Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ügyészi megrovás Méreinek – De miért?

Miközben elindult az aláírásgyűjtés Aláírásgyűjtés kezdődött Mérei Tamás rehabilitálásáért 2016. December 03. 17:55 az egykori szombathelyi zenekarvezetőért, kiderült, hogy ügyészi megrovást kapott. Azt viszont egyelőre senki sem akarja elárulni, hogy miért, és hogy ez kapcsolatban áll-e az önkormányzat feljelentésével.

Mérei Tamás csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta Mérei Tamást bűncselekmény hiányában felmentették 2016. December 01. 18:57 , egyetlen olyan cselekménnyel kapcsolatban nem született ellene elmarasztaló ítélet, amelyek miatt az önkormányzat feljelentést tett ellene. A nyomozást lezáró határozat egy részletét is mellékelte a volt zenekarvezető: a hűtlen kezelés vétségének alapos gyanúja ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást az ügyészség lezárta, mivel az „nem bűncselekmény” – áll a Mérei Tamás által bemutatott határozat-részletben.

Az MTI tudósításából azonban kiderül, hogy Mérei Tamás ügyészi megrovást kapott:

Az MTI értesülése szerint az ügyészség megrovásban részesítette a volt direktort, de ezzel kapcsolatban Mérei Tamás kijelentette: a megrovást nem azokkal a cselekményekkel összefüggésben kapta, amiket feljelentői felhoztak ellene, így az - szavai szerint - nem tartozik a nyilvánosságra.

Mérei Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján
Vágvölgyi Bálint

Mivel az ügyészi megrovásról a sajtótájékoztatón semmit sem halottunk (vélhetően négyszemközt kérdezte Méreit a jól értesült kolléga) megkérdeztük a volt igazgatót, hogy más eljárás is folyt-e ellene ebben az időszakban, és hogy a megrovásnak van-e köze az önkormányzat feljelentése nyomán indult eljáráshoz.

Mérei Tamástól a következő választ kaptunk:

a feljelentést három tárgyban tették: hűtlen kezelés, költségvetési csalás, számviteli fegyelem megsértése. Mindhárom vádpontban ártatlannak bizonyultam.

Az ügyészi határozatokkal kapcsolatban (tudomásunk szerint kettő volt, az elsőt az önkormányzat megpanaszolta, ezért született egy második is) azonban nem reagált, se nem cáfolta, se nem erősítette meg.

Valami nem stimmel

Az önkormányzat belső vizsgálatot folytatott az ügyben, a vizsgálat eredménye alapján szüntette meg a Mérei Tamás munkaviszonyát a közgyűlés. A belső vizsgálat az önkormányzat honlapján fellelhető dokumentum szerint 2015. január 29-éig a következőket tárta fel:

„A vizsgálat három év, 2012-2013-2014. év pénzügyi folyamatainak áttekintésre vonatkozik. Ebből kettő, már lezárt év jogszabályban előírt beszámolói valódiságát kérdőjelezi meg, hogy a beszámolóba beállított szállítóállomány, kötelezettség mértéke nem valós, a beállítottnál magasabb. Ez részben a következő évre áthozott, de a beszámolóban nem szerepeltetett számlaállomány, amely a következő évben részben kifizetésre került, illetve 2012. évi számláknál az is előfordult, hogy a kötelezettségvállalás 2012. év közepi teljesítést tükrözött, de a számlát csak 2013. évben állították ki, tehát a 2012. évi szállítói állományban nem szerepelt.

Megállapítást nyert, hogy a vizsgált két évben (2012-2013) - erre szóban a vizsgálat megkezdésekor rákérdezett az ellenőrzés - a kötelezettségvállalások jogszabályban előírt nyilvántartását nem vezették.”

A belső vizsgálat indoka a következő volt:

„Mérei Tamás 2015. január 14-én személyesen tájékoztatta a polgármestert arról, hogy 2012 évtől kezdődően 100 millió forint nagyságrendű tartozásállománnyal rendelkezik a Savaria Szimfonikus Zenekar. Erről azért nem értesülhetett a korábbiakban a fenntartó, mert ezek a kötelezettségvállalások az önkormányzat felé küldött pénzügyi beszámolókban nem kerültek feltüntetésre. Ezen bejelentés nyomán belső ellenőrzési vizsgálat került elrendelésre az intézménynél a 2012-2014. évek pénzügyi-gazdálkodási szabályszerűsége tárgyában.”

Mérei Tamás a sajtótájékoztatón cáfolta, hogy lettek volna le nem könyvelt, az „asztalfiókban heverő” számlák.

Valami tehát nem stimmel az ügyben. Kérdéseinket megküldtük a jegyzőnek, és dr. Puskás Tivadar polgármesternek.


Frissítés

Mérei Tamás jogi képviselője reagált cikkünkre:

Sajtóközlemény

Nincs Mérei ügy

Tisztelt Szerkesztőség!

1. Mérei Tamásnak az ügyben nincs takargatnivalója, ezért is állt a nyilvánosság elé.
2. Mérei Tamást három bűncselekménnyel vádolták meg, a nyomozóhatóság megszűntette az ellene zajló eljárást, kimondva, hogy nem történt bűncselekmény, tehát a napnál is világosabb, hogy ártatlan.
3. Egy ártatlan ember felesleges meghurcolásának törtenetét lehet még csűrni, csavarni, de ettől még ártatlan.
4. Minden egyéb híresztelés felesleges, értelmetlen és méltatlan.

Szombathely, 2016. december 4.

Dr. Tóth László

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra