„Anyu segíts rajtam!” – Ügyvédnek adta ki magát az unokázós csaló Sopronban

Bejelentés futott be a Soproni Rendőrkapitányságra a hétvégén, a telefonáló szerint egy állítólagos ügyvéd telefonon hívta fel az idős hölgyet azzal az ürüggyel, hogy a bűncselekménybe keveredett gyermekének azonnali pénzsegélyre van szüksége.

Az idős asszonynak az ügyvédként bemutatkozó férfi azt mondta, hogy a lánya a győri fogdába került, mert két horvát, vagy szerb férfi megkérte, vigyen át egy csomagot a határon, amiben – mint az ellenőrzés során kiderült – fegyver volt.

Az anya hitt a telefonálónak, mivel lánya külföldön dolgozik, valamint a név, amin bemutatkozott, hasonlított egy ismert soproni ügyvéd nevéhez. A háttérben pedig azt hallotta, hogy egy női hang azt sikítja, hogy „Anyu segíts rajtam!”

Ezt követően a telefonáló kikérdezte, hogy mennyi pénze van otthon, és mennyi a bankkártyájával felvehető napi limitje. Az asszony elmondta, hogy csak a nyugdíját kapja a számlájára, de van otthon készpénzben körülbelül ötezer eurója. A hívó felszólította, hogy ezt a pénzt és az arany ékszereit csavarja be ruhába, és tegye bele egy táskába, amit majd a házhoz érkező taxisnak kell a fuvardíjjal együtt átadnia.

Miután a taxi megérkezett, a sofőr kérdés nélkül átvette a csomagot és a fuvardíjat, majd elhajtott. Kicsivel később érkezett meg a hölgy másik lánya, akinek azonnal beszámolt a testvérét ért szerencsétlenségről.

A lánya azonban gyanút fogott, ezért felhívta testvérét, aki értetlenül hallgatta a történetet. Értesítették a rendőrséget, a soproni nyomozóknak pedig sikerült időben beavatkozniuk, így a pénz most visszakerült a gazdájához.

A pénzt és az ékszert egy plédbe csavarva adta át az anya a sofőrnek.
Soproni Rendőrkapitányság

A trükkös elkövetők célpontjai jellemzően az idős emberek. Sokszor kihasználják jóhiszeműségüket és az idős korból adódó fiziológiai sajátosságaikat. Időről, időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért kell idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívni az őket fenyegető veszélyre!

A Soproni Rendőrkapitányság kéri, hogy folyamatosan tájékoztassák idős hozzátartozóikat az ilyen és ehhez hasonló bűnesetekről. Győzzék meg őket arról, hogy pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át idegennek, még egy taxisofőrnek se! Amennyiben nem biztosak abban, hogy azzal a rokonnal beszélnek, akinek az kiadja magát, hívják vissza, tegyenek fel olyan ellenőrző kérdéseket, amire csak a valós rokon tudja a választ. Ha valaki azt állítja, hogy egy hozzátartozójuk megbízásából hívja őket, akkor minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a szóban forgó megbízóval mielőtt bármit is cselekednének! Abban az esetben ha megtörtént a baj, minél előbb hívják a 112-es segélyhívószámot!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t