Orbán takarodj!

. Vágó szerint nem fognak csak úgy maguktól elkotródni, ehhez nekünk is tenni kell valamit. A kormánypártiak eladták az ország jövőjét, de most jött el az az idő, hogy fordítsunk ezen.

Glázer Tímea (DK) neve nem véletlenül hangzik sokaknak ismerősen, édesapja a Haladás edzője volt. Emiatt is, fogalmaz a győri ellenzéki politikus, rengetegszer járt annak idején Szombathelyen, sokat szurkolt a Haladásnak. De ő sem stadionokat akar, pláne, hogy az egészségügyre, például a szombathelyi kórházra közel sem jutott annyi fejlesztési pénz. Inkább az egészségügyre kéne költeni, mint a focira.

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

17:05 Élőzünk a helyszínről

A hideg ellenére 250-300 tüntető lehet már kint a szombathelyi Domusnál. Esik a hó, a behavazott alkalmi színpadon elkezdődtek a beszédek. Alul, keretes írásunkban megtalálják az ellenzéki felszólalók listáját. Ehhez jött még Tóth Kálmán házigazda (Éljen Szombathely) és Pavelkovics Petra (Kétfarkú Kutyapárt).

Nyugat.hu

Tüntetés Szombathelyen


16:50 - Szól a Bródy, gyülekezünk

Már a helyszínen vagyunk, lassan indul a banzáj! Addig is, ismételjük át a lényeget:

Tüntetés 2019.01.04 teljes
Katt a képre, és bejön a teljes galéria
Nagy Jácint

Bizony, két tüntetés is zajlik ma Szombathelyen. Ahogy arról részletesen beszámoltunk, délután 13 órától 35 autóval zárják le a 86-os főút egy sávját Sokan szimpatizálnak a tüntetőkkel - 35 autóval lassítják a forgalmat a 86-oson, Szombathely közelében (Frissítés) 2019. January 04. 13:44 a Magyar Szakszervezeti Szövetség jóvoltából. Délután 17 órakor pedig utcai demonstrációt szervez az Éljen Szombathely Egyesület a Domus Üzletház előtt, majd 18 órakor tovább vonulnak a Fidesz iroda elé.

Szombathelyen ez már a második tüntetés a "rabszolgatörvény" Hende majdnem nagyobb fújt kapott, mint Orbán - Élőztünk a szombathelyi tüntetésről 2018. December 18. 17:56 ellen.

Ismételjük át a lényeget!

A tervezett útvonal a következő: Órásház – Rohonci út – Petőfi S. u. – Ady tér – Sörház u. – Romkerten átívelő gyaloghíd – Fő tér – Aluljáró – Fidesz iroda.

A január 4-ei szombathelyi tüntetés tervezett útvonala
Nyugat.hu

Az Éljen Szombathely Egyesület elnöke, Tóth Kálmán közölte lapunkkal a tervezett felszólalók listáját is:

1. Vágó Gábor (LMP)
2. Glázer Tímea (DK)
3. Lábodi Gábor (Jobbik)
4. Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely)
5. Kapy Anita (parkerdő egyesület elnöke)
6. Csillag Tamás (Momentum)
7. László Zoltán (Vasas szakszervezet országos alelnöke)
8. László Győző (önkormányzati képviselő, Derkovits lakótelep)

A demonstráció lebonyolításában egyébként részt vesz még az MSZP Vas megye, a DK Szombathely, az LMP Vas megye, a Momentum Szombathely, a Jobbik Vas megye, a Jobbik Szombathely, az MKKP Vas megye és V, mint Vas is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet