Új helyszínekkel tér vissza Savaria Karnevál, ami a szervezők szerint „minden idők legnehezebbje” lesz

Érkezik Zséda, Hernádi Judit és Kern András is.

Két év után újra megrendezik Szombathely talán legismertebb programsorozatát, a Savaria Történelmi Karnevált. A start előtt 41 nappal a programokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester, Günwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit kft. ügyvezetője, Csapláros Andrea a Savaria Múzeum igazgatója és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A polgármester kiemelte: idén már 21. alkalommal rendezik meg az eseményt, amit két év után a hagyományos formájában láthatnak az ide látogatók. (Tavaly egyfajta lightos változatot rendezett a város a karneválból Savaria Napok Savaria Karnevál helyett Savaria Napok – Így búcsúztatja idén a nyarat Szombathely 2021. August 16. 14:09 néven.) Idén a szervezők bővítik is a kínálatot, ezúttal 29 helyszínen, több mint 300 fellépővel várják majd az érdeklődőket az augusztus 25-28-ig megrendezésre kerülő eseményen.

Savaria karnevál sajtótájékoztató 2022
Mészáros D. Zsolt

Ezután Horváth Soma kifejtette: az egyik fontos változás, hogy megújult a karnevál honlapja. Kitért továbbá arra, hogy az egyik legfontosabb helyszín a Ferences-kert lesz most is, ahova beköltöznek a hagyományőrző egyesületek. Természetesen lesznek zenei programok is, melyek elég széles skálán mozognak most is.

Grünwald Stefánia is kitért az új weboldalra, melynek egyik új funkciója, hogy ettől kezdve mindenki saját ízlése szerint válogathatja ki azokat a programokat, melyek számára vonzónak tűnnek. Elindult online jegyvásárlás is, mostantól a tüzes játékokra és a felvonulásra itt is be lehet majd szerezni a jegyet.

Visszatér a karneválra a Zsidó Udvar, ahol nívós programmal készültek, de a jelenlegi helyzet miatt még kérdéses, hogy mindent sikerül-e ezek közül megvalósítani.

A fix helyszínek között természetesen – ahogy eddig – ott lesz a Fórum Színpad (Fő tér), a Borok utcája, a Sörkert és a Művészetek utcája is, ahová ezúttal a tánc is beköltözik.

Mellettük számtalan kisebb helyszínen várják az érdeklődőket a szervezők, melyek között ott lesz a Szombathelyi Egyházmegye, a két szombathelyi egyetem (ELTE és a POTE), de lesznek környezetvédelmi programok is a négy napos fesztiválon.

Ami pedig a közlekedést illeti: a GYSEV járataival 50%-os kedvezménnyel lehet jönni a karneválra, a BLAGUSS-szal kötött megállapodás értelmében pedig elérhető lesz egy új karneválbérlet, melynek megvásárlásával 3 napon keresztül az összes helyi járaton szabadon lehet majd utazni.

Csapláros Andrea elmondta: a Savaria Múzeum is készül a karneválra. Programjaik legfőbb helyszíne az Iseum lesz, ahol megtartják majd templomnyitó és templomzáró ceremóniákat, melyek mellett idén színészekkel bemutatnak egy ókori esküvői szertartást és egy római pert is. Az újdonságok mellett idén is lesz Séta az ókori Savariában, ahová gyorsan kell majd jelentkezni a múzeumigazgató szerint, ugyanis a 25 helyre gyorsan akadnak jelentkezők. Lesz majd gyermekprogram is, őket a Kalandra Fel! játékkal igyekeznek majd ide csalogatni, melynek során például lesz kincskeresés is.

Savaria karnevál sajtótájékoztató 2022
Kattintson a továbi képekért!
Mészáros D. Zsolt

Szabó Tibor végül elmondta, idén is lesz Karneválszínház, mely keretében ezúttal a Valódi Hamisítvány c. darabot láthatják majd a nézők Hernádi Judit és Kern András főszereplésével. A jegy 5900 forintba fog kerülni, melyet online és személyesen is meg lehet vásárolni. Azok, akik már rendelkeznek 2022/23-as évadbérlettel, számukra a színház 1000 forintos kedvezményt biztosít, de ők csak személyesen élhetnek ezzel a lehetőséggel. A színházigazgató végül megnyugtatta azokat, akik csak a helyszínen szeretnének jegyet venni, ugyanis lesz majd erre is lehetőség a bemutatás előtt. A darabot összesen öt alkalommal fogják bemutatni.

Ami a pénzeket illeti

Újságírói kérdésre Günwald Stefánia elárulta, 60 millió forintot kaptak a szervezők az önkormányzattól, az NKA-tól 10 milliót, a Visegrádi Alapból pedig 4 milliót. A szponzori támogatás nagyjából eddig 8 millió forint, de még vannak lezárások ezen a téren.

A bevételeket illetően a kereskedelemből 40 millió forinttal számolnak a szervezők, és ha a járvány előtti szintet meg tudja ütni a látogatottság, akkor nagyjából 10 millió forint érkezhet a jegyértékesítésből.

Mindezek ellenére úgy tűnik, ez lesz anyagi szempontból minden idők legnehezebb karneválja, melynek következtében például lettek kihúzva a programlistáról bizonyos elemek, de a most nyilvánosságra kerülők közül nem szeretnének egyet se lefújni.

A részletes programot ide kattintva lehet megtalálni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló