Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mérei Tamást bűncselekmény hiányában felmentették

A Savaria Szimfonikus Zenekar egykori igazgatója csütörtökön a nyilvánosság elé állt.

Közel két évvel ezelőtt robbant a bomba: súlyos pénzügyi hiányokra derült fény a Savaria Szimfonikus Zenekarnál, amibe belebukott Mérei Tamás, a zenekar akkori igazgatója. Ma sajtótájékoztatón bejelentette: nem történt bűncselekmény.

A közel két éve tartó ügy fontosabb részletei:

 • Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar (akkori) igazgatója 2015. január 13-án jelezte szóban a polgármesternek, hogy a zenekarnak jelentős tartozása van Mi is ez a Mérei-ügy? 2015. January 27. 08:22 , Puskás Tivadar ezért pénzügyi vizsgálatot rendelt el
 • 2015. január 27-én Mérei február 28-i dátummal felajánlotta lemondását Bréking: Felajánlotta lemondását Mérei Tamás 2015. January 27. 21:57 . Indoklása szerint azért ez a dátum, mert az ügyben indult belső vizsgálat ekkor zárul le. A városvezetés azonban nem várta meg a vizsgálat eredményét, 2015. január 29-én a közgyűlési többség úgy döntött, azonnali hatállyal felmond az igazgatónak Azonnali hatállyal elbocsátották Mérei Tamást 2015. January 29. 08:31 . A baloldal akkor jelezte egyébként, nem értik, hogy ha vizsgálat zajlik, miért kell annak lezárta előtt ilyen döntést megtenni.
 • 2015. február 13-án már arról adtunk hírt, hogy lezárult a vizsgálat, amely megállapította, hogy három év alatt 153 millió forintnyi hiány keletkezett 153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját 2015. February 13. 13:30 (ez a zenekar egyéves költségvetésének megközelítően egyharmada).
 • Mérei Tamás munkaügyi pert indított a szerződésének felbontása miatt még 2015. márciusában, mivel szerinte jogszerűtlenül bocsátották el
 • 2015. április 13-án döntöttek az utódlásról Kiss Barna lesz a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója 2015. April 13. 16:55 , Kiss Barna kürtművészt választották meg, majd pár napra rá a közgyűlés nevezte ki igazgatónak.
 • 2015. december 10-én Veszprémben másodfokon jogerősen is elutasították munkaügyi keresetét Mérei Tamás elvesztette munkaügyi perét 2015. December 10. 16:39
 • Mérei Tamás sajtótájékoztatója
  Mérei Tamás az Art Caféban jelentette be ügye lezárultát
  Vágvölgyi Bálint

  Jobban vagyok, mint valaha

  - kezdte mondandóját Mérei Tamás, akinek ügye bő másfél éves nyomozáson van túl. Elmondta, bűncselekmény hiányában zárták le a nyomozást ellene, így az ügy el sem jutott a bírói szakig. Hangsúlyozta, a korábban elterjedt híresztelésekkel ellentétben pénz nem „tűnt el”, pénzt senki „nem vitt haza”, költségvetési értelemben nem keletkezett hiány, majd felolvasott egy részletet az nyomozás lezárását jelentő határozat indoklásából.

  A valós költségek és főként az ezeket ellensúlyozó bevételek azonban a rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján olyan mértékben nem is voltak tervezhetőek, hogy pontos és tényszerű képet lehessen nyújtani azokkal kapcsolatban.

  "Az esemény tervezésekor számszerűsíteni nem lehetett, csak megbecsülni"

  Ez elsősorban abból adódott, hogy az esemény előkészületei már jóval - akár egy évvel annak megrendezését megelőzően - meg kellett, hogy induljanak. A műsor társadalmi szempontból felmerülő kiemelt jelentősége szükségessé tette az elismert, élvonalbeli művészek felkérését és a műsor színvonalas lebonyolítását, amely magas technikai és személyi költségekkel is járt. Ezen költségek biztosításához szükséges források azonban csak tárgyév folyamán, februártól kezdődően - Szombahely MJV Önkormányzatának költségvetésében biztosított támogatása, ezen területre kiírt pályázatok, szponzori támogatások, valamint az előadások megkezdése előtt két hónappal megkezdett jegyeladásokból - álltak össze, és ezek összegét pontosan az esemény tervezésekor számszerűsíteni nem lehetett, csak megbecsülni.

  Mérei Tamás sajtótájékoztatója
  Vágvölgyi Bálint

  Mérei szerint a 153 millió forintos hiány valójában nagyságrendekkel kevesebb volt, ha figyelembe vesszük az addig még ki nem fizetett, de szerződésekkel biztosított szponzori támogatásokat, ÁFA-visszatérítéseket és egyéb (pl. NKA-s, miniszteri támogatásból származó) bevételeket.

  Állítása szerint amennyiben az elmúlt két évben az Iseumi Szabadtéri Játékokra biztosított önkormányzati támogatás rendelkezésre állt volna korábban is, a számlákat időben ki lehetett volna fizetni. Akkoriban 15, idén 60 milliós támogatásból valósult meg a rendezvény.

  Elmondta még, hogy szeretné folytatni az egyéb közéleti tevékenységeit, külön megemlítve a "Csodák márpedig vannak" Alapítványt . Munkaügyi perére is kitért, mivel felmondásának indoklásban szereplő cselekményeket nem követte el, szerinte a perújítás lehetősége fennáll.

  Hamis volt a vád?

  Mivel információink szerint nem ismeretlen tettes ellen született a feljelentés, megkérdeztük, felmerülhet-e a hamis vád?

  Nem szeretnék ezzel foglalkozni. Számomra az a legfontosabb, hogy az én ártatlanságom derüljön ki.

  - zárta szavait Mérei, aki ma a szombathelyi művészeti gimnáziumban tanít, csellózik, valamint Fa Nándor kommunikációs csapatának munkájában is részt vesz. Ezen kívül egy projektben is dolgozik, ami a Holokauszt témájának a jelenkor fiataljainak szóló adaptációjával foglalkozik.

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra