Úgy néz ki, ősszel is kaphatnak egy kis pluszpénzt a nyugdíjasok

Az erős második negyedéves növekedés miatt legalábbis reménykedni lehet benne.

A második negyedévi, a várakozásokat felülmúló gazdasági növekedés kedvező hatása lehet, hogy novemberben nyugdíjasok több tízezer forintnyi pluszpénzhez juthatnak - hívta fel a figyelmet a napi.hu . Ehhez azonban az kell, hogy az év végén se zuhanjon meg nagyon a gazdaság.

Magyarország bruttó hazai terméke az idei negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami egyrészt a kormány választások előtti kiköltekezésének és jövedelemjavító intézkedéseinek köszönhető, másrészt annak, hogy 2021 első és második negyedévében is éreztették még hatásukat a koronavírus-járvány miatti lezárások, vagyis alacsony volt a bázis.

Ha ez a várakozásokat felülmúló, eddigi 7,3 százalékos növekedés kitartana, akkor a kormánynak nyugdíjprémiumot kellene fizetnie, amit úgy számolnak ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot) - jelezte a Pénzcentrum .

Ugyanakkor az összes elemző szerint a 2022-es második felében jelentősen romlik majd a magyar gazdaság teljesítménye, többen technikai recessziót valószínűsítenek. Ennek ellenére 5,5-6 százalék körüli növekedést jósolna egész évre. Végül a lap megjegyzi, hogy ráadásul még nyugdíjkorrekció is jöhet az év végén, miután az infláció messze van az év eleji nyugdíjemelést meghatározó 4,9 százaléktól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság